JENS WEIDMANN-BUNDESBANK
Ελληνες βγάλτε τον σκασμό για το χρέος και κάντε μεταρρυθμίσεις!
Εκρηκτικό όπως όλα δείχνουν θα είναι το Eurogroup της 24ης Μαϊου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις:Ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται γενναιόδωρο με την Ελλάδα όσο αφορά το χρέος ο πρόεδρος της της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν το χαρακτηρίζει «δευτερεύουσας σημασίας»!
Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα.
Για μια τολμηρή πρόταση από την πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, γράφει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικάνικη εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040. Παράλληλα το ΔΝΤ θέλει οι λήξεις των ομολόγων της χρηματοδοτικής βοήθειας να επεκταθούν για την περίοδο 2040 – 2080.Και τρίτον το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης να παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
Προφανώς αντιδρώντας στην γενναιοδωρία του ΔΝΤ ο Βάιντμαν ρίχνει λάδι στη φωτιά!
Ως «δευτερεύουσας σημασίας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν τη συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «το πιεστικότερο πρόβλημα για την Ελλάδα» είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της Bundesbank κάλεσε επίσης την Κομισιόν σε αυστηρότερη στάση απέναντι σε χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφερόμενος εμμέσως σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Σε συνέντευξή του στη Welt που δημοσιεύεται την Τρίτη, ο Βάιντμαν ρωτήθηκε για το πόσο μακριά θα έπρεπε να φτάσει η υπό συζήτηση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Θεωρώ δευτερεύουσας σημασίας αυτή την συζήτηση» απάντησε, λέγοντας πως «η Ελλάδα πληρώνει, σε αναλογία με τις οικονομικές της επιδόσεις, λιγότερους τόκους από την Ιταλία ή την Πορτογαλία».
«Δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το πιεστικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά η τήρηση του προγράμματος και να καταφέρει η χώρα να σταθεί οικονομικά ξανά στα πόδια της» τόνισε.
Όσον αφορά την στάση της ΕΕ απέναντι σε χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, και συγκεκριμένα με φόντο το ενδεχόμενο κυρώσεων της Κομισιόν σε βάρος Ισπανίας και Πορτογαλίας, ο Βάιντμαν κάλεσε σε αυστηρή στάση.
«Μέτρα που θα οδηγούσαν τα μέλη της ΕΕ να τηρούν ξανά αυστηρά τους κανονισμούς θα ήταν πρόοδος» είπε ο πρόεδρος της Bundesbank. «Αυτήν την στιγμή, η διαδικασία είναι τόσο περίπλοκη και αδιαφανής που κανείς δεν μπορεί εύκολα να πει εάν μία χώρα τηρεί τους κανονισμούς ή όχι» είπε.
Υποστήριξε δε πως η Κομισιόν, στην «δημοσιονομική επιτήρηση» των χωρών της Ευρωζώνης, «έχει έναν δύσκολο διπλό ρόλο, τον οποίο εγώ βλέπω επικριτικά».
«Από τη μία είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών Συνθηκών και από την άλλη ταυτόχρονα ένας θεσμός που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ πολιτικών συμφερόντων, και οι συμβιβασμοί που προκύπτουν από αυτό γίνονται δυστυχώς εις βάρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε.
http://kourdistoportocali.com/