Θέλουν αλλά δεν μπορούν να τάξουν, υπό τον φόβο των Θεσμών
ΑΡΘΡΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΡΟΗ 7:48:00 μ.μ.
Η Κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί ψηφισμένα μέτρα αλλά αφού βγούμε από το μνημόνιο, είναι το νέο κυβερνητικό αφήγημα μετά την ξεκάθαρη δυστοκία του Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στα παραδοσιακά του εκλογικά "κοινά".
Δεσμεύσεις συγκεκριμένες και χειροπιαστές εξάλλου, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παράσχει πουθενά και σε κανέναν αφού το μάτι των δανειστών που τα πανθ’ ορά, μάλλον θα "γύριζε" εάν ο κ. Τσίπρας άρχιζε την παροχολογία .
Πριν να κλειδώσει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η λήξη του τρίτου προγράμματος, είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν θα ρίσκαρε να "χαλάσει" το αγαστό κλίμα που υπάρχει με τους Θεσμούς και δη τους ευρωπαϊκούς.
Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων , η κυβέρνηση γενικώς και ο Αλέξης Τσίπρας ειδικώς, τις περιφέρουν στις δημόσιες ομιλίες τους σαν τρόπαιο αφενός και αφετέρου, σαν "απόδειξη" ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ανεδαφική και "καταστροφολογική" κόντρα στις …πανθομολογούμενες επιδόσεις της χώρας.
Τα παιδία (δεν) παίζει
Το κλίμα αυτό στο οποίο επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για επικοινωνιακούς όσο και για πρακτικούς λόγους, ήτοι, την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για τη μεταμνημονιο εποχή, δεν πρόκειται να ρισκάρει το κυβερνητικό επιτελείο να το "τινάξει" στον αέρα, λίγο πριν από το φίνις.
Όπερ σημαίνει ότι ακόμα και τα πρωθυπουργικά "ταξίματα" είναι εξαιρετικά προσεκτικά και μετρημένα, καθόσον οι "έξω" έχουν τα ραντάρ τους στραμμένα στην Κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδία (δεν)παίζει με τους Θεσμούς, μεν αλλά "φλερτάρει" με γενικές και αόριστες υποσχετικές για την "επόμενη ημέρα".
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί η Κυβέρνηση τους Θεσμούς τα πρωτογενή πλεονάσματα, ομοίως και τα μέτρα για (νέες) περικοπές στις συντάξεις , διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή είναι για μετά το τέλος του προγράμματος και όχι της παρούσης.
"Ταξίματα"
Παρά τις φήμες και τα σενάρια περί "δυσανασχέτησης" του πρωθυπουργού με τους πιο "ρεαλιστικούς" τόνους που ακολουθεί ο ΥΠΟΙΚ του κατά καιρούς, στην προκείμενη φάση, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι απολύτως σύμφωνος με τούτους αφού "προέχει" η επιτυχημένη και "καθαρή έξοδος" από το τρέχον και τελευταίο πρόγραμμα.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι παρότι ο ίδιος ουδόλως διστάζει να χρησιμοποιήσει κατά καιρούς "διθυραμβικούς" τόνους για διάφορα επιτεύγματα (sic) της Κυβέρνησης και να τάζει τα πάντα στους πάντες, στη χρονική αυτή στιγμή είναι και ο ίδιος ανέλπιστα "μετρημένος" σε εξαγγελίες.
Αντιθέτως, σε σχεδόν κάθε δημόσια παρέμβασή του, κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στο ξένο ακροατήριό του, "ξορκίζει" τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στο μέλλον και διακηρύττει διαρκώς ότι μέλημα και προτεραιότητά της κυβέρνησής του είναι να μην επιστρέψει η χώρα στην οικονομική ασυδοσία των προηγούμενων ετών που γέννησαν τα θηριώδη ελλείμματα.
Σχεδιασμός
Τη "φιέστα" του Αυγούστου συνεπώς, ανεξαρτήτως των όρων της μεταμνημονιακής Επιτροπείας, ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει (στον βαθμό που περνάει από το χέρι του), να την χαλάσει κανείς.
Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα (όπως αποδείχθηκε και κατά την ομιλία του στην Μυτιλήνη) να ρίξει το "ανάθεμα" στους προηγούμενους, να επαναφέρει το αφήγημα περί του "τα ψηφίσαμε αλλά εμείς τουλάχιστον κλαίμε" και να εμφανιστεί ως ο αποτελεσματικός πρωθυπουργός που μπορεί να μην πίστεψε το πρόγραμμα που "αναγκάστηκε" να ψηφίσει και να εφαρμόσει αλλά –ακόμη κι έτσι- το έκανε να πετύχει.
Αυτά όλα θα τα κρατάει "ζεστά" στις ομιλίες του μεν για εσωτερική κατανάλωση, αλλά να υπονοήσει ότι θα "ξηλώσει" όσα ψήφισε χωρίς την συνεννόηση με τους Θεσμούς, δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο στα πρωθυπουργικά κιτάπια.
Αντιθέτως, όπως φρόντισε να διαμηνύσει ( με το βλέμμα προς τους Θεσμούς) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο σχεδιασμός για την ελάφρυνση των πολιτών από υφιστάμενα μέτρα θα γίνει "στον βαθμό που επιτρέπει και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας".
Εκλογές και Φώφη
Η εκλογολογία ξαναφούντωσε μετά την … όπου ξάφνου απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει για πρώτη φορά εκλογές όχι μετά αλλά πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος και πριν από τη συμφωνία Κυβέρνησης- Θεσμών για τη "μεταμνημονιακή εποχή".
Η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ επιχειρηματολόγησε επ αυτού ότι η αιτία του αιτήματός της εδράζεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση "δεν έχει τη νομιμοποίηση" να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει "τετελεσμένα".
Από το Μαξίμου, υποδέχθηκαν την πρόταση Γεννηματά ως "εκτός τόπου και χρόνου" και ως εξαιρετικά "επικίνδυνη".
Και τούτο, όπως εξηγούν σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη γιατί με αυτή την "ανεύθυνη πρόταση" η κ. Γεννηματά αυτό που ζητεί στην πραγματικότητα είναι να τινάξει στον αέρα όλη τον σχεδιασμό κυβέρνησης και δανειστών για την ομαλή και ασφαλή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, δημιουργώντας παράλληλα αναταραχή στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά δε σενάρια που φέρουν την κ. Γεννηματά να εκστόμισε την πρόταση για (εντελώς) πρόωρες κάλπες, κοινώς μέσα στο καλοκαίρι, προσπαθώντας να "κάψει" τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα , ίδιες πηγές μιλάνε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αντιθέτως πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο, ενθουσιάστηκαν με την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ περί συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τη διαπραγμάτευση και τα διακυβεύματα της επόμενης ημέρας.
Εκτιμούν μάλιστα ότι τους έκανε… ανέλπιστο δώρο η κ. Γεννηματά διότι τις κοινοβουλευτικές μάχες τις απολαμβάνουν ιδιαιτέρως στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί
capital.gr