«Ο Ομπάμα ρισκάρει με την επίσκεψή του στο Λονδίνο και την στήριξη στον Κάμερον»
3:27:00 μ.μ.
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως η χώρα θα ωφεληθεί περισσότερο στον οικονομικό και πολιτικό τομέα αν παραμείνει μέλος της ΕΕ, πράγμα το οποίο αναμένεται να αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου και σε συνάντησή του με νεαρούς πολίτες.
Συνήθως ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να δώσει την εντύπωση ότι αναμιγνύεται σε εκλογές άλλων χωρών όταν σχεδιάζει ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό και ξένων ηγετών στην Ουάσιγκτον. Αλλά με μόνο δύο μήνες να απομένουν πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για την πιθανή έξοδο από την ΕΕ, γνωστό ως «Brexit», και με τις γνώμες να διίστανται, ο Ομπάμα θα σταθεί δίπλα στον φίλο και σύμμαχό του, πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
«Δεν έχουμε πιο στενό φίλο στον κόσμο, και αν ερωτηθούμε ως φίλοι για τη γνώμη μας, θα την προσφέρουμε», είπε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, αναφερόμενος στην Βρετανία. «Θα ξεκαθαρίσει όμως ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει οι ίδιοι οι Βρετανοί να αποφασίσουν όταν πάνε να ψηφίσουν τον Ιούνιο», πρόσθεσε ο Ρόουντς.
Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Ομπάμα είναι αποκαλυπτική της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το βρετανικό δημοψήφισμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι πιθανή έξοδος της χώρας θα μπορούσε να καταφέρει πλήγμα στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
Μπόρις Τζόνσον: Εξωφρενική και υπέρμετρη υποκρισία
Οι ΗΠΑ επίσης ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ΕΕ η αποχώρηση της Βρετανίας καθώς η ήπειρος προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, δήλωσε ο Τσάρλι Κούπτσαν, ανώτατος σύμβουλος του Ομπάμα για ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Δεν θα θέλαμε να δούμε ένα Brexit το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την ΕΕ και να αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», είπε.
Ο Ομπάμα θα χρειαστεί να προσέξει τα λόγια του πολύ, ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, παλαίμαχος αμερικανός διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στην ΕΕ. «Εάν βγει με πολύ έντονο μήνυμα, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες από τους υποστηρικτές του Brexit του ύφους ‘‘Τί δουλειά έχουν οι ΗΠΑ να μπαίνουν σφήνα στην αντιπαράθεση; ’’», τόνισε ο Μόρνινγκσταρ.
Στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι υπέρ της εξόδου, έχει ήδη καταφερθεί έντονα εναντίον της «εξωφρενικής και υπέρμετρης υποκρισίας» της επικείμενης επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.
Αυτό δείχνει και το ριψοκίνδυνο της επίσκεψης του Ομπάμα, υπογράμμισε ο Ντέσμοντ Λάκμαν, πρώην γενικός διευθυντής της χρηματιστηριακής Salomon Smith Barney και του ΔΝΤ. «Συχνά, οι Βρετανοί δεν δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια σε ξένους που τους υποδεικνύουν τί να πράξουν», είπε ο Λάκμαν, που σχετίζεται με το ινστιτούτο American Enterprise, ένα συντηρητικό κέντρο μελετών.
«Δεν πείθομαι ότι αυτό θα είναι τόσο εποικοδομητικό, το να πάει εκεί και να προσθέσει τη γνώμη του στην συζήτηση», τόνισε ο Λάκμαν.
http://www.tanea.gr/themes/1/default/media/images/logoFooter.png