> Κολοσαφάδες ή Πουμπάρι (Έντερα γεμιστά)
• 3 - 4 μέτρα έντερα,
 • 1 κιλό φλεμόνι (πνευμόνι.)
 • 3/4 του κιλού ρύζι,
 • 1 κρομμύδι ξυσμένο,
 • 2-3 ντομάτες ξυσμένες (προαιρετικές),
 • αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Παίρνουμε έντερα χοιρινά, ή μοσχαρίσια καί, αφού τα καθαρίσουμε οπό τα λίπη και τις τρίχες, τα πλύνουμε (χωρίς να βγάλουμε όμως όλα τα λίπη). Τα γυρίζουμε μ1 ένα καθαρό ξυλάκι και τα τρίβουμε δυο-τρεις φορές με στυμμένα λεμόνια και αλάτι, ώσπου να φύγει ή γλίνα τους. Τα ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Τα κόβουμε σε κομμάτια 30 - 35 πόντων και δένουμε με κλωστή τη μια άκρη τους, για να είναι έτοιμα για το γεμιστά
Για τη γέμιση βάζουμε σε λεκάνη το φλεμόνι κομμένο σε κιμά, τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νερό.
Μ' αυτη τη γέμιση, πού πρέπει να είναι αραιή για να κυλάει, γεμίζουμε το μισό έντερο, γιατί με το βράσιμο το ρύζι φουσκώνει και το έντερο μαζεύει. Δένουμε και την άλλη άκρη. Ετοιμάζουμε μ' αυτό τον τρόπο όλα τα κομμάτια. Αυτοί είναι οί κολοσαφάδες ή πουμπάρι. Βάζουμε στη φωτιά μεγάλη κατσαρόλα με νερό ως τη μέση. Προσθέτουμε ανάλογο αλάτι. Αφού ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε τους κολοσαφάδες έναν - έναν. Με το βράσιμο μαζεύουν και φουσκώνουν. Τους αφήνουμε να ψηθούν καλά, τους στραγγίζουμε και στη συνέχεια τους τηγανίζουμε σε μπόλικο βούτυρο ή μίλλα. Οι κολοσαφάδες σερβίρονται ζεστοί.
Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε αντί για ρύζι πηργούρι ή μισό -μισό και αντί για φλεμόνι σηκώτι ή κιμά ή καί όλα μαζί.
> Κριθαρένιες   κουλούρες

• 4 κιλά κριθαρένιο αλεύρι,
 • 2 κιλά σιταρένιο,
• 1 κιλό περίπου λάδι.,
• λίγο πιπέρι, αλάτι,
• 1 κουταλιά κανέλλα (προαιρετική).
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με την τριχιά (αραιό κόσκινο) για να φύγει το φλούδι και μετά με το ψιλό κόσκινο για να φύγει το πίτουρο. Φτιάχνουμε το ζυμάρι από το βράδυ με το σιταρένιο αλεύρι. Την επομένη ζυμώνουμε, αφού προσθέσουμε όλα τα υλικά. Πλάθουμε σε χοντρά κουλούρια και αφήνουμε ν’  ανέβουν σκεπασμένα σε ζεστό μέρος. Τα βάζουμε στο φούρνο, προτιμότερα χωριάτικο, τα ροδίζουμε και τ' αφήνουμε όλη νύκτα να ξεροψηθούν.
Οι κριθαρένιες κουλούρες τρώγονται και  βρεγμένες αντί για ψωμί. Είναι νοστιμότατες με ντομάτα, τυρί κι ελιές.
 * Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην  εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε  του Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς  επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά  στην ολοκλήρωση του βιβλίου.