To Theodorovias blog σας προτείνει υπέροχη Χορτόπιτα ανοιξιάτικη
ΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΡΟΗ 2:51:00 μ.μ.
Μια εξαιρετική συνταγή για παραδοσιακή χορτόπιτα με ωραίο και τραγανό φύλλο στο οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς!
για το φύλλο
650-700 γρ αλεύρι
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι λάδι
αλάτι και πιπέρι
για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι
1/2 κιλό σέσκουλα
1/2 κιλό παπαρούνες
1/2 κιλό μυρώνια
1 πράσο
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια με όλα τους τα πράσινα
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μάραθος
1 ματσάκι μαϊντανός
λίγο θρουμπάκι φρέσκο
λίγη ρίγανη
1 ποτήρι λάδι (ίσως και λιγότερο)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Σε μια φαρδιά λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι και λίγο πιπέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας στην αρχή με μια ξύλινη σπάτουλα.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το χέρι , ώσπου η ζύμη να μην κολλά πια στα χέρια μας.
Ρίχνουμε λίγο συμπληρωματικό αλεύρι και το βάζουμε στο ψυγείο για να "ξεκουραστεί" τουλάχιστον μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C
1. Πλένουμε καλά τα σπανάκια και τα σέσκουλα, από τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα φύλλα.
2. Τα κόβουμε όλα μαζί σε μικρότερα κομμάτια, αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν.
3. Σε κατσαρόλα με νερό που κoxλάζει, ζεματίζουμε τα φύλλα της παπαρούνας και τα μυρώνια. Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και τα στραγγίζουμε.
4. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα περνάμε στο τηγάνι σε λίγο λάδι.
5. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο, το μαϊντανό και τον μάραθο.
6. Στύβουμε το σπανάκι σας και τα σέσκουλα αρκετές φορές, να βγάλουν όλα τα νερά τους.
7. Σε μία φαρδιά λεκανίτσα, ανακατεύουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τις παπαρούνες και τα μυρώνια, τα τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Aνακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
8. Προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας ρύζι/ πλιγούρι ή τραχανά. Αλατοπιπερώνουμε.
9. Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το κόβουμε με το μαχαίρι σε 7 κομμάτια. Το πρώτο, που θα μπει στον πάτο του ταψιού, πρέπει να είναι μεγαλύτερο.
10. Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη το μεγαλύτερο φύλλο. Πρέπει να σκεπάζει τον πάτο του ταψιού και να κρέμεται γύρω-γύρω απέξω.
11. Βάζουμε μια στρώση τη γέμιση και συνεχίζουμε ν' ανοίγουμε τα φύλλα ένα-ένα στρώνοντας πάνω σε κάθε φύλλο τη γέμιση.
12. Όταν φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο, γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου πάνω στην πίτα. Χαράζουμε τα κομμάτια, αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό, ρίχνουμε το σουσάμι ή κύμινο αν προτιμάμε, γλυκάνισο.
13. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα, ώσπου να ροδοκοκκινίσει η πίτα και να ψηθεί καλά από κάτω.
Tips
Εάν θέλετε να ενισχύσετε τη γέμιση σας μπορείτε να το κάνετε με τυρί κι αυγά. Στην περίπτωση αυτή, προσθέτετε 200 γρ. τριμμένη φέτα και 2-3 αυγά.
gourmed.gr