Το θέμα της ρύθμισης του χρέους μπαίνει από τη Δευτέρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βάλουν το ΔΝΤ ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που σηματοδοτεί ότι οι διαφωνίες για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το Ταμείο παραμένουν.
Μέτρα και χρέος «πρέπει να συνυπάρχουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» αναφέρει η ανακοίνωση ενόψει του Eurogroup, που κρίθηκε θετική από την κυβέρνηση. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο χρέος, ούτε στα μέτρα και συγκεκριμένα στα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που ζητά το ΔΝΤ σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Έτσι, σύμφωνα με
Τα Νέα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αναμένεται οριστική συμφωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα. Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή εκτιμούσε χθες, μετά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EuroWorking Group), ότι ενώ σημειώνεται πρόοδος, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι «πολύ δύσκολα».
Ενδεικτικό είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μια ένδειξη ότι δεν προβλέπονται οριστικές αποφάσεις. Από πλευράς Ταμείου, στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχει ο Πολ Τόμσεν.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, παραμένει αδιάλλακτο και επιμένει να ζητά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σε αναμονή των 3,6 δισ. ευρώ. «Δεν μπαίνει καν στη συζήτηση της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό» αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων, υποστηρίζουν οι πηγές.
Πάντως, η ελληνική πρόταση έχει ήδη τροποποιηθεί, στη βάση των προτάσεων των Ευρωπαίων, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του «αυτοματισμού» και να μην εξαρτώνται τα μέτρα από τις αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.
Η κυβέρνηση προσδοκά να επισημανθεί τη Δευτέρα η πραγματοποίηση σημαντικής προόδου και ευελπιστεί να υπάρξει οριστική λύση στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το τελευταίο ορόσημο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος του βρετανικού δημοψηφίσματος, στις 23 Ιουνίου, το οποίο ουδείς στην Ευρώπη θέλει να σκιασθεί από μια ελληνική κρίση.
Η ανακοίνωση του Eurogroup, η οποία έθεσε το θέμα του χρέους στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, αναφέρει τα εξής: «Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».