Απάντηση από Αθήνα στο τελεσίγραφο αναμένουν οι πιστωτές
ΡΟΗ, ΧΡΗΜΑ 9:29:00 π.μ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς να μην έχουν σημειώσει καμία πρόοδο από το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, ο χρόνος για να απαντήσει η Ελλάδα στα αιτήματα των δανειστών, όπως εκφράστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, μετράει αντίστροφα. Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου οι δανειστές δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς εκείνη την ημέρα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (έκθεση για το άρθρο 4) στην Ουάσιγκτον. Από τις 7 Φεβρουαρίου, όμως, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους εκπροσώπους των θεσμών κατά πόσον η ελληνική πλευρά δέχεται να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο που διαμόρφωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, της νομοθέτησης μέτρων εκ των προτέρων, ώστε να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με σκοπό να ολοκληρώσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Γι’ αυτό, δεν αποκλείεται οι θεσμοί να στείλουν στην Αθήνα επιστολή που να περιγράφει πιο αναλυτικά αυτό το πλαίσιο των προϋποθέσεων που θα επιτρέψει την επιστροφή των εκπροσώπων τους στην Αθήνα, αν και όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές στην «Κ», το μήνυμα που πέρασε στον κ. Τσακαλώτο την προηγούμενη εβδομάδα που βρισκόταν στις Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρο και δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω αποσαφηνίσεις. Τότε, στο περιθώριο του Eurogroup παρουσιάστηκε στον κ. Τσακαλώτο η κοινή θέση των θεσμών, που δεν ήταν άλλη από τη λήψη μέτρων άμεσα, με ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος στους τομείς του ασφαλιστικού και στη μείωση του αφορολόγητου.
Πέρα, όμως, από τα περαιτέρω μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει η Αθήνα για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσαρέσκεια και ως προς την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτά που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση δεν είναι υπό διαπραγμάτευση» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να επιταχύνει τον ιδιαίτερα αργό ρυθμό υλοποίησής τους. Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίες και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που είπε χαρακτηριστικά πως «οι επόμενες εκταμιεύσεις εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Την ξεκάθαρη θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και με χρηματοδότηση εξέφρασε χθες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε tweet του είπε πως «το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει πλήρως και με οικονομική συμβολή».
Την πάγια θετική θέση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη επανέλαβε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Εργαζόμαστε προς όφελος μιας ισχυρής Ελλάδας σε μία ενδυναμωμένη Ευρωζώνη». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα που έχουν την ίδια θέση όλοι οι εταίροι στην Ευρωζώνη «μπορούμε να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σύντομα. Είχαμε πολύ θετική συνάντηση στο Eurogroup για το θέμα αυτό την περασμένη εβδομάδα και πιστεύουμε ότι με λίγη προσπάθεια μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
http://www.kathimerini.gr/