loading...

Όχι, στις Δημοκρατίες δεν κυβερνούν οι δικαστές


Ένας νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση, αυτός για την αδειοδότηση των καναλιών, έχει μετατραπεί σε ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα το οποίο καλείται θεωρητικά να επιλύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του για την συνταγματικότητα ή όχι του νόμου.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Ας αφήσουμε στην άκρη τους λόγους που αυτό το πρόβλημα αποκτά τη διάσταση που αποκτά και τα συμφέροντα που συνωστίζονται γύρω και πέριξ της “νομιμότητας”, έτοιμα να μιλήσουν για αποτυχία της κυβέρνησης, ήττα του Τσίπρα ή ακόμη και Χούντα. Ζούμε σε μικρή χώρα και ξέρουμε γιατί η ΝΔ, μαζί με το σύνολο της αντιπολίτευσης, είναι έτοιμοι να κλάψουν, να φωνάξουν ακόμη και να υπερβούν τα όρια μόλις πονέσουν οι καναλάρχες. Ξέρουμε ακόμη πως τα κανάλια, οι καναλάρχες και όσοι σχετίζονται μαζί τους, ούτε με νομιμότητα λειτούργησαν, ούτε καν με αξιοπρέπεια που απαιτούσε ο ρόλος ενός διαμορφωτή της κοινής γνώμης. Παρήγαγαν ένα άθλιο καθεστώς στο οποίο ο πολιτισμός βαφόταν με ντεκαπάζ και η πολιτική πασαλειβόταν με όλα τα καλούδια της διαπλοκής. Να πάμε λοιπόν στην ουσία που εμπεριέχει και την επικινδυνότητα, όχι να νικηθεί η κυβέρνηση, αλλά να διαστρέψουμε τη Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας οι τρεις εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική είναι διακριτές. Είναι μια αρχή που έχει τη βάση της στην Αρχαία Ελλάδα και διατυπώθηκε από τον Μοντεσκιέ και όχι από το Ρουσσώ όπως είπε στη Βουλή ο κάτοχος τριών πτυχίων Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Βουλή των Ελλήνων νομοθετεί, η κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία και οι δικαστές φροντίζουν ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες Δικαίου. Με βάση αυτή τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την απλή λογική που αναπτύσσει κάποιος ζώντας σε μια Δημοκρατία, οι δικαστές δεν ορίζουν τους νόμους λειτουργίας του κράτους, αλλά φροντίζουν για την εφαρμογή τους. Πολύ περισσότερο, δεν κυβερνούν τη χώρα.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Συνταγματικό δικαστήριο. Έτσι κάθε ελληνικό δικαστήριο, μπορεί να αποφανθεί έμμεσα για τη Συνταγματικότητα του νόμου (ο έλεγχος συνταγματικότητας είναι όπως λέμε διάχυτος, κατασταλτικός και παρεμπίπτων) και ο δικαστής μπορεί να μην εφαρμόσει νόμο τον οποίο κρίνει αντισυνταγματικό.
Το ΣτΕ στην περίπτωση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καλείται να αποφανθεί για τη Συνταγματικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο νόμος αποτελεί στοιχείο της πολιτικής σύγκρουσης, αλλά και τα συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται, έχουν καταστήσει την κρίση του ΣτΕ ένα γενικότερο πολιτικό και όχι μόνο δικαστικό θέμα. Μοιραία λοιπόν, μια απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νόμου, μετατρέπεται σε ήττα της κυβέρνησης και θεωρητικά σε μη εφαρμογή του νόμου. Αυτό όμως είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Γιατί ο δικαστής μπορεί να ξεφύγει από τον «δικαιοπλαστικό του ρόλο» και να μετατραπεί σε έναν πολιτικό αντίποδα ή τον κυβερνήτη της χώρας. Ο δικαστής ο οποίος δεν έχει ψηφιστεί από κανέναν, ούτε απολογείται σε αυτούς που τον ψήφισαν.
Αυτή η διογκωμένη «νομοπροσήλωση» και συνταγματολαγνεία, η οποία είναι εκ του πονηρού, (τα μεγαλύτερα νομικά εκτρώματα τα έχει κάνει ο συνταγματολόγος Βενιζέλος άλλωστε) παίρνει συγκεκριμένες μορφές, μπορεί να αναιρέσει το Σύνταγμα το οποίο θεωρητικά υπερασπίζεται.
Δεν μπορεί ο δικαστής να κυβερνά τη χώρα ή να νομοθετεί όσο γοητευτικό και αν είναι για τον ίδιο, επειδή οι καναλάρχες ή κάποια κόμματα πολύ επιθυμούν να αντιπολιτευτούν δια της λειτουργίας του. Καμιά κυβέρνηση δεν πρέπει να σταματήσει να κυβερνά, καμιά Βουλή να νομοθετεί , επειδή οι δικαστές έχουν μια ερμηνεία. Τότε να καταργήσουμε τις άλλες εξουσίες και να κυβερνηθούμε από δικαστές.
Η ευθύνη διακυβέρνησης ανήκει στις κυβερνήσεις και η ευθύνη αυτή δεν αναστέλλεται ούτε από τήβεννο, ούτε από κανάλια που κρύβονται κάτω από την τήβεννο. Επίσης οι πολιτικοί όπως και οι πολίτες, μπορούν να λένε την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, χωρίς να φοβούνται πως κάποιος θα τους ενοχοποιήσει προκαταβολικά για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές, στις οποίες ο υπουργός που έκανε τον νόμο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που πήρε την πολιτική ευθύνη, να μην μπορούν να πουν την άποψή τους για το νόμο τους για να μην κατηγορηθούν για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για πρωτοφανείς καταστάσεις, στις οποίες η Δικαιοσύνη καλείται να παίξει τον ρόλο ενός πολιορκητικού κριού ενάντια στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία, με το πρόσχημα της νομοπροσήλωσης και της Συνταγματικότητας.
Νομίζω πως δεν χρειάζεται και να θυμίσω πόσες αποφάσεις του ΣτΕ πετάχτηκαν κατά καιρούς στο καλάθι των αχρήστων από αυτούς που σήμερα το καλούν να γίνει κυβερνήτης στη θέση των κυβερνώντων. Όχι, τις Δημοκρατίες δεν τις κυβερνούν δικαστές.

on 10:46:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Όχι, στις Δημοκρατίες δεν κυβερνούν οι δικαστές

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.