loading...

SPD: «Ο Σόιμπλε εκφράζει το CDU και όχι τη Γερμανία»


Σε συνέντευξη στην Deutsche Welle o αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ διαφωνεί κάθετα με τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα.

Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ασκεί δριμύτατη κριτική στον χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στη Deutsche Welle ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, καταλογίζει στον Β. Σόιμπλε πως η στάση του απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από κομματικές σκοπιμότητες. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας - και ούτε καν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.»

Ο κ. Σνάιντερ υποθέτει πως ο λόγος για την άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές, σχετίζεται με το κόστος που θα είχε για τους γερμανούς φορολογούμενους μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το κόστος θα ξεπερνούσε τα 100 δισ. ευρώ. Ακριβώς μια τέτοια δημόσια ομολογία θέλει να αποφύγει ο κ. Σόιμπλε πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Σνάιντερ, η στάση αυτή «υπονομεύει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της

«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συμφέρει και τη Γερμανία», δηλώνει στην DW o K. Σνάιντερ.

Κατά την γνώμη των Σοσιαλδημοκρατών η Ελλάδα «έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, και εν μέρη τα έχει υπερκαλύψει», όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Για αυτό το λόγο», υποστηρίζει ο κ. Σνάιντερ, «θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματαγορές, αλλά και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα οικονομικά περιθώρια για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα καταστήσουν ελκυστική την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όχι απαγορευτική λόγω της υπερβολικής φορολογίας. Η άρση εμποδίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άλλωστε και προς το γερμανικό συμφέρον.»

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κριτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση πως φορτώνει τα βάρη του χρέους στα αδύναμα στρώματα της ελληνική κοινωνίας και δεν επιβαρύνει τους πλούσιους, ο κ. Σνάιντερ εκτιμά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Ο φορολογικός δείκτης για τις επιχειρήσεις που φτάνει ως και το 75% είναι πολύ υψηλός. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα.» Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Σνάιντερ, ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του και στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: «Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί περισσότερα από τις προηγούμενες. Ενώ αρχικά είχε απορρίψει το πρόγραμμα τώρα το έχει υιοθετήσει. Ακόμη όμως αρνείται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε μια μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς. Όμως, σε ζητήματα που αφορούν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή και την μεγαλύτερη συμβολή των εξαιρετικά πλουσίων υπάρχει πρόοδος.»

«Έντιμη» η προσδοκία της Ελλάδας

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σνάιντερ θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα συμμετοχής του. Η Ευρωζώνη είναι σε θέση να καλύψει από μόνη της τις ανάγκες της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει έχοντας έναν συμβουλευτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Κατά τον Κ. Σνάιντερ η εμμονή στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζεται με τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ. Με διάθεση σαρκασμού ο κ. Σνάιντερ σημειώνει πως η συμμετοχή του Ταμείου «ήταν ένα ηρεμιστικό χάπι για τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ώστε να ψηφίσουν υπέρ του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το ηρεμιστικό έχει ένα τίμημα: για να συμμετάσχει το ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους, ενώ αν αποχωρήσει θα χαθεί στην Κ.Ο. η πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα. Ούτε το ένα όμως και ούτε το άλλο είναι πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά των χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ.»

Ενόψει της επίσκεψης του στη Γερμανία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις σε γερμανικά μίντια, στις οποίες ζητούσε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αυτά που είχε υποσχεθεί. Ο Κάρστεν Σνάιντερ συμφωνεί «απόλυτα» με τον έλληνα πρόεδρο: «Πρόκειται για μια "έντιμη" προσδοκία. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δικαίως έχουν την αξίωση η Γερμανία να τηρήσει αυτά που έχει υποσχεθεί. Και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι μια από τις υποσχέσεις που έχει δώσει η καγκελάριος Μέρκελ.» Τέλος, ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από την συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη ο κ. Σνάιντερ καθιστά σαφές πως αναμένει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα των ευρωπαίων εταίρων, ότι πρώτον, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, και δεύτερον, θα αναγνωριστούν όσα κατάφεραν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός τα περασμένα χρόνια.»

http://www.topontiki.gr

on 12:20:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for SPD: «Ο Σόιμπλε εκφράζει το CDU και όχι τη Γερμανία»

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.