Την πρώτη εκτενή, συγκριτικά, παρουσίαση εγχώριας τράπεζας, για το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, πραγματοποίησε την Τετάρτη η Eurobank, περίπου ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση των στόχων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που ακολούθησε τα αποτελέσματα γ' τριμήνου του ομίλου, η διοίκηση της Eurobank όχι μόνο αποκάλυψε ότι στοχεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures – NPEs) κατά 37% με 38% ως το τέλος του 2019, αλλά παρείχε στους αναλυτές λεπτομερή στοιχεία για το μείγμα των δράσεων του πλάνου και το χρονισμό των στόχων.
Ειδικότερα, η τράπεζα στοχεύει να μειώσει τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ ως και το τέλος του 2019. Δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν από 20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 σε 12,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Η επίτευξη του παραπάνω στόχου θα επιτευχθεί σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας με το εξής μείγμα: Μέσω των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων δανείων προβλέπεται να υλοποιηθεί το 20% του στόχου ή 1,52 δισ. ευρώ. Με την ίδια βαρύτητα θα συμμετάσχουν στην επίτευξη του στόχου οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων ( 20% του στόχου ή 1,52 δισ.) και οι εκποιήσεις εξασφαλίσεων (20% του στόχου ή 1,52 δισ.). Το υπόλοιπο 40% του στόχου θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών δανείων ύψους 3,04 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις δανείων και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα αρχίσουν να κλιμακώνονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα διενεργηθούν κατά κύριο λόγο τη διετία 2018-19. Οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως σε χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις (σ.σ κυρίως καταναλωτικά), για τα οποία έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις καθώς και σε μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια, που αποκτήθηκαν από ΤΤ και Proton με υψηλές προβλέψεις. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρξει εγγραφή σημαντικών ζημιών.
Οι διαγραφές δανείων θα συμβάλουν τόσο στις ρυθμίσεις όσο και στις πωλήσεις δανείων καθώς και στην ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων. Το ύψος των διαγραφών προϋποθέτει υψηλή κερδοφορία και
όπως έγραψε το Euro2day.gr οι τράπεζες ζητούν
να αυξηθεί η περίοδος απόσβεσης της φορολογικής ζημιάςπου προκύπτει λόγω διαγραφών από πενταετία που ισχύει σήμερα σε τουλάχιστον δεκαετία.
Όσον αφορά στη κατηγοριοποίηση των δανείων, το 55% της επίτευξης του στόχου θα προέλθει από ρυθμίσεις, πωλήσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που συνοδεύουν επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 45% από τα δάνεια λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων).
Πώς κλιμακώνεται η επίτευξη του στόχου ως το 2019
Η Eurobank έδωσε και στοιχεία για το πώς θα κλιμακωθεί η επίτευξη του στόχου. Ειδικότερα, τη διετία 2016-17 προβλέπεται να μειωθούν τα NPEs κατά 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ το 25% του στόχου). Το 2018 θα μειωθούν κατά 2,66 δισ. ευρώ (σ.σ το 35% του στόχου) και το 2019 κατά 3,04% δισ. (σ.σ το 40% του στόχου).
Εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν, η Eurobank θα σχηματίζει το 2019 προβλέψεις που θα αντιστοιχούν στο 1% των μεικτών δανείων της.
Σημειώνεται ότι ήδη από το γ' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Eurobank εμφανίζει μείωση του stock των δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans – NPLs) κατά 28 εκατ. ευρώκαι σημαντική επιβράδυνση (μείωση κατά 70%) σε σχέση με το β' τρίμηνο του ρυθμού δημιουργίας νέων NPEs.
Το 70% των νέων NPEs στην κατηγορία λιανικής αφορούν σε δάνεια που έχουν ρυθμισθεί στο παρελθόν και εμφανίζουν εκ νέου καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους, ενώ για τα επιχειρηματικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να σηματοδοτούν ασφαλή τάση.
Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 34,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που συμφώνησαν οι Eurobank- Alpha Bank με την Pillarstone (KKR) αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τη Eurobank η νέα πλατφόρμα θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της, εντός του α τριμήνου του 2017, έχοντας υπό διαχείριση δάνεια 2-3 επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, ειπώθηκε ότι άλλη μια συστημική τράπεζα εξετάζει την είσοδό της στην πλατφόρμα.