loading...

Καρύδα, εξωτική λιχουδιά




























Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το πιο «μοδάτο» τρόφιμο. Ο λόγος για την καρύδα, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα, κατακτώντας μια θέση στα ράφια των σουπερμάρκετ και «εισβάλλοντας» σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα. Ποια είναι όμως η θρεπτική της αξία και τι θα πρέπει να προσέχουμε αναφορικά με την κατανάλωσή της;


Οι γνώμες για την καταγωγή της καρύδας διίστανται, καθώς άλλοι εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη νοτιοανατολική Aσία και άλλοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοδυτικές ακτές της Νοτίου Aμερικής. Όπως και να έχει, η καρύδα εξαπλώθηκε στις περισσότερες τροπικές περιοχές της Γης. Aξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φοίνικας παράγει κατά μέσο όρο 75 καρύδες τον χρόνο!

Βασικά θρεπτικά συστατικά ανά 100 γρ. καρύδας
Θερμίδες 354
Υδατάνθρακες 15,2 γρ.
Απλά σάκχαρα 6,2 γρ.
Λιπαρά 33,5 γρ.
Πρωτεΐνη 3,33 γρ.
Φυτικές ίνες 9 γρ.

Πλήρης τροφή
Βλέποντας κανείς τη θρεπτική αξία της καρύδας, θα παρατηρήσει ότι πρόκειται για μια πλήρη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες). Παρέχει ενέργεια λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Ωστόσο, ίσως το πιο χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, πολλά εκ των οποίων είναι κορεσμένα, τα οποία συνδέονται με αύξηση των επιπέδων «κακής» χοληστερίνης και υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο. Όσον αφορά το περιεχόμενό της σε άλλα συστατικά, η εξωτική καρύδα αποτελεί πηγή φυτικών ινών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Η καρύδα... στην πράξη

Ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Είναι μια γλυκαντική ουσία που διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί της κοινής ζάχαρης και καταλληλότερη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και επομένως δεν μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, γεγονός που την καθιστά ίσως λιγότερο επιβαρυντική για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η ζάχαρη καρύδας δεν διαφέρει από την κοινή ζάχαρη σε ό,τι αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο.

Γάλα καρύδας
Αποτελεί μια εναλλακτική πηγή γάλακτος που τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή του. Ως φυτικό γάλα είναι ελεύθερο λακτόζης και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και από χορτοφάγους. Επιπλέον, πολύ συχνή είναι η χρήση του ως βάσης σε smoothies και μιλκσέικ. Λόγω της πρώτης ύλης του, είναι πλούσιο σε λιπαρά, αν και τα τελευταία χρόνια αυτά συνήθως αφαιρούνται από τα γάλατα του εμπορίου.

Βούτυρο ή λάδι καρύδας
Χρησιμοποιείτε κυρίως για καλλυντική χρήση, αν και τα τελευταία χρόνια έχει μπει και στη μαγειρική, κυρίως σε ασιατικές κουζίνες. Το λάδι καρύδας προέρχεται από τη σάρκα ώριμης καρύδας. Πρόκειται για φυτικό έλαιο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του συστήνεται να γίνεται με μέτρο. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιπαρή ύλη ή βούτυρο σε χορτοφαγικές δίαιτες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, επιστημονικό διευθυντή της διατροφικής ομάδας του neadiatrofis.gr.

http://www.vita.gr

on 3:56:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Καρύδα, εξωτική λιχουδιά

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.