Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του Εurogroup από την αντιπολίτευση. Η ΝΔ εστιάζει στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Έκτακτους νέους φόρους προβλέπει ο Θεοδωράκης.
Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μεν, αλλά και νέα μέτρα εις βάρος των πολιτών, βλέπει η αντιπολίτευση πίσω από την απόφαση του Eurogroup.
Η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2018 και η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για αρκετά χρόνια μετά, οδηγεί σε νέα μέτρα και στην εφαρμογή του "κόφτη", αν και απραδέχεται ότι υπήρξε συμφωνία έστω με καθυστέρηση για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους.
"Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα. Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Η Κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη". Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική", αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.
"Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης. Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία", καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ: Γιατί θριαμβολογεί άραγε η Κυβέρνηση;
Ανακοίνωση για την απόφαση του Εurogroup και όσα σχολίασε η κυβέρνηση εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα διερωτάται για ποιον λόγο θριαμβολογεί η κυβέρνηση και σημειώνει: “Μήπως γιατί η συζήτηση περί της αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημοσίου χρέους, έκλεισε μόνο με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο οικονομική επίδραση θα έχουν ως το 2060; Και μάλιστα πολύ μικρότερη, υποπολλαπλάσια της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε (!!) ο κ. Τσίπρας.
Μήπως γιατί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ Σόιμπλε;
Μήπως γιατί οι παλληκαρισμοί του κ Τσίπρα για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση;” και συνεχίζει εξηγώντας: “Το κείμενο απόφασης του Eurogroup γίνεται σαφές πως: Τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη.
Η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι.
Η Κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά.
Η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται” και καταλήγει με το συμπέρασμα: “Τι μας μένει ως χώρα;
Μόνο η παράταση της αβεβαιότητας, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια.
Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα.
Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί. Εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό.
Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης”.
Θεοδωράκης: Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε τις εξελίξεις στο Eurogroup:
"Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030.Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δις.Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ".