Στη Γερμανία παίζουν ξανά με το Grexit
ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ, GREXIT 7:16:00 μ.μ.
Με τη σιβυλλική φράση "δεν υπάρχει κάτι νεότερο" σχολίασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δημοσίευμα της Bild που έφερε το Σόιμπλε να εισηγείται Grexit σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Σενάρια Grexit διακινούνται και πάλι στο Βερολίνο, αφενός λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου και αφετέρου ως ένα μέσο πίεσης στην Αθήνα για να αποδεχθεί τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει επίσημα τις πληροφορίες που φέρουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εισηγείται Grexit σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Αφορμή για την αναφορά στο μπρίφινγκ του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν είδηση που δημοσιεύτηκε στην BILD. Επικαλούμενη κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την BILD, ο κ. Σόιμπλε σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε πριν δύο χρόνια ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Στο ίδιο άρθρο ο επικεφαλής της επιχειρηματικής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών, Κάρστεν Λίνεμαν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει μελλοντικά στην ευρωζώνη να προβλέπεται η διαδικασία πτώχευσης, όπως και ή δυνατότητα εξόδου ενός αφερέγγυου κράτους.
Ερωτηθείς για το άρθρο της Bild, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ αρκέστηκε να δηλώσε σιβυλλικά ότι «δεν υπάρχει κάτι το νεότερο». Δεν μπήκε δηλαδή στον κόπο να διαψεύσει οποιαδήποτε συζήτηση περί Grexit για δύο λόγους.
Πρώτον, έκλεισε έτσι το μάτι σε όσους, κυρίως από την CSU (δηλαδή τους Χριστιανοκοινωνιστές, το δεύτερο κόμμα του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Μέρκελ) θέλουν να κρατάνε το σενάριο αυτό στο τραπέζι θεωρώντας ότι "πουλά" στο κομματικό τους ακροατήριο εν όψει των γερμανικών εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η CDU (οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα που αποτελεί τον κορμό του συνασπισμού κομμάτων του οποίου ηγείται η Μέρκελ) φαίνεται πως ακολουθεί στο παιχνίδι αυτό.
Απαραίτητα οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ
Στόχος της επαναφοράς της απειλής για Grexit, τουλάχιστον από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται πως είναι όμως και η πίεση προς την Αθήνα να πείσει το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς για τη συμμετοχή του Ταμείου έχει δεσμευθεί ο Σόιμπλε και ήδη δέχεται εσωκομματικές επιθέσεις και μόνο στην υπόνοια ότι το Ταμείο θα μπορούσε να αποχωρήσει.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια του breifing του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ο κ.Βάισμπεργκ, την Πέμπτη το Eurogroup είχε καλέσει την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να δημιουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις τόσο για μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.» Με αυτή την ευκαιρία το Eurogroup είχε τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «απαραίτητη». Ο κ. Βάισγκερμπερ παρέπεμψε ακόμη στη δήλωση του Eurogroup το Μάιο του 2015 αλλά και στην πρόσφατη διαβεβαίωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός ότι το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση». Όπως τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει απαραίτητα τόσο την παροχή τεχνογνωσίας όσο και την παροχή οικονομικής στήριξης.
Η Κομισιόν απαντά στο ΔΝΤ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει «δεσμευμένη» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Tύπου στις Βρυξέλλες.
«Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά η ίδια εκπρόσωπος.
Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και διέρρευσε στον Τύπο, η κ. Μπράιτχαρντ τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που έλαβε ο ESM. «Η Ευρώπη έχει λάβει σαφείς δεσμεύσεις να στηρίξει την Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε. Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα. Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την άποψη του ESM, ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα».
Πηγή: DW
http://news247.gr/