loading...

Παρασκήνιο "φωτιά" και ζυμώσεις για το ελληνικό χρέος ενόψει Eurogroup


























Πυρετώδεις διεργασίες, ζυμώσεις, γέφυρες, συμβιβασμοί και υποχωρήσεις. Όλα χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να βρεθεί μία λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Και λέμε ζήτημα και όχι χρέος, διότι δεν είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα το κυρίαρχο, αλλά η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όλες οι πλευρές επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, χωρίς όμως να αλλάξουν πάρα πολύ τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο των θέσεών τους. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έκανε το μεγαλύτερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και το αποκαλύπτει η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε με σημασία ότι "η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει σημασία μόνο στο βαθμό που δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας". Και ο νοών νοείτω.

Αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του και δηλώνει έτοιμο να διευκολύνει τους Ευρωπαίους, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση (QE), εξέλιξη που αναμένεται να κριθεί ικανοποιητική.

Click4more: Ψάχνουν συνολική συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος ενόψει Eurogroup
Μάλιστα το ΔΝΤ τώρα συμβιβάζεται αρκεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 15% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος και για το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Όταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, λένε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, αλλά δεν διαψεύστηκαν, θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα.

Εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων.
Το χρηματοδοτικό σκέλος αυτού του προγράμματος, όμως, θα υλοποιηθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία και για το χρέος και μόνο τότε θα μπορέσει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει χρήματα.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Click4more: Τσίπρας: Πιο εφικτή από ποτέ η απόφαση στις 15 Ιουνίου
Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε σήματα συμβιβαστικά, αφού στην ομιλία του στο Concordia Summit πρότεινε να γεφυρωθεί το κενό, όχι με υποχωρήσεις, αλλά “επί της ουσίας”, είπε.

Το ενδιαφέρον είναι πως δεν έχει καμία σχέση με προβλέψεις, μέτρα για το χρέος και άλλα ποσοστά, αλλά ζήτησε "να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – να αναλάβει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στην πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

Και βεβαίως αξίζει να επισημανθεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος χθες συναντήθηκε για το ελληνικό θέμα διαδοχικά με το Σόιμπλε τον Πάντοαν (υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) και τον Ντάισελμπλουμ σε μία προσπάθεια εξεύρεσης της αναγκαίας συμβιβαστικής φόρμουλας.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

http://www.newsit.gr

on 12:15:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Παρασκήνιο "φωτιά" και ζυμώσεις για το ελληνικό χρέος ενόψει Eurogroup

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.