loading...

Η Ελλάδα χάνει το «στοίχημα» της εξόδου στις αγορές























Εκ νέου πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα - Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πήρε πάλι την ανηφόρα σπάζοντας το φράγμα του 4% - Ευάλωτοι σε εξωτερικές δυσμενείς εξελίξεις, αλλά και εσωτερικά…

Ανοχύρωτα μπροστά στις διεθνείς πιέσεις είναι για ακόμα μια φορά τα ελληνικά ομόλογα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το πόσο ευάλωτα είναι τα assets της Ελλάδας στις εξωτερικές εξελίξεις. Στα ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νευρικότητα, καθώς το διεθνές κλίμα όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί, μετά την ιταλική πολιτική κρίση που «τρόμαξε» την ελληνική αγορά ομολόγων – και όχι μόνο – τον Μάιο, αλλά αντίθετα έχει επιδεινωθεί (με τον ιταλικό προϋπολογισμό επί τάπητος και ορατό το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών) με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποστρέφονται την ανάληψη ρίσκου και να στρέφονται προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, μετά από μια μικρή ανάπαυλα, έχει εκ νέου επιδεινωθεί με 10ετές στο 4,10% από 3,99% και άνοδο 2,81% από χθες, ενώ εντονότερες είναι οι πιέσεις στα 5ετή με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,143% με άνοδο της τάξης του 3,02% από χθες, ενώ και η απόδοση του 25ετούς ανέβηκε στο 5,04%

Όπως όλα δείχνουν, η απαλλαγή της Ελλάδας από τα Μνημόνια δεν συγκινεί κανέναν και το "στοίχημα" της εξόδου στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος να έχει πλέον χαθεί, ενώ και ο δρόμος προς μια έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο (όπως διατεινόταν ο κ. Τσακαλώτος μέχρι πρότινος) απομακρύνεται.

Παράλληλα, και εσωτερικές εξελίξεις δυσκολεύουν αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα. Από τη μια η έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και το φρένο δια στόματος Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Μοναδική αχτίδα ελπίδας τυχόν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης. Σήμερα αναμένεται η έκθεση του οίκου Fitch που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και ο οίκος S&P. Η συντηρητική αυτή αναβάθμιση ωστόσο δεν αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα [καύσιμα» στα ελληνικά ομόλογα ώστε να φτάσουν σύντομα σε επενδυτική βαθμίδα.

Πέραν από τις εξελίξεις στην Ιταλία, νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας αλλά και των αναδυόμενων αγορών δημιουργούν οι εξελίξεις με την Τουρκία και Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές σε μαζική φυγή από τα assets υψηλού ρίσκου και σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ολα αυτά απομακρύνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές το φθινόπωρο. Εξάλλου,όπως είχε αναφέρει και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, η Ελλάδα θα ξεκινήσει μετά την έξοδό της από τα μνημόνια έναν μακράς διάρκειας διάλογο με τις αγορές που δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε άνετος. Και στην πορεία αυτή, δανειστές αλλά και αγορές θα έχουν το βλέμμα στην Ελλάδα, έτοιμες να αναλάβουν δράση στο πρώτο «στραβοπάτημα» από ελληνικής πλευράς.

Πηγή: www.newmoney.gr  

protothema.gr  

on 4:49:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η Ελλάδα χάνει το «στοίχημα» της εξόδου στις αγορές

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.