«Το φετινό καλοκαίρι πιθανότατα θα μοιάζει με το προηγούμενο» γράφει ο δημοσιογράφος της βρετανικής Guardian, Larry Elliott, αναφορικά με την τελευταία εμπλοκή στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
«Η Ελλάδα ξεμένει και πάλι από χρήματα. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μαζεύει ό,τι έχει και δεν έχει από νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Χωρίς νέα οικονομική στήριξη η χώρα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει τα χρέη της τον Ιούλιο», συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημέρίδας με τίτλο «Οι φιλελεύθερες ψευδαισθήσεις της Ευρώπης διαλύονται καθώς η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται».
«Αν και η Αθήνα έχει ήδη εφαρμόσει το πακέτο μέτρων 5,4 δισ. ευρώ, ούτε η Κομισιόν ούτε και το ΔΝΤ έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να προχωρήσει στις περικοπές των επόμενων ετών, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα εκταμιεύσει τα κεφάλαια και να απαιτούν νέα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν «πιαστούν» οι στόχοι. Αυτό όμως είναι αναπόφευκτο», υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Αν όλα αυτά ακούγονται σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, δεν έχετε άδικο. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει στόχους που το ΔΝΤ γνωρίζει ότι είναι μη ρεαλιστικοί και είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Στη συνέχεια θα τιμωρηθεί επειδή δεν μπόρεσε να κάνει το ακατόρθωτο» γράφει ο Elliott.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, γνωρίζοντας τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, επαναλαμβάνοντας τις συνθήκες του 2015, εξηγεί.
«Ο Τσίπρας κερδίζει χρόνο, απειλώντας με ένα ακόμα καλοκαίρι χάους ώστε να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να του δώσουν μια καλύτερη συμφωνία», αλλά η Γερμανία ειδικά είναι απρόθυμη να υποκύψει, δεδομένης και της πτώσης της δημοφιλίας της Μέρκελ λόγω του προσφυγικού.
«Η Μέρκελ προσεύχεται η κατάσταση στην Ελλάδα να μην εκτροχιαστεί μέχρι τις 23 Ιουνίου, ώστε να μην επηρεαστεί το δημοψήφισμα για το Brexit που είναι πολύ πιο σημαντικό για την ίδια απ” ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», τονίζει.
Άλλωστε, ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα μόνο με την ψήφο των μη Συντηρητικών υποστηρικτών, για την πλειοψηφία των οποίων η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα όλων όσων είναι στραβά στην Ε.Ε., όπως η έλλειψη δημοκρατίας και η υπερσυντηρητική οικονομική ατζέντα.
«Μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι θα μπορούσε κανείς να πιστέψει σε μια ευρωπαϊκή πολιτική αφοσιωμένη στο να δημιουργεί θέσεις εργασίας και υψηλότερο βιωτικό επίπεδο. Αλλά τότε έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο για την Ελλάδα» καταλήγει ο Elliott.
hellasforce.com/