Σπριντ 15 ημερών για «καθαρή λύση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 11:03:00 π.μ.
Να αποκωδικοποιήσει τις πραγματικές διαθέσεις των δανειστών και να διερευνήσει τις δυνατότητες για μια βελτιωμένη πρόταση στο επόμενο Εurogroup προσπαθεί το Μαξίμου δέκα μέρες μετά το «ναυάγιο» της 22ας Μαΐου. Ταυτόχρονα επιχειρεί να παρέμβει ζητώντας καθαρή λύση που να δίνει άμεση και βιώσιμη έξοδο στις αγορές και καλώντας τους δανειστές να εκπληρώσουν το ηθικό και νομικό καθήκον τους απέναντι στην Ελλάδα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός περιγράφοντας χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ την καθαρή λύση είπε ότι αυτή δεν θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει στο μέλλον το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση προσδίδει στην υπόθεση της μάχης για το χρέος εθνικό χαρακτήρα στον βαθμό που καθορίζει την πορεία της χώρας όχι απλώς για τους επόμενους μήνες αλλά για δεκαετίες. Επομένως, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό για το οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση δεν είναι ένα πρόσκαιρο success story α λα Σαμαράς που θα διαψευστεί έπειτα από λίγο.
Σε κάθε περίπτωση το «κουβάρι» είναι εξαιρετικά μπερδεμένο: Η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι μετά το τελευταίο Εurogroup - και την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε ως τη «χειρότερη δυνατή» - προβλέπει ότι το ΔΝΤ συμφωνεί τώρα στην πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα υπό τον όρο ότι θα εκταμιεύσει κεφάλαια όταν. το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή αντιμέτωπη με μια λύση που έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που δεν ήθελε:
- Είναι «σπαστή», δηλαδή αντιμετωπίζει το άμεσο χρηματοδοτικό ζήτημα με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, αλλά αφήνει το χρέος ουσιαστικά για μετά τις γερμανικές εκλογές, και κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος του προγράμματος.
- Είναι «θολή» ως προς το χρέος, καθώς δεν επιτρέπει μια άμεση έκθεση βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους του ΔΝΤ που περιμένει η ΕΚΤ ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που με τη σειρά του αναμένεται πως θα δώσει στις αγορές και τους επενδυτές, σήμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί πολιτικά κι επικοινωνιακά το ζήτημα - στον βαθμό που διακυβεύεται το αφήγημα της άμεσης εξόδου στις αγορές -, το κυβερνητικό επιτελείο από τη μία εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια λύση που να καλύπτει όλες τις πλευρές, από την άλλη αφήνει να αιωρείται η... συγκρουσιακή «εναλλακτική» της πολιτικής διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί (22 Ιουνίου). Εξου και το τηλεφώνημα σε Τουσκ επισήμως λέγεται πως ήταν απλώς μια ενημέρωση του εν λόγω θεσμικού παράγοντα για τις εξελίξεις και τις ελληνικές θέσεις. Ο τόνος που δίνεται από το Μαξίμου είναι ότι μπαίνει μπροστά στη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας με συνεχείς επαφές με αξιωματούχους και ομολόγους του, αναζητώντας συμμαχίες με Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία.
Μένει ή φεύγει;
Στο μεταξύ, αν στο πρόσφατο Εurogroup Σόιμπλε και Τόμσεν έδειχναν να τα έχουν βρει στην αναβολή της συζήτησης για το χρέος, έως χθες παρέμενε με ερωτηματικό αν το δεδομένο αυτό παραμένει ή επηρεάζεται (και με ποιο τρόπο) από τις εξελίξεις του 07 στην Ταορμίνα της Σικελίας, μετά το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ η Μέρκελ διακήρυξε τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται στους συμμάχους της και πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της.
Με άλλα λόγια, το αν η ευρύτερη εικόνα στις στρατηγικές σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας επηρεάζει άμεσα τη στάση του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα μένει να φανεί.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μετά το Εurogroup και μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια τοποθέτηση ή διαρροή εκ μέρους του Ταμείου. Αντιθέτως, ο Σόιμπλε προέβη σε μια ηχηρή παρέμβαση - στην οποία πάντως δεν δόθηκε μεγάλη έκταση - κατά την οποία επιτέθηκε στο ΔΝΤ και τις προβλέψεις του για ανάπτυξη έως 1% του ΑΕΠ για τα επόμενα 40 χρόνια, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απόδειξη ότι όλα τα προγράμματα προσαρμογής τα οποία εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα αποδείχτηκαν «μάταια» (άρα απέτυχαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Αιχμή που έχει να κάνει με το κόστος των μεσοπρόθεσμων μέτρων που ζητά το ΔΝΤ (όσο μικρότερη η ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη ελάφρυνσης χρέους), το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει η Γερμανία, ιδιαιτέρως προεκλογικά.
«Κλείστε τα προαπαιτούμενα»
Παραμένοντας στο στρατόπεδο των δανειστών, η εικόνα που προκύπτει και από τη χθεσινή μέρα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τοποθετήσεις εκπροσώπων των θεσμών στο συνέδριο του «Εconomist», έχει ως εξής:
Με γραπτή δήλωσή του ο Σόιμπλε επιμένει και πάλι στις μεταρρυθμίσεις και ζητά γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα είχε δηλώσει ο Μάριο Ντράγκι την προηγουμένη, επέμεινε ότι απαιτείται «καθαρότητα» («clarity») στα μέτρα για το χρέος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μολονότι, είπε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, χρειάζεται να είναι «καθαρά» από σήμερα για την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας όσον αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας «να επιστρέψει σε μονοπάτι κανονικότητας και σταθερότητας».
Η πλευρά των εκπροσώπων του ΕSΜ επέμεινε σε μια λογική ανάδειξης των μεταρρυθμίσεων και υποβάθμισης της συζήτησης για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο των θεσμών, εστίασε στα υπολειπόμενα από τα 140 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν (20
25) προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης και στη συνέχεια να δοθεί η προτεραιότητα στο να «βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές». Στα προαπαιτούμενα εστίασε και ο επίτροπος Μοσκοβισί την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επιστολή του στη Βουλή υποδεικνύει την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση του πακέτου των προαπαιτουμένων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, με στόχο αυτό να ασχοληθεί μόνο με το χρέος.
http://www.topontiki.gr