loading...

Το Γκάζι βάφεται νόστιμο! Ώρα για «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις 2017»





















Από 

Με σύνθημα «Δοκίμασε, αγόρασε, διασκέδασε!», το πιο χαρούμενο και νόστιμο φεστιβάλ των γεύσεων της Ελλάδας ανοίγει τις πύλες του αύριο Παρασκευή 5/5 και για τρεις ημέρες σας περιμένει στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Συντονιστείτε!


Ήταν να μη βγει στην επιφάνεια. Τώρα όμως που η αυτοπεποίθηση των ελληνικών γεύσεων σήκωσε πανιά, το κύμα των εξαιρετικών Ελλήνων μικρών παραγωγών που βάζουν νέα δεδομένα στο γευστικό τοπίο της χώρας συνεχώς δυναμώνει και διευρύνεται. Τα μηνύματα έρχονται ελπιδοφόρα από παντού, με παλιότερες καταξιωμένες προσωπικότητες που αναπτύσσουν διαρκώς το ρεπερτόριό τους αλλά και με καινούργια ονόματα που μπαίνουν στη σκηνή της ποιοτικής «γαλανόλευκης» γεύσης δυναμικά. Η ποικιλία των προϊόντων τους μεγάλη, η ποιότητά τους εντυπωσιακή, οι γεύσεις τους εκφραστικές, καλλιεργούν συστηματικά την παράδοση, αλλά την εξελίσσουν κιόλας με δόκιμες καινοτομίες.

Οι νέες γεύσεις φέρνουν μεγάλη χαρά






















Η γκάμα των προϊόντων που θα βρούμε αυτό το τριήμερο 5-7/5 στην Τεχνόπολη είναι πολύ ευρεία κι έτσι θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και να αγοράσουμε εξαιρετικά γευστικά χειροτεχνήματα που ζωγραφίζουν το σύγχρονο προφίλ των ελληνικών γεύσεων. Εκτός από τους αγαπημένους σας μικρούς παραγωγούς, που δίνουν σταθερά το ανοιξιάτικο ραντεβού τους με το κοινό στο φεστιβάλ, είναι αρκετοί αυτοί που συμμετέχουν για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις που γράφονται γύρω μας με καινούργια, καινοτόμα προϊόντα.

Έτσι, σε ένα τόσο δημοφιλές είδος όπως τα λουκάνικα, θα γευτείτε μια εκδοχή με χόρτα και μυζήθρα που έρχεται από την Κρήτη. Το πρακτικά άγνωστο στα μέρη μας άγριο σκόρδο allium ursinum, το λεγόμενο και «σκόρδο της αρκούδας» με την ντελικάτη γεύση, που τόσο πολύ εκτιμούν στα γκουρμέ εστιατόρια της Ευρώπης, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του κατεβαίνοντας από τα βουνά των Γρεβενών.

Η δημοφιλής σταφίδα παίρνει άλλη μορφή πέρα από την κλασική και γίνεται spread (μαύρη αποξηραμένη σταφίδα με αμύγδαλα, αποξηραμένη σουλτανίνα με καρύδι ) αλλά και chutney (ολόκληρη μαύρη σταφίδα, ξίδι, κρεμμύδι, μήλο και γλυκάνισο χωρίς προσθήκη ζάχαρης ).





















Μία από τις πιο ξεχωριστές και νόστιμες τοπικές κουζίνες, η ποντιακή, θα έρθει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ από το Κιλκίς. Και αν ψάχνετε κάτι πολύ δια­φορετικό σε μακαρόνια, τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε τα ζυμαρικά από βιολογικό αλεύρι ρεβιθιού χωρίς γλουτένη, που καλλιεργούνται στη θεσσαλική γη.

Τα διάφορα αλλαντικά αλλά και το νωπό κρέας μαύρου χοίρου, του οποίου ο παραδοσιακός τρόπος εκτροφής αναβιώνει δυναμικά στο Αιτωλικό, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς αυτή η αρχαιοελληνική ράτσα που διαδόθηκε μέσω των αποικιών στη Μεσόγειο (η σημερινή περιζήτητη pata negra ) πρέπει να βρει το δρόμο και στον τόπο της καταγωγής της.

Πολύ ενδιαφέρον έχουν επίσης τα φρούτα του δάσους, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη όπως τους πρέπει στη χώρα μας και στο φεστιβάλ εκπροσωπούνται από μύρτιλλα καλλιεργημένα βιολογικά στον Νομό Φλώρινας σε πολλές διαφορετικές, ελκυστικές μορφές.






















Τιμώμενη περιοχή του φεστιβάλ είναι φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 Η ανερχόμενη, πανέμορφη περιοχή θα εγκατασταθεί στο κτίριο των Δεξαμενών Καθαρισμού με τους μικρούς παραγωγούς της. Μια ευρεία γκάμα προϊόντων θα εκφράσει το δυναμικό της με τις αγαπημένες πιπεριές Φλωρίνης, τα ονομαστά φασόλια Πρεσπών, τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών επικεφαλής αλλά και ωραία τυριά, προϊόντα από βιολογικά μύρτιλλα, βότανα κι αιθέρια έλαια, παραδοσιακά φύλλα και πίτες, κρασιά και αποστάγματα, ελιές και λάδια.





































Στην Καμινάδα, τώρα, στο μεγάλο περίπτερο του χορηγού του φεστιβάλ, της Πολυεστίας Ελ Γκρέκο® θα δώσουν το σόου τους πέντε δημοφιλείς food bloggers, οι οποίοι θα περάσουν και τις τρεις ημέρες μαγειρεύοντας έξυπνες συνταγές και αναδεικνύοντας παράλληλα τις πολλές δυνατότητες της ευέλικτης συσκευής μαγειρικής.

Η Αγγελική –Cookika– Καλαμπόκα θα φτιάξει ζυμαρικά με κόκκινο κρασί και σαλάμι Λευκάδας και τηγανίτες με χαρούπι και ταχίνι, η Μαριλένα –Marislurp– Μιχαλίτση θα δείξει «curry in a hurry» με κοτόπουλο, τη σπεσιαλιτέ του Μαγκρέμπ shakshοuka (αβγά σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας ) και french toast με μπανάνα και σοκολάτα, η Εύα –Funky Cook– Μονοχάρη θα ετοιμάσει μπρουσκέτες με κοπανιστή και μαρμελάδα κάππαρης, στραπατσάδα με τυρί μπάτζο και γιουβέτσι με κοτόπουλο, ελιές, πιπεριές και φέτα. Θα μαγειρέψουν ακόμη η Δέσποινα –Pandespani– Βαϊοπούλου και ο Τάσος –Mamapeinao– Αντωνίου.

Γευστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή





































Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερες για το κοινό χωρίς κόστος και θα φιλοξενηθούν σε δύο ειδικά διαμορφωμένους ανοιχτούς χώρους.

Στους σεφ που θα κάνουν μαγειρικές επιδείξεις, στην πιο αγαπημένη ίσως ατραξιόν του φεστιβάλ, συγκαταλέγονται ο Έκτορας Μποτρίνι (Χρυσοί Σκούφοι και αστέρι Michelin ) που θα μαγειρέψει συνταγές από την κουζίνα των νησιών του Ιονίου, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος του Δειπνοσοφιστηρίου που θα δώσει καλοκαιρινές ιδέες για μαγειρική με ψάρι, ο Jean Louis Capsalas, σεφ επίσης του Δειπνοσοφιστηρίου, που θα μας δροσίσει με κρύες καλοκαιρινές σούπες, ο Αθηναγόρας Κωστάκος (Χρυσός Σκούφος ) που θα μαγειρέψει αχνιστά θαλασσινά με μυρωδικά και σάλτσες σε Πολυεστία Ελ Γκρέκο®, ο Άγγελος Ναουμίδης (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας ) που θα μας φιλέψει φαγητά εμπνευσμένα από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ο Γιάννης Γιαν­νίτσας που φιλοδοξεί να μας μάθει τα πάντα για το μοσχάρι.





















Εκτός από τις μαγειρικές όμως στο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» θα μπορείτε να συμμετάσχετε σε πολύ ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες.

Μεταξύ άλλων, ο Νικολά –BeerBartender.gr– Ραδίσης θα μας μιλήσει για τέσσερα διαφορετικά είδη μπίρας, ο Παύλος Λούλης (bartender του «Old School» ) θα παραδώσει μαθήματα bartending στο σπίτι, ο Γιάννης Ταλούμης της εξειδικευμένης Taf θα μας δείξει πώς να κάνουμε καλό ελληνικό καφέ αλλά και πώς να τον ξεχωρίζουμε, ο εξπέρ του ελαιόλαδου Γιάννης Καρβέλας θα παρουσιάσει γευσιγνωσία λαδιού, ενώ η Χρυσούλα Κυριακοπούλου θα μας συστήσει τα κρασιά του Αμυνταίου με αναφορά το Ξινόμαυρο.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στους πάντες που θέλουν να τις παρακολουθήσουν, αλλά φροντίστε να πιάσετε θέση εγκαίρως ακολουθώντας το πρόγραμμα.























Οι πόλοι του streetfood








































Πέντε ιδιαίτεροι γευστικοί πόλοι με streetfood θα στηθούν μέσα στην Τεχνόπολη, για να τρώτε βολτάροντας ή να κάθεστε στις καρέκλες και στα τραπέζια τους.

Αλλαντικά και μπίρα

Έξω από το Μηχανουργείο θα βρείτε διαλεχτές μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας μαζί με τα σπέσιαλ χοτ ντογκ του Μουτεβελή, τα αλλαντικά Kudros από γηγενή ράτσα μαύρου χοίρου καθώς και τα «κρουσαλίδικα» λουκάνικα του κρεοπωλείου Κρήτη.


Δυτική Μακεδονία

Έξω από τις Δεξαμενές Καθαρισμού δύο σεφ από τη Δυτική Μακεδονία, ο Άγγελος Ναουμίδης και ο Γιάννης Γιαννίτσας, θα μαγειρεύουν κρύα σούπα με καραβίδες Βεγορίτιδας, άγρια καπνιστή πέστροφα (επίσης από τη λίμνη ) με τοπικά βότανα, λουκάνικο μαύρου χοίρου με μακάλο και λευκή τρούφα, τραχανότο με μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστό τουλουμίσιο τυρί και σκόνη παστουρμά.

Δειπνοσοφιστήριον

Στην Καμινάδα το δημοφιλές Δειπνοσοφιστήριον προτείνει τριλογία mini burgers με ντοματοκεφτέ, τονοσαλάτα και Black Angus του Jean Louis Capsalas αλλά και αραβική πίτα γεμιστή με φαλάφελ, μελιτζάνα, ρόκα και ντομάτα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Μακαρονάδες

Κι όμως τα ζυμαρικά μπορούν να γίνουν φαγητό δρόμου, αφού το Kamaroni θα βάλει τροχήλατο πόστο στο Προαύλιο Α΄ και θα ετοιμάζει μακαρόνια σε διάφορα σχήματα και με διαφορετικές σάλτσες.

Παραδοσιακό σουβλάκι

Ο δημοφιλής «Ερωτόκριτος» έρχεται από την Κάνιγγος στον κεντρικό διάδρομο της Τεχνόπολης με νόστιμα χοιρινά καλαμάκια – ένας φόρος τιμής στο εμβληματικό φαγητό δρόμου των Ελλήνων.
Νόστιμα μουσικοχορευτικά πάρτι

Σπύρος Γραμμένος






















Την Κυριακή 7/5 (8 μ.μ. ) ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης υπόσχεται να μας παρασύρει με μουσικές... σχεδόν ανατριχιαστικές και μικρές παύσεις που θα γεμίσουν με καυστικά σχόλια, ενώ δεν αποκλείεται και να χορέψει.


The Swingouts






















Την Παρασκευή 5/5 (9 μ.μ. ) οι Swingouts, που καλλιεργούν την κουλτούρα του swing και το παντρεύουν ακόμη και με το rock ‘n’ roll, καθιερώνοντας τα πρώτα Swing & Roll parties, θα διοργανώσουν ένα πραγματικά χαρωπό χάπενινγκ με πολύ χορό.


Kulamacus






















 Το χαρούμενο, στιλάτο συγκρότημα με το ευρηματικό όνομα μας καλεί το Σάββατο 6/5 (9 μ.μ. ) σε ένα πάρτι με τις δικές του συνθέσεις αλλά και με σουινγκάτες διασκευές αγαπημένων ελληνικών λαϊκών τραγουδιών.

Μείνετε συντονισμένοι στο http://www.elladagiortigefseis.gr/

http://www.athinorama.gr

on 2:23:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το Γκάζι βάφεται νόστιμο! Ώρα για «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις 2017»

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.