Κατάθεση-βόμβα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεν υπάρχει χωρίς τον Μιχαλολιάκο
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 10:06:00 π.μ.
Ο δημοσιογράφος, στην κατάθεση του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του «αρχηγού» Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και της οργάνωσης που ξεκίνησε ως μία ασήμαντη «λέσχη ναζιστικής επιμόρφωσης» για να καταλήξει σε «κόμμα που ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το κόμμα ως κάλυμμα». Τόνισε δε ότι από την αρχή ήταν ναζιστική οργάνωση, η οποία «τέλη της δεκαετίας του 1980 αρχές του 1990 ξεκίνησε τις εγκληματικές ενέργειες».
Ο κ. Ψαράς έδωσε έμφαση στην πορεία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής καθώς τόνισε πως «δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, χωρίς Μιχαλολιάκο».
Όπως είπε ο μάρτυρας: «Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή. Διέπεται από την αρχή του αρχηγού. Τον Δεκέμβριο του 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα του πρώτου προέδρου της νεολαίας ΕΠΕΝ. Δίνει μια πιο μαχητική, λέει αυτός, ακραία, λέω εγώ μορφή. Οι ναζιστές δεν πιστεύουν στα της δικτατορίας. Δεν έμεινε πολύ καιρό, στις αρχές του 1985 έφυγε στο πλαίσιο εσωτερικών ερίδων, αλλά και επειδή όπως λέει ο ίδιος συνδέθηκε η ΕΠΕΝ με μια ομάδα της Ευρωβουλής που είναι από το Ισραήλ. Και ο ίδιος είναι ακραίος αντισημίτης. Δημιουργεί και πάλι το περιοδικό, και πάει να γίνει κάτι περισσότερο από κλειστός κύκλος. Αντέγραψε πιστά, θέλησε να γίνει μια μικρογραφία των ομάδων κρούσης, των ταγμάτων εφόδου που είχε φτιάξει ο Χίτλερ, πριν τη άνοδο του στην εξουσία το 1936. Αυτό είναι το μοντέλο.
Σιγά - σιγά προσπαθεί να το υλοποιήσει. Κάνει άνοιγμα, να "βγούμε από τα γραφεία. Δεν θα μελετάμε μόνο το Μein Κampf (σσ: Ο Αγών μου), αλλά θα βγούμε να κυνηγήσουμε τους εχθρούς μας". Οι αριστεροί, οι αναρχικοί, οι ξένοι, οι άλλου χρώματος, όλο το πολιτικό σύστημα, αυτοί όλοι έχουν στοχοποιηθεί κατά καιρούς ως πολιτικοί εχθροί. Μέχρι το 1990 δεν υπήρχαν μετανάστες στην Ελλάδα, μετά ξεκίνησε, από τις αρχές του 1990. Αντίθετα με άλλες οργανώσεις πολιτικής βίας, δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Στοχεύει σε ιδιότητες, π.χ. ένας που μας μοιάζει αναρχικός, ένας που μας μοιάζει Πακιστανός και δεν έχει δουλειά στη πατρίδα μας. Δεν είναι ότι θα χτυπήσει κάποιον επιφανή. Το συμβολικό που θέλει να περάσει είναι ότι είναι δυνατή. Ότι εμείς έχουμε την ισχύ».
Ο κ. Ψαράς αναφέρθηκε στο καταστατικό του 1987 της Χρυσής Αυγής, το οποίο έχει παραδώσει στην ανάκριση, επισημαίνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για την αυθεντική έκφραση της οργάνωσης με σαφή διατύπωση στην "αρχή του αρχηγού" . Πρόκειται για έγγραφο που η υπεράσπιση δεν έχει αποδεχθεί την αυθεντικότητά του, το οποίο ο μάρτυρας είπε πως του είχε στείλει επισήμως η Χρυσή Αυγή το 1988: «Μου το έστειλε η Χρυσή Αυγή, επισήμως η οργάνωση, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Το έστειλαν στο περιοδικό "Σχολιαστής" όπου εργαζόμουν μετά από ένα μικρό σχόλιο άλλου συναδέλφου. Η ΧΑ θεώρησε σωστό να στείλει υλικό γιατί τότε προσπαθούσε να γίνει κάπως γνωστή και με πάγια πρακτική η οργάνωση θεωρεί πως είναι κάποια δημοσιότητα όταν σε σχολιάζει κάποιος αντίπαλος». Υπογράμμισε πως αυτό είναι το πρώτο και αληθινό καταστατικό της οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως εκείνο που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο μερικούς μήνες μετά την είσοδό της στη Βουλή, αναφέρει μόνο ως στόχο τον αγώνα κατά των μνημονίων.
Επίσης, ο μάρτυρας τόνισε πως σειρά δηλώσεων και συμπεριφορών, αφού η Χρυσή Αυγή εισήλθε στην Βουλή, έχουν αναγωγή στους ναζιστές: «Όταν έγιναν οι συλλήψεις μετά τον Φύσσα, είπε ο Μιχαλολιάκος ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το εθνικοσοσιαλισμό και βγαίνοντας είπε στους οπαδούς "Ζήτω η Νίκη". Αυτό για τους μυημένους είναι το "Sieg Heil". Υπάρχουν και άπειρες αναφορές, αφού μπήκαν στη Βουλή, που υποστηρίζουν τη βία, τις δολοφονίες... Δεν είναι αφελής ο Μιχαλολιάκος που τα έχει πει σε δημόσιες συγκεντρώσεις. Όπως για τις "ξιφολόγχες που θα ακονίζονται στο πεζοδρόμιο", φράση που είναι από τον επίσημο ύμνο των SS και είναι φρικιαστικές».
Κατά τον κ. Ψαρά, η κλιμάκωση της βίας που άσκησε η Χρυσή Αυγή το 2013 δεν ήταν τυχαία. Ήταν «τακτική αντιγραμμένη από τη φασιστική Ιταλία, όπως ξέρει ο κ. Μιχαλόλιας (σ.σ. ο αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου) που ήταν τότε στην Ιταλία: Να προκαλέσουμε τους εχθρούς, π.χ. να οργανωθεί η Αριστερά και να επιτεθεί στη Χρυσή Αυγή. Αυτή ήταν η στρατηγική της έντασης στην Ιταλία το 1970. Έτσι εξηγώ την κλιμάκωση της βίας το φθινόπωρο του 2013», ανέφερε ο κ. Ψαράς και υπενθύμισε ότι την επίμαχη περίοδο κάποιοι συζητούσαν για «καλή» και «σοβαρή Χρυσή Αυγή».
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.topontiki.gr