loading...

Ποια γαλλική πρόταση; – «Ταφόπλακα» σε κάθε προοπτική ελάφρυνσης του χρέους έβαλε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ – Η κυβέρνηση πάει σε Eurogroup με ειλημμένη απόφαση χωρίς αυτήν























Ποια γαλλική πρόταση; Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ ήρθε στην Αθήνα μόνο και μόνο για να «ενταφιάσει» τις όποιες ελπίδες είχαν απομείνει στην κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους και να διαπιστώσει πώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αποφασισμένο να πάει σε ρήξη με τους δανειστές. Τίποτα περισσότερο.

Άλλωστε δεν χρειάζεται και ικανότητες για να μαντέψει κανείς τις σκοπιμότητες του ταξιδιού του κ. Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά για να συμβεί αυτό επικαλέστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα την τύχη, το βραχιολάκι του από το νησί της Αμοργού και τους… Θεούς. Κοινώς, μαύρα μαντάτα.

Επιχειρήθηκε χθες να περάσει πώς ο Μπρούνο Λεμέρ στις συναντήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα, το Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα, γνωστοποίησε απλά την πρόταση της Γαλλίας που θα «γεφυρώνει» τις δύο πλευρές, το Βερολίνο και την Αθήνα δηλαδή, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπάρχει.

Τί προβλέπει η γαλλική πρόταση; Ότι θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή αν δεν μπορεί να μειωθεί το χρέος θα εφαρμόζονται μέτρα ανάπτυξης προκειμένου να επιτυγχάνεται αυτό. Συζητήθηκαν μάλιστα και περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα αυτό.

Τί σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Πώς ακόμη και η μετριοπαθής Γαλλία, που είναι με την… πλευρά της Ελλάδας έχει εγκαταλείψει πλέον την προσπάθεια (αν υπήρξε ποτέ) για την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση τρώει ένα ακόμη μεγάλο χαστούκι και πάει πλέον στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για να πάρει τη δόση και τίποτα περισσότερο.

Αυτό γιατί πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι συναντήσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα το Βερολίνο άρχισε να «πυροβολεί». Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στην γαλλική πρόταση για συμβιβασμό με το ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή γιατί ισοδυναμεί με έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν δέχεται αυτή τη στιγμή το Βερολίνο.

Όπως είπε ο ίδιος Γερμανός αξιωματούχος πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα διάσκεψη της G20 με την Αφρική στην οποία παίρνουν μέρος η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο περιθώριο αυτής της διάσκεψης να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο με θέμα το ελληνικό χρέος.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δεν θέλησε να σχολιάσει τη γαλλική πρόταση για συμβιβαστική λύση στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup και ανέφερε ότι πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι την Πέμπτης. Επίσης δήλωσε ότι δεν προβλέπεται επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, στο Βερολίνο αυτές τις ημέρες.

Πολύ απλά, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Γερμανός αξιωματούχος Λαγκάρντ και Σόιμπλε τα έχουν βρει και δεν είναι αποφασισμένοι να κάνουν βήμα πίσω πριν γίνουν οι εκλογές στη Γερμανία. Κι αυτό διότι η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πώς στο Eurogroup θα εγκρίνει την πρόταση για την άρση του αδιεξόδου που είναι η παράταση στη συζήτηση για το χρέος και να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως οικονομική συμμετοχή, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι Ευρωπαίοι το ζήτημα της ελάφρυνσης.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η εκταμίευση της νέας δόσης των 7,4-8 δισ. ευρώ από τον ESM, για να καλύψει η Ελλάδα τις αποπληρωμές του επόμενου μήνα. Τίποτα όμως περισσότερο. Δεν θα υπάρχει ούτε καν δήλωση για την ελάφρυνση του χρέους που να ανοίγει «παράθυρο» στην κυβέρνηση να κοιτάξει προς την έξοδο στις αγορές.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που περιέγραψε η Λαγκάρντ», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που εμπλέκεται στις προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Άλλος αξιωματούχος, που έχει τον ίδιο ρόλο, επίσης ανέφερε ότι περιμένει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με τους όρους που περιέγραψε η Λαγκάρντ.

«Θα υπάρξει εκταμίευση από το Ταμείο μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος, αλλά η χρονική στιγμή για αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη», ανέφερε η δεύτερη πηγή. Κοινώς άνθρακες ο θησαυρός και της γαλλικής πρότασης.

http://www.pentapostagma.gr

on 12:57:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ποια γαλλική πρόταση; – «Ταφόπλακα» σε κάθε προοπτική ελάφρυνσης του χρέους έβαλε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ – Η κυβέρνηση πάει σε Eurogroup με ειλημμένη απόφαση χωρίς αυτήν

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.