Υπουργικό επανεκκίνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 9:47:00 π.μ.
Με ένα ακόμη Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα να σηματοδοτήσει τη φυγή προς τα εμπρός, στην «επόμενη ημέρα», πιάνοντας το νήμα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Μ. Πέμπτης αμέσως μετά τη συμφωνία της Μάλτας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται όχι μόνο να ενημερώσει τους υπουργούς για την τεχνική συμφωνία και τη σημασία της, στον βαθμό που, όπως είπε πρόσφατα, αποτελεί το «εξιτήριο» από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και να περιγράψει τους άμεσους στόχους κι επιδιώξεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.
Το βέβαιο είναι ότι μετά τη συμφωνία κι εφόσον αυτή ολοκληρωθεί μετά τις 22 Μαΐου η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει τον πολιτικό χρόνο στον οποίο πόνταρε για αντεπίθεση με στόχο την αντιστροφή του κοινωνικού κλίματος και το επακόλουθο κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις ώστε να δώσει τη μάχη των εκλογών (όποτε κι αν αυτές γίνουν, το 2018 ή το 2019) από καλύτερη βάση, τόσο για τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και για τον Τσίπρα προσωπικά.
Εξάλλου για την κυβέρνηση, όσο η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν εκφράζεται στο δρόμο με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες αλλά στις δημοσκοπήσεις - οι οποίες καταγγέλλονται ως αναξιόπιστες - δεν υπάρχει καμία α- πονομιμοποίηση, αλλά πολιτική ανοχή - αυτήν την οπτική παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Άρα αν και η συνέχεια κυλήσει σε κλίμα κοινωνικής «νηνεμίας», η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί ότι ανακτά κρίσιμο πολιτικό χρόνο για να σταθεροποιηθεί και να στοχεύσει στις εκλογές με προοπτική νίκης (όπως είχε ειπωθεί και στο περασμένο Υπουργικό Συμβούλιο).
Ανανέωση
Αν και τυπικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, και η «επιτυχία» αυτή μένει να συμπληρωθεί από τη συνολική συμφωνία (χρέος, πλεονάσματα) στην ίδια συνεδρίαση ή λίγες μέρες μετά, η ρητορική της «επόμενης μέρας» έχει ξεκινήσει ήδη από τη Μάλτα και μετά.
Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων και πιέσεων η κυβέρνηση προσδίδει στο κλείσιμο αυτού του κύκλου χαρακτήρα ευκαιρίας για συνολική επανεκκίνηση:
Στο κυβερνητικό σχήμα, όπου πιθανολογείται ότι η μετά τη συμφωνία εποχή θα σηματοδοτηθεί με έναν ανασχηματισμό, άμεσα ή λίγο αργότερα - εδώ κομβικής σημασίας ρόλο παίζει το υπουργείο Οικονομικών και οι επιλογές σε σχέση με αυτό.
Στην οικονομία, όπου μετά τη δια- φαινόμενη ρύθμιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους και την ακόλουθη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης - τουλάχιστον η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, για να μην πούμε ότι σχεδόν έχει προεξοφλήσει αυτήν την κατάληξη - η επικοινωνιακή και πολιτική έμφαση πέφτει στην προσέλκυση επενδύσεων, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προγράμματα και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με όρους «δίκαιης ανάπτυξης».
Στην καθημερινότητα του πολίτη, όπου ως προτεραιότητα τίθεται η βελτίωση της επαφής του πολίτη με το κράτος και η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας που δεν άπτονται των πτυχών της πολιτικής του μνημονίου.
Να σημειωθεί ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη συγκρότηση του σχεδίου για την εθνική και περιφερειακή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη συμμετοχή σε αυτό όλων των ενδιαφερομένων «χωρίς αποκλεισμούς», δηλαδή περιφερειακών αρχών και θεσμών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων κ.λπ.
«Σκυλοκαυγάς»
Το πολιτικό μοτίβο του αμέσως επόμενου διαστήματος και μέχρι το Eurogroup του Μαΐου έχει ήδη διαφανεί ότι θα κυλήσει συγκρουσιακά με τη Ν.Δ. κατά τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών πόλωσης. Η τελευταία εξυπηρετεί τον διπλό στόχο της πίεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συσπείρωσης του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ. Το διά ταύτα που επιχειρεί και προς το εσωτερικό της να αναδείξει η κυβέρνηση για λόγους συσπείρωσης είναι ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ διαπραγματεύονται με κοινωνική ευαισθησία και προσπάθησαν να αποκρούσουν τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, φέρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είχε συνθηκολογήσει από την πρώτη στιγμή διότι ταυτίζεται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών.
Εν προκειμένω η κυβέρνηση επιστρατεύει το πακέτο των θετικών μέτρων προκειμένου να πλήξει το όποιο κοινωνικό προφίλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να την εκθέσει σε πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα (τα οποία η κυβέρνηση υποτίθεται φροντίζει μέσω του πακέτου ισοδύναμων μέτρων) κατά το προηγούμενο του Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση μοίρασε ένα πακέτο 600 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του 2016 σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων εν είδει κοινωνικού μερίσματος (η κυβέρνηση το ονόμασε «13η σύνταξη»), το οποίο η Ν.Δ. καταψήφισε στη Βουλή προκαλώντας δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους.
Με άλλα λόγια, το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει σε επανάληψη αυτού του σκηνικού. Για τον λόγο αυτόν προωθεί τα αντίμετρα ως χωριστό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ώστε να δοθεί η δυνατότητα - όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - σε όποιο κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει, να τα υπερψηφίσει.
Το Μαξίμου καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει για ποιον λόγο δεν ψηφίζει τα μέτρα ελάφρυνσης και την... εγκαλεί ουσιαστικά για υποκρισία σε ό,τι αφορά τη «φιλολαϊκή» κριτική που ασκεί για συντάξεις και αφορολόγητο τη στιγμή που καταψηφίζει μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η αύξηση του προϋπολογισμού για χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος, η μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων κ.λπ. Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε χθες ότι τα «αντίμετρα» αποτελούν τον «φερετζέ» των μέτρων και η υπερψήφισή τους είναι έμμεση ψήφιση των μέτρων επιβάρυνσης.
http://www.topontiki.gr