Στη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ που θα κληθεί να διενεργήσει τους διαγωνισμούς για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, αλλά και να εποπτεύσει το νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο κατέληξε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Η πολυαναμενόμενη συμφωνία επετεύχθη έπειτα από τη δέσμευση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για την εγκατάλειψη του κυβερνητικού σχεδίου των τεσσάρων αδειών αλλά και την αποδοχή του προτεινόμενου από τη Ν.Δ. Αθ. Κουτρομάνου για την προεδρία της αρχής.
Έπειτα από προσπάθειες μηνών η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συμφώνησε χθες για τη συγκρότηση ΕΣΡ υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κουτρομάνου, επιτυγχάνοντας τη συνταγματικά απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.
Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από δέσμευση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για εγκατάλειψη του κυβερνητικού σχεδίου των τεσσάρων αδειών.
Συγκεκριμένα, υπέρ της συγκρότησης της αρχής ψήφισαν 20 μέλη της Διάσκεψης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» δήλωσαν 4 μέλη της Διάσκεψης από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων. Αντιπρόεδρος του νέου ΕΣΡ ορίστηκε ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), πρώην διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ (1991-1993, 2002-2005).
Μέλη θα είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου, ο καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Βασίλης Καραποστόλης, ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος, η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Λίλιαν Μήτρου, η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου και τωρινό μέλος του Συμβουλίου Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο οικονομολόγος Γιώργος Σαριδάκης.
Για να επιτευχθεί όμως η ευρεία πλειοψηφία των 4/5 απαιτήθηκαν έντονες πολιτικές ζυμώσεις, νέες υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Η αρχή έγινε όταν ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αποδέχεται την πρόταση της Ν.Δ. για να προταθεί ως επικεφαλής του ΕΣΡ ο κ. Κουτρομάνος, σε μια σαφή ένδειξη καλής θέλησης προς τη Ν.Δ.
Ακολούθησε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Ν.Δ., όπου η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε ότι εμμένει στη θέση της για πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά, δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για εγκατάλειψη του σχεδίου των τεσσάρων αδειών και διακομματική στελέχωση του ΕΣΡ. Προ του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε μία ακόμη υποχώρηση μέσω του ίδιου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ο οποίος εγκατέλειψε ουσιαστικά το σχέδιο για τις τέσσερις άδειες. «Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης αρχής» είπε ο κ. Παππάς.
Έχοντας διασφαλίσει την αποδοχή της πρότασής της για προεδρείο υπό τον Αθ. Κουτρομάνο και τη δέσμευση του Νίκου Παππά για την εγκατάλειψη του σχεδίου των τεσσάρων αδειών, το μόνο που απέμεινε για να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ν.Δ. ήταν μια δημόσια δήλωση και του Προέδρου της Βουλής κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι οι άδειες θα είναι περισσότερες από τέσσερις και μάλιστα ότι η αύξηση δεν θα είναι εικονική, δηλαδή να προκηρυχθούν τουλάχιστον έξι. «Είναι προφανές ότι το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη διερεύνησης με ανοικτό τον ορίζοντα για αυξημένο αριθμό αδειών» είπε ο κ. Βούτσης, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στη Ν.Δ. για να συναινέσει στη συγκρότηση της αρχής.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ εξαιρετικά θετική στιγμή. «Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός» είπε και δήλωσε ότι όλες οι δυνατότητες που αναπτύχθηκαν με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.
«Και το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει» είπε. Υπέρ της ταχείας διεξαγωγής του διαγωνισμού τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Την ικανοποίησή της για τη συγκρότηση του ΕΣΡ εξέφρασε και η Ν.Δ., η οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση». «Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Με τη συμφωνία για συγκρότηση του ΕΣΡ διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί» ανέφεραν πηγές της Ν.Δ. και χαρακτήρισαν «αυτονόητο» ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δήλωσή της για αύξηση του αριθμού των αδειών.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την ανάδειξη ΕΣΡ ως μήνυμα νίκης της δημοκρατίας και μήνυμα δικαίωσης των θέσεων και ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από την πλευρά του το Ποτάμι χαιρέτισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ επισημαίνοντας ότι κατέστη δυνατή «αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ».