loading...

Μπαρόζο: Το Grexit δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, διότι ξέρω την δέσμευση και την αφοσίωση των Ελλήνων, παρά την λιτότητα και τις δυσκολίες, να παραμείνουν στο ευρώ. Και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε» είπε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του οργανισμού Concordia που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 6-7 Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το αν το Grexit έχει φύγει από τον ορίζοντα, τόνισε ότι «όχι απόλυτα, εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να πληρωθεί η Ελλάδα για να φύγει, και στη Γερμανία και αλλού. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει παίξει το ρόλο του μεσολαβητή» και πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα έφευγε το 2011 ή 2012 αυτό θα αποτελούσε μια συστημική πρόκληση για όλους. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη. Σήμερα υπάρχει η αντίληψη ότι αν φύγει μια χώρα οι άλλες τα καταφέρνουν».

«Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα. Επίσης υπάρχει η αντίληψη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, θα είναι καλύτερη ως προς την εμπιστοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα, ανεβαίνει η οικονομία και υπάρχει μια ανοδική τάση. Υπάρχουν πια πολλοί λόγοι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και μετά από τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες τους αξίζει να τους αναγνωρίζουν οι εταίροι».

Για τον ίδιο, η πιο δραματική στιγμή γύρω από την ελληνική κρίση ήταν τον Νοέμβριο του 2011 στην σύνοδο των Καννών, όπου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα του δημοψηφίσματος. Τότε, όπως τόνισε «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα. Δημιουργήθηκε ο απόλυτος πανικός στις αγορές, ενώ μετά την Ελλάδα η επόμενη στην σειρά ήταν η Πορτογαλία και ήδη σημαντικά προβλήματα είχαν η Ισπανία και η Ιταλία και ήταν πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν υπήρχε σωστή επίλυση του ελληνικού ζητήματος τότε η ευρωζώνη θα οδηγούνταν σε κατάρρευση».

Επέρριψε ευθύνες στους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι έλεγαν ότι η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2012 θα βγει από το ευρώ, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στις αγορές. «Θα πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη. Έκαναν λάθος γιατί τελικά η πολιτική ήταν αυτή που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο και η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ότι πολλοί νομίζουν».

Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος μετανιώνει για κάτι που δεν έκανε για την Ελλάδα, απάντησε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υποστηρίξει την Ελλάδα, «ζητώντας από τις πιστώτριες χώρες να είναι πιο γενναιόδωρες ως προς την ωρίμανση των δανείων και τα επιτόκια».

Για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μπαρόζο είπε πως ήταν απόφαση της Γερμανίας να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και των «συμμάχων» χωρών, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία. «Το ΔΝΤ είχε την εμπειρία που η Κομισιόν δεν είχε και η Μέρκελ τόνισε τότε ότι πρέπει να έχουμε την εγγύηση της παρουσίας του Ταμείου». Η Κομισιόν, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, δεν την δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά αυτή την πρόταση ωστόσο συμφώνησε. Ωστόσο όπως είπε, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι χώρες και όχι τα όργανα της Ευρώπης όπως η Κομισιόν, αλλά το Eurogroup και οι Σύνοδοι Κορυφής.

Αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο του γαλλογερμανικού άξονα, σημείωσε ότι «ο Μακρόν είναι ένα καλό νέο για την Ευρώπη και για την ίδια την Γαλλία. Σίγουρα ο λαϊκισμός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο, υπάρχει στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην Ασία και όλο αυτό έχει δημιουργηθεί από την αβεβαιότητα για το μέλλον και τον φόβο για αυτό. Στην Ευρώπη ο λαϊκισμός είναι μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς είμαστε μία εθνική ένωση, έχουμε όμως όλα τα εργαλεία να νικήσουμε στη μάχη κατά του λαϊκισμού» τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, δήλωσε πως είναι λάθος, τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρώπη. «Η Βρετανία ήταν αυτή που ζήτησε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα αποφάσισε να φύγει. Δεν είμαστε η Σοβιετική Ένωση, είμαστε η Ευρώπη, οπότε αν μία χώρα αποφασίσει πως θέλει να αποχωρήσει, μπορεί να το κάνει» είπε.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε, πως θα αργήσει για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Δεν είναι έτοιμη η ίδια, αλλά και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για αυτό. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικές» αλλά ωστόσο πρόσθεσε ότι «η Τουρκία παραμένει μία πολύ σημαντική χώρα για την Ευρώπη, καθώς η συμφωνία για το μεταναστευτικό λειτουργεί και έτσι πρέπει να διατηρήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Είναι επίσης σημαντική για τον τομέα της ενέργειας, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Όμως για να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ πρέπει να έχει δημοκρατία».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

http://www.topontiki.gr

on 11:35:00 π.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Μπαρόζο: Το Grexit δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.