loading...

Βουτηγμένη στον βούρκο των σκανδάλων η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

























 Σχόλιο από Θεοδωροβία Πλακά

Εξαφανίστηκε και ο Δημοσιογράφος που μου πήρε την συνέντευξη αλλά και ολόκληρο το HOT DOC μόλις βγήκε ο Σύριζα...κανείς ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για τα σκάνδαλα αυτά,αλλά ούτε και ο τωρινός Υφυπουργός Αθλητισμού Βασιλειάδης,,,Το μόνο που έκαναν όλοι τους ήταν να με καταδιώκουν εκδικητικά και με πολιτικές σκοπιμότητες μανιωδώς...αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!!!!


Γράφει ο Μάριος Αραβαντινός

Αύγουστος 2014.

Μια πολυσέλιδη αναφορά διαβιβάζεται στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προϊσταμένου των Εισαγγελέων Διαφθοράς, Νίκου Παντελή. Τα όσα περιγράφονται σε αυτήν, αφορούν σκάνδαλα στον χώρο του Αθλητισμού και τεκμηριώνονται από εκθέσεις και πορίσματα ελεγκτικών αρχών. Πρόκειται για αναφορά της υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) Θεοδωροβίας Πλακά, η οποία από το 2006 έχει επανειλημμένως καταγγείλει φαινόμενα εκφυλισμού στην υπηρεσία της και φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο του Αθλητισμού, που αγγίζουν την πολιτική ηγεσία και τους προσφάτως διατελέσαντες υφυπουργούς Αθλητισμού.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας όσων κατά καιρούς έχει καταγγείλει η κ. Πλακά, είναι το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2013 βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, ενώ για περίπου 20 ημέρες με εντολή της κρατικής ασφάλειας, συνοδευόταν από αστυνομικό και στον χώρο της εργασίας της, αφού όπως εξηγεί η ίδια στο Hot Doc, οι καταγγελίες της στάθηκαν αφορμή για εκβιασμούς, ανοικτές και απροσχημάτιστες απειλές, ακόμη και βίαιη επίθεση εις βάρος της, από συναδέλφους της. 

Η Θεοδωροβία Πλακά, επί πολλά χρόνια ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας, επιχείρησε από το 2007, ως γραμματέας πια της Διεύθυνσης Οικονομικών της ΓΓΑ, να αποκαλύψει τα σκάνδαλα στην ηγεσία του κόμματος της, σε εν ενεργεία βουλευτές και υπουργούς, συνάντησε όμως, όπως λέει σήμερα, κλειστές πόρτες. Την ίδια στιγμή όμως που η επίσημη Νέα Δημοκρατία, αποφάσιζε να καλύψει πιθανές παρανομίες στους κόλπους της ΓΓΑ, το δημόσιο χρήμα εξανεμιζόταν, είτε με πρόσχημα εκδηλώσεις οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, είτε μέσω εσωτερικών σκανδάλων και παράνομων ενεργειών σχετικών με τη μισθοδοσία υπαλλήλων, είτε ακόμη, μέσω υπερβάσεων σε μισθοδοσίες λόγω συμμετοχής υπαλλήλων σε επιτροπές, που συνολικά, ζημίωσαν το Δημόσιο κατά πολλά εκατομμύρια.

Σωρεία καταγγελιών στα χέρια των αρχών








































 Η Θεοδωροβία Πλακά, που στα τέλη Ιουλίου παύθηκε προσωρινά με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΓΓΑ, με πρόσχημα την «αδικαιολόγητη» απουσία της, έχει καταθέσει μέχρι σήμερα επτά μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ υπάλληλοι της ΓΓΑ που έχουν καταγγελθεί συμπεριελήφθησαν σε πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και παράλληλα διώχθηκαν πειθαρχικά, ωστόσο τα αρμόδια όργανα της ΓΓΑ δεν τους παρέπεμψαν ποτέ.
Στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, αναφορά της κ. Πλακά που είχε κατατεθεί το 2012, διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Χάρη Λακαφώση για διερεύνηση στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στην αναφορά αυτή συμπεριλαμβάνεται υπόμνημα μέσω του οποίου η Θεοδωροβία Πλακά ζητά τον έλεγχο και την άρση του τραπεζικού απορρήτου συνολικά 13 προσώπων. Η καταγγελία αυτή είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Πλακά, η σημαντικότερη όλων, αφού αφορά 50 οργανωτικές επιτροπές της ΓΓΑ, ο έλεγχος των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο. «Πρόκειται για τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει η ίδια στο Hot Doc. Ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικές αρχές είναι και άλλα, για τους Μεσογειακούς Αγώνες που θα φιλοξενούσαν η Λάρισα και ο Βόλος και που τελικά ανατέθηκαν στη Μερσίνη της Τουρκίας, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας το 1997, αλλά και καταγγελίες για οργανωτικές επιτροπές όπως οι: «Όλοι οι Έλληνες στηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004», «Η βία στους αθλητικούς χώρους» και «Γυμνασιάδα 2006». Παράλληλα, η κ. Πλακά έχει μιλήσει για μαύρο χρήμα και παράνομη νομιμοποίηση εσόδων.

Ανάμεσα στα άλλα κατατέθηκε από την ίδια το καλοκαίρι του 2012 αίτημα για οικονομικό και φορολογικό έλεγχο του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Hot Doc, το ΣΔΟΕ προέβη σε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων που στεγάζονται στη ΓΓΑ κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπάλληλοί του δέχθηκαν λεκτικούς προπηλακισμούς, ενώ δεν κατόρθωσαν να λάβουν οικονομικά στοιχεία για το σύνολο των ετών από το 2000 έως το 2014, αφού ο Σύλλογος, αρνήθηκε να τα παράσχει, επικαλούμενος ότι δεν διαθέτει σχετικούς φακέλους για τις χρονιές πριν το 2004. Κατάφεραν ωστόσο να ανακαλύψουν πλήθος παραβάσεων και να επιβάλλουν σχετικά πρόστιμα, ενώ όπως εξηγεί η κ. Πλακά «το ΣΔΟΕ εντόπισε επίσης ενδείξεις τέλεσης ακόμη περισσότερων αδικημάτων που περιλαμβάνονται σε έκθεσή του, η οποία βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα Γκύζη, που είχε διατάξει την έρευνα».






































Σε μια από τις πρόσφατες προσπάθειές της να αναδείξει τη διαφθορά, η Θεοδωροβία Πλακά επισκέφτηκε στις 5 Ιουλίου τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας καταγγέλλοντας παράνομες πράξεις υπουργών ως προϊσταμένων της ΓΓΑ, αναφορικά κυρίως με παραλείψεις τους ως προς τη διερεύνηση καταγγελιών της και ως προς την προστασία της από πράξεις των εμπλεκόμενων σε αυτές προσώπων. Στην κατάθεσή της υποδεικνύει σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη έξι πρόσωπα, τα οποία κατονομάζει ως υπαίτιους πράξεων διαφθοράς, απιστίας δωροδοκίας και φοροδιαφυγής ζητώντας να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο. Στην ίδια κατάθεση αναφέρει ακόμη 22 ονόματα που θεωρούνται οικονομικοί υπόλογοι από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν διακινήσει μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς να παράσχουν σχετικά στοιχεία στους ελεγκτές, ισχυριζόμενοι ότι οι σχετικοί φάκελοι έχουν χαθεί.


Η οργανωτική επιτροπή για τα βραβεία της FIFPro καθορίζει τον προϋπολογισμό στα 6,3 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 2,3 εκατομμύρια υψηλότερο από την αμοιβή που προβλεπόταν για την εργολάβο εταιρία



Η σκανδαλώδης σύμβαση με την υπογραφή Ορφανού

Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα διασπάθισης χρήματος, που σήμερα πια αποτελεί ιστορία, δεδομένου ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, τα πιθανά αδικήματα έχουν παραγραφεί, είναι η σύμβαση που υπέγραψε το 2006 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, για τη φιλοξενία στη χώρα μας της τελετής των βραβείων της FIFPro, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Ποδοσφαιριστών. Η τελετή θα πραγματοποιείτο στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου της χρονιάς εκείνης και το ποσό που συνολικά ζημιώθηκε το Δημόσιο άγγιξε τα 14 εκατ. ευρώ, αφού η εκδήλωση της μιας ημέρας, δεν έγινε ποτέ. 

Η περιβόητη σύμβαση είχε υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και δύο ιδιωτικών εταιριών. Της RAM MEDIA LTD και της PARALLEL MEDIA GROUP PLC. Από μηνυτήρια αναφορά του πρώην γενικού γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή προκύπτει μεταξύ άλλων ότι «στις 10 Μαΐου 2006 υπεγράφη από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό με αντισυμβαλλόμενες τις δύο εταιρίες, ιδιωτικό συμφωνητικό. Η εταιρία RAM MEDIA φερόμενη ως αποκλειστική αδειούχος των εμπορικών δικαιωμάτων των βραβείων της FIFPro παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού το δικαίωμα να φιλοξενήσει στην Αθήνα την εκδήλωση του 2006 έναντι αμοιβής ύψους 4 εκατομμυρίων, τα 2,4 εκ των οποίων είχαν δοθεί ως προκαταβολή. Ωστόσο τα δικαιώματα της εκδήλωσης είχαν αποκτηθεί από την εταιρία RAM MEDIA και τη FIFPro έναντι μόλις 400 χιλιάδων και μεταβιβάσθηκαν για μια χρονιά στο υπουργείο Πολιτισμού, με προσαύξηση 1000%».









































«Με το συμφωνητικό αυτό», συνεχίζει ο κ. Μπιτσαξής «η εταιρία RAM δεν αναλάμβανε καν την υποχρέωση να εξασφαλίσει την διενέργεια της πανάκριβης αυτής εκδήλωσης στην Αθήνα, αλλά να καταβάλει καλές προσπάθειες να προσελκύσει αορίστως έξι βραβευμένους ποδοσφαιριστές καθώς και διάφορες διασημότητες και VIP γενικώς από τον κόσμο». Η διατύπωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού, αφενός η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφετέρου υπήρχε ρήτρα δικαιοδοσίας των βρετανικών δικαστηρίων και ρήτρα εφαρμογής του δικαίου της Μεγάλης Βρετανίας, τις οποίες ο Γιώργος Ορφανός είχε συνομολογήσει για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου. Στο μεταξύ η εταιρία RAM τέθηκε υπό εκκαθάριση, ωστόσο τα βρετανικά δικαστήρια ως αρμόδια, βάσει και της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Γιώργος Ορφανός, έκριναν, ότι το ελληνικό Δημόσιο όφειλε 14 εκατ. ευρώ. Από το κείμενο της απόφασης αυτής μάλιστα προέκυπταν επιπλέον στοιχεία για το πραγματικό υπόστρωμα της σύναψης της επαχθούς για το ελληνικό κράτος σύμβασης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά του Παναγιώτη Μπιτσαξή, «ο Γιώργος Ορφανός εμφανίζεται τον Νοέμβριο του 2005 να συναντάει κάποιον Τσικλητήρα για να συζητήσουν ένα επενδυτικό σχέδιο σχετικά με το γκολφ. Το ραντεβού Τσικλητήρα – Ορφανού είχε κλείσει κάποιος Μαματζής, συνέταιρος κυρίου ονόματι Τάκη Μάσκελ και κάποιου «άγνωστου» τρίτου προσώπου, που είχαν εμπλακεί στο επενδυτικό σχέδιο του γκολφ. Από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται, κατά τις παραδοχές του δικαστηρίου του Λονδίνου, ότι ο Γιώργος Ορφανός συνέλαβε την ιδέα σύναψης της σύμβασης».
Ο προϋπολογισμός που λίγους μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης επικύρωσε η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε, καθόρισε το συνολικό κόστος της εκδήλωσης στα 6,3 εκατομμύρια, ποσό κατά 2,3 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από την αμοιβή της RAM. Μια σύντομη προσέγγιση του προϋπολογισμού αυτού προκαλεί ίλιγγο, όπως αναφέρεται στη μήνυση, αφού εμφανίζονται έξοδα επιτροπής 200 χιλιάδων ευρώ, αμοιβές προσωπικών 100 χιλιάδων ευρώ, αποζημίωση στελεχών 500 χιλιάδων ευρώ, και διάφορα άλλα έξοδα 200 χιλιάδων ευρώ.



Η σύμβαση για τα βραβεία της FIFPro προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τυχόν διαφορές που θα προκύψουν υπόκεινται στην αποκλειστική δικαιοδοσία των αγγλικών δικαστηρίων



Τα ποσά αυτά προϋπολογίσθηκαν για μια εργασία την οποία υποτίθεται ότι είχε αναλάβει η εταιρία RAM, αλλά λόγω αδυναμίας της να υλοποιήσει τα απαιτούμενα, κι ενώ ήδη είχε λάβει μέρος των συμφωνηθέντων χρημάτων, οδηγήθηκε στη ματαίωση. Το ελληνικό Δημόσιο μάλιστα εμφανίζεται ζημιωμένο για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατά επιπλέον 10 εκατ. ευρώ για δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων. Η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση Μπιτσαξή διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2011, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αποστολή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κι έπειτα από παρέμβαση της Θεοδωροβίας Πλακά, η οποία προχώρησε σε νέα σχετική καταγγελία. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιθανό αξιόποινο της πράξης του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή παραγράφηκε και οι ευθύνες σε πρόσωπα που ευθύνονται για την τεράστια ζημία του ελληνικού Δημοσίου, δεν καταλογίστηκαν ποτέ. Είναι ωστόσο αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα χρήματα αυτά δεν έχουν διεκδικηθεί από το ελληνικό Δημόσιο, ούτε μέσω των αστικών δικαστηρίων, όπου οι παραπάνω ενέργειες δεν θα παραγραφούν πριν το πέρας εικοσαετίας από την τέλεσή τους.










































Πάρτι εκατομμυρίων στη ΓΓΑ

Τον Φεβρουάριο του 2010, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συνέταξε πόρισμα έπειτα από νέες καταγγελίες υπαλλήλου της ΓΓΑ, αναφορικά με τη μισθοδοσία υπαλλήλων της υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων διαπιστώνει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη» ότι επί υπουργίας Γιάννη Ιωαννίδη δόθηκαν περί τα 30 εκατ. ευρώ σε υπαλλήλους της ΓΓΑ και ιδιώτες μέσω του ΟΠΑΠ. Το άκρως επιβαρυντικό πόρισμα βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, μέχρι σήμερα όμως δεν είναι γνωστή η πορεία του. Οι διαπιστώσεις του παρόλα αυτά είναι αξιοσημείωτες. 

Φαίνεται συγκεκριμένα, ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2004 και μετά προκύπτουν υπερβάσεις νόμου ο οποίος προβλέπει ότι σε καμιά περίπτωση και για οποιονδήποτε λόγο το σύνολο των πρόσθετων μηνιαίων αμοιβών ή απολαβών των λειτουργών, υπαλλήλων μισθωτών του Δημοσίου, από συμμετοχή σε μόνιμα ή προσωρινά συλλογικά όργανα των υπηρεσιών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης. 

Ενδεικτικό των υπερβάσεων αυτών είναι το γεγονός ότι μόνο τρεις μήνες, τον Μάιο του 2004, τον Σεπτέμβριο του 2006 και τον Νοέμβριο του 2008, ποσό που δεν αναλογούσε στα καθήκοντά τους πήραν δεκάδες υπάλληλοι, ενώ γινόταν λανθασμένος υπολογισμός των μηνιαίων αποδοχών υπαλλήλων που ταυτόχρονα ήταν συνταξιούχοι του Δημοσίου. Παράλληλα, δεν υποβαλλόταν στην αρμόδια Υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής η συγκεντρωτική κατάσταση των πρόσθετων αμοιβών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ούτε υποβάλλονταν οι εξαμηνιαίες δηλώσεις για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τέλος για διάστημα οκτώ ετών, από το 2000 έως το 2008 δεν διενεργείτο κανένας έλεγχος στις αποζημιώσεις των μελών των συλλογικών οργάνων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.









































Όπως παρατηρείται στην έκθεση των επιθεωρητών, στη ΓΓΑ και στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς λειτουργούσαν το 2008 περίπου 70 συλλογικά όργανα, στα οποία συμμετείχαν περίπου 800 άνθρωποι, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. «Συνεπώς», συμπεραίνει η έκθεση, «στη ΓΓΑ λειτουργεί μεγάλος αριθμός προσωρινών συλλογικών οργάνων χωρίς να ορίζεται στις αποφάσεις συγκρότησης για την πλειονότητα αυτών, η χρονική διάρκεια λειτουργίας τους και στις οποίες μάλιστα ορίζεται μεγάλος αριθμός γραμματέων. Επίσης υπάρχουν επιτροπές των οποίων το έργο συμπίπτει με τα κύρια υπηρεσιακά καθήκοντα των συμμετεχόντων υπαλλήλων, καθώς και επιτροπές για την υποβοήθηση του έργου άλλων επιτροπών». 

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο, που αποτυπώνει τη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στους κόλπους της ΓΓΑ είναι το γεγονός ότι από το 2000 έως το 2010 συγκροτήθηκαν 50 οργανωτικές – εκτελεστικές επιτροπές, ενώ κάθε χρόνο ιδρύονταν με δαπάνες της ΓΓΑ, σχολές προπονητών, οι οποίες στο ίδιο διάστημα ήταν 146, που διοικούνταν από πενταμελή ή επταμελή επιτροπή της οποίας τα μέλη και οι γραμματείς ήταν ως επί το πλείστον υπάλληλοι της ΓΓΑ και λάμβαναν αποζημίωση. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με την καταβολή αμοιβών σε υπαλλήλους της ΓΓΑ για 17 οργανωτικές – εκτελεστικές επιτροπές, αφού οι αρμόδιοι δεν τα παρείχαν στους επιθεωρητές.



Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνει στο πόρισμά του για τη ΓΓΑ, σωρεία παραβάσεων, μεταξύ των οποίων οι τεράστιες μηνιαίες δαπάνες για συμμετοχή υπαλλήλων σε συλλογικά όργανα



Διαπιστώθηκαν επίσης παρατυπίες συγκεκριμένων προσώπων, εκ των οποίων ένας εμφανίζεται να έχει καταταγεί σε λάθος μισθολογικό κλιμάκιο με αποτέλεσμα να λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό, άλλοι να υπηρετούν στη ΓΓΑ παράνομα και επομένως παράνομα να πληρώνονται και δύο πρώην γενικοί διευθυντές να λαμβάνουν αποζημίωση για υπερωριακή εργασία επίσης παράνομα. Προέκυψαν ακόμη στοιχεία για τέσσερις πρώην γενικούς διευθυντές οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα ακόμη και από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές της ΓΓΑ και του ΟΠΑΠ. Ένας εξ αυτών μάλιστα φέρεται κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικός διευθυντής να συμμετείχε σε συνολικά 23 επιτροπές διοίκησης σχολών προπονητών κι αυτό μόνο για την τριετία 2005-2007. Για τον συγκεκριμένο πρώην υπάλληλο της ΓΓΑ, ο οποίος σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, έχει συνταχθεί πόρισμα, έπειτα από μια ακόμη καταγγελία της Θεοδωροβίας Πλακά. 

«Από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν» αναφέρουν οι επιθεωρητές «διαπιστώθηκε επίσης η μη σύννομη καταβολή του μηνιαίου επιδόματος θέσης ευθύνης σε 20 υπαλλήλους, οι οποίοι είτε τοποθετήθηκαν χωρίς κρίση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου είτε ήταν προϊστάμενοι σε μη αυτοτελή γραφεία και σε τρεις υπαλλήλους οι οποίοι δεν προΐσταντο καμιάς οργανικής μονάδας», ενώ τεκμηριώθηκε ότι καταβαλλόταν «όλο το ποσό της μηνιαίας ειδικής αποζημίωσης του λογαριασμού αλληλοβοήθειας σε όλους ανεξαιρέτως τους αποσπασμένους υπαλλήλους της ΓΓΑ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, των πολιτικών κομμάτων, του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού και Νομικών Προσώπων, χωρίς να έχει προσκομισθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ σχετική βεβαίωση ότι δεν λαμβάνουν από την υπηρεσία που έχουν αποσπασθεί οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση αποδοχών ή αποζημίωση».










































Προωθούσαν ρύθμιση για να μην καταβληθούν τα χρήματα










































Το πόρισμα αυτό κατατέθηκε από τη Θεοδωροβία Πλακά στις 13 Απριλίου 2011 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απ’ όπου τέθηκε στο αρχείο μετά από ενημέρωση της ΓΓΑ ότι έχει ήδη κατατεθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της ίδιας της ΓΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου μισθοδοσίας που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών για αχρεωστήτως ληφθέντα ποσά από υπαλλήλους κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2004 έως 2008, συντάχθηκε σχετική έκθεση η οποία διαπίστωσε υπερβάσεις στις καταβληθείσες αποδοχές του προσωπικού και ταυτόχρονα υπέδειξε τον τρόπο επιστροφής τους. Η υπόθεση αυτή αφορά συνολικά 316 υπαλλήλους, μόνιμους, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου και συνταξιούχους και το ποσό που έχει βγει από τα ταμεία της ΓΓΑ την πενταετία 2004 – 2009, από τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα, Οργανωτικές Επιτροπές, Σχολές Προπονητών, ΟΠΑΠ κ.λπ., ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές αυτές, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της ΓΓΑ προς το υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν κατόπιν έκδοσης υπουργικών αποφάσεων του εκάστοτε αρμόδιου υφυπουργού.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η ΓΓΑ παραδέχεται πως προωθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην καταβάλλουν οι υπάλληλοί της τα ποσά που τους αναλογούν, με το σκεπτικό ότι «η υλοποίηση του καταλογισμού, αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης» εξαιτίας της «μετά την πάροδο μακρού χρόνου αναζήτηση των αχρεωστήτως αλλά καλοπίστως ληφθέντων χρηματικών ποσών». Τη συγκεκριμένη ρύθμιση προώθησε πράγματι ο τότε αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στη συνεδρίαση της Βουλής στις 18 Δεκεμβρίου 2013 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται µια νοµοτεχνική βελτίωση την οποία θα καταθέσω.

 Χρειάζεται δηλαδή η προσθήκη στη διάταξη της εξής φράσεως: “Τυχόν καταλογισµοί που έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί, αίρονται µε τη δηµοσίευση του παρόντος”». Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν κατατέθηκε τελικά, ωστόσο θα ψηφιζόταν όπως φαίνεται όχι μόνο από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να ζητούνται αναδρομικά χρήματα, για τα οποία οι υπάλληλοι έχουν ήδη φορολογηθεί», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στην ίδια συνεδρίαση η βουλευτής των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά. 

Δεν αναζητήθηκαν όμως ποτέ οι πιθανές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών που επί χρόνια υπέγραφαν τις σχετικές αποφάσεις, ενώ όπως καταγγέλλει στο Hot Doc η Θεοδωροβία Πλακά, «πίσω από τη ζημία στα ταμεία της ΓΓΑ, υποκρύπτονται πράξεις απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και πράξεις ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας». Ο ίδιος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχε δηλώσει σχετικά, μιλώντας στην τηλεοπτική «Δίκη» τον περασμένο Ιανουάριο ότι «προσπαθούν να ξεπεράσουν νομοθετικά το ζήτημα. Εμείς διαπιστώσαμε αδικαιολόγητο πλουτισμό και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν».





Οσμή σκανδάλου και στην Παραολυμπιακή Επιτροπή







































Ομιχλώδες είναι το τοπίο και στην Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να τηρούσε σωστά οικονομικά στοιχεία. Και γι’ αυτή την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία, μετά και τη σύναψη σχετικής έκθεσης ελέγχου ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή της Ernst & Young, η οποία εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2009 και αφορούσε ελέγχους οικονομικών στοιχείων για την τετραετία 2005 – 2008. Όπως διαπιστώνεται, στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή δεν υφίστατο αναλυτική κατάσταση συνδεσμολογίας μεταξύ των ποσών του βιβλίου εσόδων – εξόδων και των απολογισμών για τις χρήσεις 2005 έως 2008, οι αθροίσεις του απολογισμού της χρήσης 2007 δεν ήταν ορθές, τα σύνολα του βιβλίου εσόδων – εξόδων δεν συμφωνούσαν με τα ποσά που είχαν μεταφερθεί στο απολογισμό της χρήσης 2005 κι ακόμη το βιβλίο εσόδων – εξόδων ήταν θεωρημένο από τη ΓΓΑ και όχι από τη Νομαρχία όπως προβλέπεται από τον Αθλητικό Νόμο.


Από την ίδια έκθεση προκύπτει ακόμη ότι: «έχουν χορηγηθεί ταμιακές διευκολύνσεις με μορφή δανείου σε σωματεία και ομοσπονδίες τα οποία καταχωρούνταν ως έξοδα και όχι ως απαιτήσεις της ΕΠΕ από τρίτους, ότι πραγματοποιούνταν ταμειακές χορηγίες για την οικονομική στήριξη θεατρικών παραστάσεων, παρότι αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ομοσπονδίας», ενώ αναφορικά με τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών τον Ιούνιο του 2007, διαπιστώθηκε η μη ύπαρξη επίσημου εγκεκριμένου αναλυτικού απολογισμού, η μη ύπαρξη εγκεκριμένου προϋπολογισμού δαπανών, η μη ύπαρξη διαγωνισμού κατακύρωσης του έργου, η μη καταχώρηση των εσόδων και εξόδων της διοργάνωσης, η μη ύπαρξη συμφωνητικού με την εταιρία Select η οποία συνεργαζόταν με την ΕΠΕ για τη διοργάνωση κ.ά. 

Παράλληλα εντοπίστηκαν παρανομίες αναφορικά με θέματα εσόδων και δαπανών για τη διοργάνωση. Για την υπόθεση αυτή διεξάγεται ήδη προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, μετά την κατάθεση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το 2011 από την Θεοδωροβία Πλακά.

http://hotdoc.gr/

on 6:19:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Βουτηγμένη στον βούρκο των σκανδάλων η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.