Κοντονής κόντρα σε δηλώσεις Τόσκα: Η αυτοάμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη
ΚΟΝΤΟΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 9:34:00 μ.μ.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε η αστυνομία τον 80χρονο στη συνέχεια.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα για αλλαγή στη νομοθεσία, καθώς όπως τόνισε, είναι υπερπλήρες το νομικό οπλοστάσιο και είναι απολύτως επαρκείς οι ποινικές διατάξεις σχετικά με τα όρια της αυτοάμυνας και τυχόν υπερβάσεις τους.
«Τόσο η αυτοάμυνα που είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, όσο και η υπέρβαση της άμυνας είναι ξεκαθαρισμένα στον ποινικό κώδικα. Το θέμα είναι πώς εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις στην καθημερινότητα. Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή καθώς είναι πλήρης ο ποινικός κώδικας σε ό,τι αφορά την αυτοάμυνα μέσα στο σπίτι. Καλύπτεται στον ποινικό κώδικα και απαλλάσσεται της ευθύνης ο αμυνόμενος όταν δέχεται βίαιη ενέργεια μέσα στο σπίτι του και μάλιστα σε απόλυτη γαλήνη», επισήμανε ο κ. Κοντονής. «Από εκεί και πέρα, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές θα πρέπει να σταθμίσουν τα όρια άμυνας τα οποία προβλέπονται στον ποινικό κώδικα» συμπλήρωσε.
«Ούτε στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ούτε στη δικιά μου πρόθεση υπάρχει κάτι που να διαφοροποιεί τις υφιστάμενες διατάξεις. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται, γιατί και στη διατύπωση της υπέρβασης και των απαλλακτικών λόγων, είναι σαφής ο νόμος για το αν θα πρέπει να ασκηθεί η μη δίωξη», επέμεινε ο κ. Κοντονής και διευκρίνισε: «Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά συγχρόνως θέτει και τα όρια της άμυνας. Το άρθρο 23 προσδιορίζει ότι μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται υπέρβαση από φόβο ή ταραχή, αν δηλαδή έχουμε σε υψηλότατο βαθμό μια κατάσταση που να συνιστά ιδιαίτερη ψυχική πίεση στο θύμα που καλείται να αντιδράσει. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει όταν βλέπει στο σπίτι του ένα ληστή, ότι δεν βρίσκεται σε ακραία ψυχολογική πίεση που δεν του επιτρέπει να σταθμίσει τα γεγονότα. Ακόμα και να είχαμε υπέρβαση άμυνας, εξαιτίας αυτού του περιστατικού έπρεπε να μείνει ατιμώρητος. Υπάρχουν άλλα αδικήματα όμως, που οι εισαγγελικές αρχές δείχνουν ευθυνοφοβία και ασκούν διώξεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Κρεμαστινός επισήμανε ότι «η απανθρωπιά στην εγκληματικότητα έχει χειροτερέψει, και οι πολίτες δεν ασθάνονται ασφαλείς όταν κοιμούνται μέσα στα σπίτια τους».
Παράλληλα, επέκρινε το πώς μεταχειρίστηκε η αστυνομία τον 80χρονο, στον οποίο, όπως είπε, ενώ δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει, τον προσήγαγε με χειροπέδες.
«Ευαισθητοποιήθηκα από την εικόνα που δεν ήταν καθόλου καλή, του υπέργηρου που δέχτηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του. Θέλουμε να έχει ευθύνη η αστυνομία όταν προσάγει έναν υπέργηρο που διαπιστώνει ότι ο δράστης δεν μπορεί ούτε καν να περπατήσει να του βάζει χειροπέδες για να μην διαφύγει. Αυτά τα θέματα να τα δούμε τελείως διαφορετικά, ανθρώπινα», υπογράμμισε ο κ. Κρεμαστινός.
«Και εμένα μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μεταχειρίστηκαν οι διωκτικές αρχές τον συγκεκριμένο πολίτη. Όταν έχουμε έναν υπέργηρο και κρίνουν οι αστυνομικοί ότι πρέπει να του περάσουν χειροπέδες, έχουμε περάσει το προσήκων μέτρο. Και η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές πρέπει κατά τη λογική να προσεγγίσουν την περίπτωση. Η εικόνα που παρήχθη ήταν παντελώς άδικη», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής.
.eleftherostypos.gr