Γιατί το Μαξίμου απαντά με «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας στο αίτημα Φώφης για εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 11:59:00 π.μ.
Μάλιστα, το Μαξίμου μέσω της κυριακάτικης «Αυγής», διέρρευσε τους σχεδιασμούς του σχετικά με την πιθανότητα της κατάτμησης της Περιφέρειας της Β’ Αθήνας (στο σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζονται τρία σενάρια για το σπάσιμο της περιφέρειας αυτής), αίτημα που η ίδια η Φώφη Γεννηματά υπέβαλλε κατά τη συζήτηση για το νόμο της απλής αναλογικής το 2016. Κοινώς, το Μαξίμου στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές εδώ και τώρα απάντησε με το «δέλεαρ» της κατάτμησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, κάτι που ως σκέψη εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει από την εποχή Σκανδαλίδη (2003), θεωρείται ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ισότητα μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών, ωστόσο λόγω του ότι «περιορίζει» τα πρωτοκλασάτα ονόματα, τότε δεν προχώρησε.
Για την κυβέρνηση, η συζήτηση αυτή εφόσον ανοίξει - κάτι που πάντως δε μοιάζει πιθανό με τα νέα δεδομένα - θα μπορούσε ιδανικά να συνδυαστεί με την επαναφορά της συζήτησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης: «Στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης γύρω από τον εκλογικό νόμο, πράγματι το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών κινείται σε θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, προ ημερών, είχα και ο ίδιος επισημάνει ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής».
Συνοψίζοντας, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να αγνοεί το αίτημα για εκλογές όπως είναι αναμενόμενο, αλλά επιχειρεί να επαναφέρει τη Φώφη Γεννηματά στο τραπέζι του «διαλόγου» με το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, μια «ευγενική χειρονομία» που θα μπορούσε να αποφέρει την ψήφιση της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές στην παρούσα Βουλή ώστε το νέος καθεστώς να ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τζανακόπουλος: Το αίτημα Γεννηματά δείχνει προσέγγιση με ΝΔ
Στο μεταξύ, στη δημόσια αντιπαράθεση, από την κυβέρνηση αντικρούουν τα όποια επιχειρήματα επισήμως ή ατύπως προβάλλει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για να εξηγήσει την επιλογή να ζητήσει εκλογές πριν τη λήξη του προγράμματος.
Στην επιχειρηματολογία, λοιπόν, ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα να μη δεσμευτεί από τετελεσμένα της διαπραγμάτευσης της νυν κυβέρνησης με τους θεσμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη Πέμπτη απάντησε πως «η κυρία Γεννηματά συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, η οποία αυτό το οποίο παρουσίαζε ως success story ήταν το 2014, ήταν η πιθανότητα η χώρα να εξέλθει του δεύτερου προγράμματος με μία προληπτική γραμμή πίστωσης», η οποία πάντως «υπήρχε μόνο στη δική τους φαντασία» καθώς οι ευρωπαίοι «έλεγαν ότι το δεύτερο πρόγραμμα έχει βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας».
Χθες, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο αίτημα των εκλογών είναι αντιφατικό ως προς το αίτημα για τον διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση πριν μερικές εβδομάδες.
Κι επιπλέον, σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία που διαρρέεται από τη Χαριλάου Τρικούπη πως με το αίτημα για εκλογές άμεσα το ΚΙΝΑΛ, δεν κόβει μόνο το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαχωρίζεται ξεκάθαρα και από τη ΝΔ που ζητά εκλογές μετά την έξοδο απ’ το πρόγραμμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «διάβασε» την κίνηση αυτή ως προσέγγιση με τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «μια προφανή πολιτική επιλογή της κ. Γεννηματά να στρίψει προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ΝΔ και στη συγκρότηση ενός μετώπου μαζί της, πιθανώς υποχωρώντας και στις πιέσεις τις οποίες ασκεί στο κόμμα της ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος».
Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν είναι κατανοητή η πολιτική λογική του αιτήματος «με την έννοια ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, στην τελική διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα και οποιαδήποτε πια πολιτική εξέλιξη, πραγματικά θα είχε και ένα στοιχείο παρανοϊκό, ένα στοιχείο παραλογισμού».
Το «πάπλωμα» και η τακτική του Μαξίμου
Κάτω από την επιφάνεια ο «καυγάς» φαίνεται πως είναι για το εκλογικό «πάπλωμα», αν λάβει κανείς υπόψη και ερμηνείες πως η επιλογή της Φώφης Γεννηματά αντανακλά μια στρατηγική ισχυροποίησης του κεντροαριστερού πόλου που να «εξουδετερώνει» την καλλιεργούμενη πόλωση, με απώτερο στόχο τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που απομακρύνονται πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν τη Χαριλάου Τρικούπη συμφέρουν οι αποστάσεις και οι διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο υπάρχει κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων, το Μαξίμου το συμφέρει να συντηρείται η εντύπωση της προσέγγισης μεταξύ των δύο και κατά συνέπεια η εικόνα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί πλέον να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά και του απομένει μόνο ο ρόλος του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Μένει μόνο να αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει». Αν ανταποκρίνεται στις κρούσεις της κυβέρνησης για διάλογο και συνεργασία τότε θα λαμβάνει και τα εύσημα της προοδευτικής και δημοκρατικής δύναμης με την οποία υπάρχουν περιθώρια προγραμματικών συγκλίσεων (αλλά παράλληλα θα ξεφουσκώνει εκλογικά). Αν αρνείται τις κρούσεις της κυβέρνησης τότε θα στιγματίζεται ως «παλαιό» και θα τσουβαλιάζεται στο «μαύρο μέτωπο» για το οποίο κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συν αυτώ.
topontiki.gr/