Pages

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αφράτη κερασόπιτα από την Ντίνα Νικολάου


Εκτός από κεράσια, το γλύκισμα αυτό φτιάχνεται και με φρέσκες βανίλιες ή δαμάσκηνα. Αν δεν βρούμε αντίστοιχη μαρμελάδα, χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε κόκκινη μαρμελάδα, όπως από ανάμεικτα φρούτα του δάσους  ή φράουλες.
Χρόνος Προετοιμασίας:
20 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά:
Για 1 ταψάκι 24 εκ.
6 βιολογικά αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (+ 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για το ταψάκι), μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για το ταψάκι
1 φακελάκι (1½ κουτ. γλυκού) μπέικιν πάουντερ
80 γρ. ψίχα καρύδας, τριμμένη
8 κουτ. σούπας έτοιμη (ή σπιτική) μαρμελάδα κεράσι
250 γρ. κεράσια (καθαρό βάρος, ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια)
χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνω και αλευρώνω ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να γίνει ανοιχτόχρωμο. Προσθέτω το καλά μαλακωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ενιαίο.
Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτω προσεκτικά το μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με μεγάλες και απαλές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει.
Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι και ισιώνω την επιφάνεια, στην οποία απλώνω με μια σπάτουλα τη μισή μαρμελάδα, προσεκτικά, για να μην βυθιστεί στο μείγμα.
Ψήνω το γλυκό για 10 λεπτά. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και απλώνω τα κεράσια πάνω στη μαρμελάδα. Το ξαναβάζω στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 40 - 50 λεπτά. Αφήνω την κερασόπιτα να κρυώσει αρκετά ώστε να γίνει χλιαρή και την ξεφορμάρω.
Ζεσταίνω την υπόλοιπη μαρμελάδα σε ένα μπρίκι για 2 - 3 λεπτά, προσθέτω το χυμό λεμονιού, ανακατεύω και περιχύνω τη ζεστή κερασόπιτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.