loading...

Η ιστορία της σημαίας!


H Σοφία Μπεκατώρου είανι η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος σε Ολύμπιακόυς Αγώνες για την Ελλάδα

ΡΙΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η Σοφία Μπεκατώρου πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς φτάσαμε όμως να έχουμε παρελάσεις και σημαιοφόρους; Στις πρώτες διοργανώσεις, δηλαδή το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και το 1904 στο Σεντ Λούις δεν υπήρξε παρέλαση των αποστολών. Ολα άρχισαν το 1908 στο Λονδίνο όταν και η Ελλάδα εμφανίστηκε με σημαιοφόρο τον πρωταθλητή της δισκοβολίας Νικόλαο Γεωργαντά. Παρέλασαν 20 Ελληνες αθλητές και για πρώτη φορά είχαν ομοιόμορφο ντύσιμο, άσπρο σορτσάκι με γαλάζιες ρίγες στα πλάγια και άσπρη φανέλα με την ελληνική σημαία.
Το 1912 ως σημαιοφόρος επελέγη ο Κωστής Τσικλητήρας που λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησε ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στο μήκος και στο ύψος άνευ φοράς.
Μεσολάβησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και χρειάστηκε να φθάσουμε στο 1920 για να εκκινήσει εκ νέου η διοργάνωση στην Αμβέρσα με σημαιοφόρο τον πρωταθλητή ξιφασκίας του Ηρακλή Βασίλη Ζαρκάδη που έπαιζε και ποδόσφαιρο στον «γηραιό».
Το 1924 στο Παρίσι σημαιοφόρος ήταν ο πρωταθλητής των ρίψεων Χρήστος Βρεττός, ομογενής από τις ΗΠΑ, που έφθασε στη γαλλική πρωτεύουσα απευθείας από τη Νέα Υόρκη και αγωνίστηκε στη σφαιροβολία. Λίγο πριν από τη δισκοβολία ζήτησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ επικαλούμενος αδιευκρίνιστους σοβαρούς λόγους. Για να πείσει τους υπεύθυνους της αποστολής ότι δεν λιγοψυχεί, έβγαλε το πουκάμισό του και με το παντελόνι έριξε μια βολή που αν την επαναλάμβανε στον τελικό κέρδιζε θέση στην πρώτη οκτάδα.
Το 1928 η Ελλάδα, με απόφαση των Ολλανδών διοργανωτών και μετέπειτα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παρέλασε πρώτη σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της στον αθλητισμό και στο ολυμπιακό κίνημα. Κάτι που συνηθίζεται μέχρι και σήμερα ανελλιπώς. Την τιμή του πρώτου σημαιοφόρου σε παρέλαση έλαβε ο πρωταθλητής του άλματος σε ύψος, Αντώνης Καρυοφύλλης.
Το 1932 στο Λος Αντζελες ήταν η σειρά του χαρισματικού 400άρη Χρήστου Μάντικα. Το 1936 τη σημαία έφερε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ ένας αθλητής που ποτέ δεν πήρε μέρος στους αγώνες. Ο Γιάννης Σεραϊδάρης ήταν σφαιροβόλος στα νιάτα του, αλλά ύστερα από σπουδές στη Γερμανία μετακόμισε λόγω γάμου στη Φινλανδία. Η τελική απόφαση της επιλογής ανήκε στον Ιωάννη Κετσέα και προξένησε μεγάλη έκπληξη.
Μεσολάβησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ματαιώνονται δύο διοργανώσεις για να φθάσουμε το 1948 στο Λονδίνο όπου έχουμε άλλη μια παράξενη και μυστηριώδη ιστορία.
Τη σημαία έφερε στο στάδιο ο αθλητής της ιστιοπλοΐας Γιώργος Καλαμποκίδης που έχουν χαθεί από τότε τα ίχνη του. Λέγεται πως πρόκειται για τον θρυλικό σημαιοφόρο του πολεμικού ναυτικού Γιώργο Καλαμποκίδη που στη διάρκεια του πολέμου διέφυγε στη Μέση Ανατολή, εκπαιδεύτηκε ως σαμποτέρ και μετείχε στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Anglo» στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
Το 1952 σημαιοφόρος ήταν ο δισκοβόλος Νίκος Σύλλας και το 1956 στη Μελβούρνη ο Γιώργος Ρουμπάνης, που λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ. Το 1960 σημαιοφόρος ορίστηκε ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος που κατόπιν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα. Το 1968 και το 1972 η σημαία δόθηκε δύο σερί φορές στον πρωταθλητή του άλματος επί κοντώ Χρήστο Παπανικολάου που ενδιάμεσα είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ με 5,49 στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Το 1976 όλοι περίμεναν να επιλεγεί σημαιοφόρος στο Μόντρεαλ ο παλαιστής Πέτρος Γαλακτόπουλος με χάλκινο μετάλλιο το 1968 και ασημένιο το 1972, αλλά η ΕΟΕ επέλεξε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προκαλώντας την αντίδραση του Γαλακτόπουλου που απείλησε με αποχώρηση. Το 1980 πρώτος στο στάδιο μπήκε ο Ηλίας Χατζηπαυλής (ιστιοπλοΐα), το 1984 ο Στέλιος Μυγιάκης (πάλη), το 1988 ο Μπάμπης Χολίδης (πάλη), το 1992 ο Λάμπρος Παπακώστας, ενώ το 1996 επελέγη ο χρυσός ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Πύρρος Δήμας, εν μέσω πυρών μερίδας δημοσιογράφων που υποστήριζαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Το 2000 εμφανίζεται ο Νίκος Κακλαμανάκης, το 2004 στην Αθήνα, εκ νέου ο Πύρρος Δήμας που ήδη έχει πια στο ενεργητικό του τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και αμέσως μετά και ένα χάλκινο, το 2008 ο Ηλίας Ηλιάδης και το 2012 ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

on 1:34:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η ιστορία της σημαίας!

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.