Pages

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ξαφνικός χωρισμός – Πώς να τον αντιμετωπίσεις


Κάποιες φορές αισθανόμαστε πως οι καταστάσεις μας ξεπερνούν! Αν και θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να τις ελέγχουμε απόλυτα , τελικά φαίνεται πως τα «ξαφνικά» είναι κομμάτι της ζωής μας. Υπάρχουν οι εκπλήξεις που μας κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενες και τις απολαμβάνουμε, αλλά όλες γνωρίζουμε πως το νόμισμα έχει δυο όψεις.
 Ένα από τα γεγονότα, λοιπόν, της άλλης όψης που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε είναι ο ξαφνικός χωρισμός! Το περίεργο είναι πως είτε νιώθαμε έντονα συναισθήματα για τον σύντροφό μας είτε όχι, οι συνέπειες ενός ξαφνικού χωρισμού παραμένουν ίδιες. Όσο πιο ξαφνικά έρθει ο χωρισμός τόσο ξαφνικά παίρνουν την θέση τους συναισθήματα όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, εγωισμός, καταθλιπτική διάθεση, απογοήτευση, εκνευρισμός και πολλά ακόμη που μας αναστατώνουν και δεν βοηθούν να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μία τάξη. Ο αυτοέλεγχος μας, όμως, στα δύσκολα φαίνεται και η διατήρηση της ψυχραιμίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν ακραίες αντιδράσεις μπροστά σε έναν ξαφνικό χωρισμό, άλλες το ξεπερνούν λίγο πιο ήπια και άλλες βρίσκουν τον τρόπο να σηκώνονται γρήγορα πείθοντας τον εαυτό τους πως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Η λέξη «ξαφνικός» που μπορεί να συνοδεύει τον χωρισμό, θα λέγαμε πως είναι σχετική.

 Πόσο ξαφνικός μπορεί να είναι ένας χωρισμός; Μήπως εμείς εθελοτυφλούσαμε ή δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στις διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν αλλά και στην συμπεριφορά του συντρόφου μας; Ο έρωτας, το πάθος, η αγάπη ίσως δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά κάτι που δεν μας αρέσει. Μία σχέση, όμως, έχει να κάνει με δυο ξεχωριστούς ανθρώπους, με διαφορετική συμπεριφορά και τρόπο σκέψης! Τα δεδομένα μας μπορεί να ανατραπούν από την μία στιγμή στην άλλη κι εμείς, καλό θα ήταν, να σε μία άκρη του μυαλού μας να είμαστε προετοιμασμένες. Δείτε παρακάτω πως αντιδρούμε, συνήθως, οι γυναίκες σε έναν ξαφνικό χωρισμό αλλά και συμβουλές για να τον αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα!

Ξαφνικός χωρισμός – Γυναικείες αντιδράσεις

1)Απογοήτευση
Η απογοήτευση που αισθανόμαστε όταν βιώσουμε έναν ξαφνικό χωρισμό είναι από τα πρώτα συναισθήματα μίας γυναίκας. Όλες κατακλύζουν το μυαλό μας σκέψεις όπως γιατί έγινε, πως έγινε, πως θα είναι χωρίς αυτόν, γιατί πέταξε ότι του προσφέραμε και άλλα παρόμοια που μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας, δημιουργούν αρνητισμό, μπερδεύουν τις σκέψεις μας και αποτέλεσμα είναι να μην είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ποιον πραγματικά κατηγορούμε για αυτήν την απογοήτευση μας, τον άλλον ή τον εαυτό μας; Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον ξαφνικό χωρισμό με χαστούκι που μας ξυπνάει και μας επαναφέρει στην πραγματικότητα αφού για να συμβεί κάτι θα έχει προκύψει το οποίο αγνοούσαμε. Ίσως απογοητευόμαστε γιατί δεν τον είχαμε προλάβει, γιατί δεν είχαμε καταλάβει πως θα συμβεί, γιατί θεωρούμε πως μια συνομωσία παίχτηκε πίσω από την πλάτη μας.

2)Μελαγχολία
Η μελαγχολία ακολουθεί την απογοήτευση και τονίζει την καταθλιπτική μας διάθεση. Αναπολούμε, προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς θα βγει από την καθημερινότητά μας αφού η δύναμη της συνήθειας μας δυσκολεύει την κατάσταση και γενικότερα σε δεύτερο επίπεδο ξεκινάμε να συνειδητοποιούμε τι έχει συμβεί.

3)Ευθύνες
Στην συνέχεια ξεκινάμε να ζυγίζουμε τις ευθύνες και συνήθως η ζυγαριά γέρνει προς την δική του πλευρά. Θα λέγαμε πως αυτή μας η στάση δεν έχει να κάνει με τον εγωισμό και την διάθεσή μας να δικαιολογούμε τον εαυτό μας, αλλά είναι θέμα «επιβίωσης». Ουσιαστικά, αντιδρούμε ασυναίσθητα σε όλη αυτή την αρνητικότητα και ο ίδιος μας ο εαυτός προσπαθεί να μας ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και να μας γλιτώσει από την μίζερη στάση που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε.

4)Εγωισμός
Ο εγωισμός σιγά σιγά παίρνει την θέση του ώστε να έρθει η ισορροπία! Έτσι, λοιπόν, αφού απογοητευτήκαμε, κλάψαμε, απομονωθήκαμε και μελαγχολήσαμε έρχεται η στιγμή να κάνουμε κάτι για εμάς. Ο χρόνος που θα διαρκέσουν όλα αυτά εξαρτάται από τον χαρακτήρα κάθε γυναίκας και από τον τρόπο που συνηθίζουμε να διαχειριζόμαστε τις απρόβλεπτες καταστάσεις. Η σπίθα που ανάβει τον εγωισμό είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις και φαίνεται πως κάτι μέσα μας το γνωρίζει καλά. Η αυτοπεποίθησή μας μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αλλά επειδή αισθανόμαστε πως πιάσαμε πάτο ο μόνος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι προς τα πάνω!

5)Εκνευρισμός – Θυμός
Έπειτα ακολουθεί ο εκνευρισμός ο οποίος προέρχεται τόσο από τον ξαφνικό χωρισμό όσο και από την στάση που κρατήσαμε μετά από αυτόν. Είμαστε, γενικότερα, εκνευρισμένες με όλους και με όλα! Δεν πιστεύουμε πως θα εμπιστευτούμε ξανά κάποιον και περίεργες σκέψεις περί εκδίκησης τριγυρνούν στο μυαλό μας. Ο εκνευρισμός μας δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον πρώην σύντροφό μας, αλλά γενικά με το αντρικό πληθυσμό!

6)Πείσμα
Αν είμαστε από τις τυχερές, έπειτα από όλα τα παραπάνω, θα μας πιάσει το πείσμα μας και τότε θα δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι! Σε αυτήν την περίπτωση ξεκινάει το στάδιο της ανανέωσης αφού πρέπει οπωσδήποτε να επανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Τι κάνει κάθε γυναίκα όταν πεισμώσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι η ανανέωση της εμφάνισης, το shopping therapy και οι έξοδοι!

7)Αναθεώρηση
Στο τέλος και αφού πλέον έχουμε περάσει με «επιτυχία» τα παραπάνω στάδια, η λογική μας ξεκινάει να κάνει την εμφάνισή της. Φυσικά, για ένα διάστημα τα συναισθήματά μας παραμένουν παγωμένα! Προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε ότι έμεινε στην άκρη αυτή την περίοδο και συνήθως αναθεωρούμε τις απόψεις μας περί σχέσεων. Νιώθουμε την ανάγκη να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και με θέματα που ίσως είχαμε ξεχάσει. Χρειαζόμαστε αλλαγή πλεύσης με καινούρια ενδιαφέροντα, ανθρώπους γύρω μας που μας κάνουν καλό και να εστιάσουμε στα δικά μας «θέλω»!

Ξαφνικός χωρισμός – Πώς να τον αντιμετωπίσουμε

Όλα τα παραπάνω είναι με την σειρά οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που έχει μία γυναίκα μετά από έναν ξαφνικό χωρισμό. Το θέμα είναι πως αυτό που επιθυμούμε είναι να αποφύγουμε τα πρώτα στάδια της απογοήτευσης, της μελαγχολίας και της καταθλιπτικής διάθεσης γενικότερα. Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Μπορεί αρχικά να φαίνεται δύσκολο αφού ένας ξαφνικός χωρισμός πέφτει σαν κεραμίδα στο κεφάλι μας και τα άσχημα συναισθήματα βγαίνουν μόνα τους γρήγορα και αβίαστα.
 Εννοείται πως δεν είναι φυσιολογικό να είμαστε μέσα στην τρελή χαρά από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά και να πέφτουμε στα πατώματα για καιρό δεν έχει κανένα νόημα.
Αν δεν είμαστε σε θέση, από την αρχή, να βάλουμε την λογική και την ψυχραιμία μας μπροστά τότε ας σταματήσουμε να κάνουμε πισωγυρίσματα με το μυαλό μας. Δηλαδή, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι γυναίκες είναι το flashback σε τρυφερές και όμορφες στιγμές μαζί του που μοιάζουν με αλάτι στην πληγή.
Πονάνε, χειροτερεύουν την κατάσταση και το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Πολλές φορές η θεωρία είναι πιο εύκολα από την πράξη αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Αν δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ήπιο τρόπο τουλάχιστον σφραγίστε για λίγο τις σκέψεις σας και ασχοληθείτε με κάτι που πραγματικά σας ενδιαφέρει! Είναι πολύ σημαντικό να αποτραβηχτείτε για λίγο από αυτό που σας πονάει μέχρι να είστε σε θέση να το διαχειριστείτε σωστά.

http://www.dynamikhgynaika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.