Ελλάδα και ΗΠΑ ζήτησαν δικαστική συνδρομή από την Ελβετία για τη Novartis
ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ 9:25:00 μ.μ.
Ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης Φόλκο Γκάλι (Folco Galli) επιβεβαίωσε τη λήψη των δύο αιτημάτων.
Όπως αναφέρει η ελβετική ιστοσελίδα swissinfo.ch τα δύο αιτήματα για δικαστική συνδρομή συνδέονται με έρευνες για τη Novartis και δωροδοκίες στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία και Έλληνες γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί.
Επικαλούμενο σχετική επιβεβαίωση αξιωματούχου του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη δημόσια ελβετική τηλεόραση (RTS) και το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων, η swissinfo αναφέρει ότι τα δύο αιτήματα ελήφθησαν περί τα τέλη του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018.
Έξι ώρες μαγνητοφωνημένου και βιντεοσκοπημένου υλικού
Περίπου 6 ώρες μαγνητοφωνημένο αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό (από κινητά τηλέφωνα) τουλάχιστον 20 συναντήσεων υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis που μιλούν για χρηματισμούς πολιτικών, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις μυστικές έρευνες τεσσάρων ετών των αμερικανών πρακτόρων, των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και ελλήνων νομικών – στο τέλος προστέθηκαν και οι εισαγγελείς Διαφθοράς – για την «υπόθεση Novartis» με τις σημαντικές προεκτάσεις και στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», πρόκειται για συνολικά 12 μάρτυρες (εκ των οποίων τρεις σε καθεστώς ειδικής προστασίας), που αναφέρονται σε παράνομες ενέργειες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, έξι συναντήσεις στελεχών του FBI με τους έλληνες ερευνητές (κυρίως από το δικηγορικό γραφείο Παύλου Σαράκη) του «σκανδάλου» σε Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές πόλεις.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τώρα είναι το δημιούργημα ενός παρασκηνίου τεσσάρων ετών με έρευνες όχι μόνο στην Ελλάδα. Με συνεχείς προσπάθειες για να δημιουργηθούν «ρήγματα» για άντληση στοιχείων από μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία απόλυτα στεγανοποιημένη που ακολουθούσε επιθετική πολιτική στον χώρο του φαρμάκου και παραβίαζε – ακόμη και με αναφερόμενους χρηματισμούς πολιτικών – κάθε κανόνα ανταγωνισμού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η εταιρεία, η οποία σε εσωτερικά έγγραφα για το προσωπικό της επεσήμανε ότι «οι εταιρικές συναλλαγές πρέπει να γίνονται με γνώμονα το μέγιστο συμφέρον της Novartis», ενώ υπήρχαν ειδικοί δεσμευτικοί και απαγορευτικοί κανονισμοί για αποφυγή «διαρροής πληροφοριών για την εταιρεία ακόμη και στις οικογένειες των υπαλλήλων της».
topontiki.gr