Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο με ψηφοδέλτια συνεργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ, ΣΥΡΙΖΑ 8:54:00 π.μ.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είχε σαφώς έναν χαρακτήρα προεκλογικής προετοιμασίας:
Επί της ουσίας η κυβέρνηση έδωσε τη μεγαλύτερη δυνατή έκταση στο γεγονός του ξυλοδαρμού του Μπουτάρη από ακροδεξιούς κατά την εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, του προσέδωσε πολιτικά - ιδεολογικά χαρακτηριστικά και εκεί πάνω χάραξε τις διαχωριστικές γραμμές με τη «Δεξιά» – την παλαιά και τη σημερινή, στην οποία χρέωσε πολιτικά τους τραμπούκους – στήνοντας ένα σκηνικό πόλωσης, με επιστέγασμα το «χρίσμα» στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναγορεύτηκε από το Μαξίμου σε σύμβολο του προοδευτικού πόλου στη Βόρεια Ελλάδα.
Μπορεί τυπικά να μην γίνεται λόγος για χρίσμα, αλλά ουσιαστικά θεωρείται ότι αυτό έχει «κλειδώσει» στο συγκεκριμένο πρόσωπο.
Χαρακτηριστικότατη ήταν άλλωστε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι ενθάρρυνε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μπει μπροστά στον αγώνα ενάντια στο μαύρο μέτωπο προκειμένου να το νικήσει τόσο πολιτικά όσο και στην κάλπη: «Με αυτή την έννοια, τον ενθάρρυνα να μπει μπροστά. Και επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να μπει μπροστά, ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω».
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε – αξιοποιώντας ταχύτατα το γεγονός της επίθεσης – να βγει μπροστά και να δώσει στήριξη στον Μπουτάρη παίρνοντας την πιθανή πρωτοβουλία από το Κίνημα Αλλαγής και έτσι να καθορίσει από θέση ισχύος την πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κεντρώο χώρο.
Επιπλέον, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε το άνοιγμα της πολιτικής συμμαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός με τον πιο επίσημο τρόπο έδωσε υπόσταση στο περιεχόμενο της απόφασης αυτής.
Ψηφοδέλτια συνεργασίας
Ειδικότερα, στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης της Κ.Ε. που συνεδρίασε στις 19 Μαΐου, δηλαδή την ίδια μέρα κατά την οποία έγινε η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη:
1. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι να συγκροτηθούν «ψηφοδέλτια νίκης» και εδραίωσης της ενισχυμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να γίνει αυτό υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του 2014 «που διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015».
Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται να αποφευχθούν οι «λογικές “καθαρότητας” και “καταγραφής” που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας».
2. Γίνεται λόγος για «πολιτικές ιδιαιτερότητες» της Αυτοδιοίκησης που δεν πρέπει να αγνοηθούν, αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξουν ενισχυμένες παρεμβάσεις στο τοπικό επίπεδο «διαμέσου ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων» και ανάδειξη στελεχών «όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και κομματική τους ένταξη, αλλά και με βάση την ενεργοποίησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων».
3. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπογραμμίζεται, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις» σε θέματα όπως π.χ.:
● Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό - διοικητικό σύστημα της χώρας.
● Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών (όπως αυτές αποτυπώθηκαν και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια).
● Η συγκρότηση μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την Ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία.
Τέλος, όσον αφορά το πλαίσιο δράσης από εδώ και στο εξής, κατά την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζεται ότι σε περιπτώσεις που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στη διοίκηση θα πρέπει να προβληθεί εντόνως το έργο τους, ενώ όπου βρίσκονται στην αντιπολίτευση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει «σε πρωτοβουλίες συγκρότησης προοδευτικών αυτοδιοικητικών σχημάτων».
Ως εκ τούτου, ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια περί της στήριξης που θα δώσει η Κουμουνδούρου σε περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο.
Στο μεταξύ μια παράλληλη συζήτηση περί «ανοίγματος στην κοινωνία» και αντιστοίχησης των κομματικών δυνάμεων με τις κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και σε εσωκομματικό οργανωτικό επίπεδο. Συζήτηση, η οποία όπως τίθεται τουλάχιστον από το προεδρικό ρεύμα, πάει πακέτο με την «υπέρβαση» των εσωκομματικών τάσεων, των οποίων η λειτουργία στοχοποιείται ως λειτουργία «μηχανισμών». Πάντως, οι τάσεις που συγκροτούν το προεδρικό ρεύμα (Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010, πασοκογενείς) συγκροτήθηκαν μόλις σε μία ενιαία υπερ-τάση εγείροντας ερωτήματα και προξενώντας στο εσωτερικό την καχυποψία και την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία αντιπαραθετική προς την τάση των «53».
topontiki.gr