Το Theodorovias blog σας προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή με Κουνουπίδι ψητό πού θα λατρέψετε και οι πιό δύσκολοι, από τον Άκη Πετρετζίκη
ΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΡΟΗ 8:04:00 μ.μ.
Συστατικά
1 κουνουπίδι
75 γρ. φουντούκι
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
μαιντανό ψιλοκομμένο
αμύγδαλο φιλέ
φλούδες παρμεζάνας
ξύσμα απο 1 λεμόνι
χυμό απο ½ λεμόνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και τοποθετούμε μέσα ένα άδειο αντικολλητικό ταψί (30Χ35) να κάψει καλά.
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού και το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τον "κορμό" από κάθε μπουκετάκι αφαιρώντας το σκληρό εξωτερικό του. Μετά κόβουμε στη μέση κάθετα το κάθε μπουκετάκι σε 2 κομμάτια.
Όλα τα παραπάνω τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα όπου ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
Όταν ο φούρνος έχει κάψει, ανοίγουμε γρήγορα την πόρτα και αφαιρούμε το ταψί και κατευθείαν τοποθετούμε τα κομμάτια του κουνουπιδιού μέσα στο ταψί σε μια στρώση και προσέχουμε έτσι ώστε η κομμένη επιφάνεια του κουνουπιδιού να είναι στον πάτο του ταψιού ώστε να μαγειρευτεί γρήγορα (αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για να μη πέσει η θερμοκρασία απο τον φούρνο και το ταψί).
Κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 9-11 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κουνουπίδι.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αμέσως μεταφέρουμε το κουνουπίδι σε ένα μπολ γιατί αν μείνει στο ταψί θα συνεχίσει να ψήνεται και δεν το θέλουμε αυτό.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγανάκι και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα για 3-4 λεπτά.
Για τα φουντούκια
Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς τον φούρνο.
Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τα φουντούκια και τα ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα.
Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε μια πετσέτα, την κλείνουμε και θρυμματίζουμε με ένα γουδί.
Για το σερβίρισμα
Σε ένα μπολ βάζουμε το κουνουπίδι, τα φουντούκια, το χυμό και το ξύσμα απο λεμόνι και αρκετό ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας, καβουρδισμένα αμύγδαλα και μαιντανό.
Η ζάχαρη καραμελώνει στο φούρνο και δίνει αυτή την ωραία κρούστα στο κουνουπίδι δίνοντας του πολύ ωραία γεύση!
http://akispetretzikis.com/