Αποκλειστικό: Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης «αδειάζει» 4 υπουργούς για αντιπυρική πρόληψη
ΕΛΛΑΔΑ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΡΟΗ 8:48:00 π.μ.
Την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ριζικές αλλαγές στο χωρικό και όχι μόνο σχεδιασμό, η επιστολή που απέστειλε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου προς τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη αλλά και στον αναπλ. ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και αποδεικνύει ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν πάρθηκαν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.
Οι «γκρίζες ζώνες» που παρουσιάζονται μέσα από την επιστολή της κ. Παπασπύρου, στην ουσία αδειάζουν τα πολιτικά σόου των τελευταίων ημερών, που πότε μεταθέτουν τις ευθύνες στην αυθαίρετη δόμηση και πότε στα λάθη που έγιναν στο μακρινό παρελθόν.
Σύμφωνα λοιπόν, με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και της επιστολής που παρουσιάζουμε αποκλειστικά, υπάρχουν πράγματι διαχρονικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία, ωστόσο απουσίαζαν τα μέτρα πρόληψης.
Τα… έκρυβαν
Μάλιστα, παρομοίασε την περίπτωση της Μάνδρας με το Μάτι γιατί ενώ τα ζητήματα αυθαιρεσίας είναι γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις, κρύβονται επιμελώς κάτω από το… χαλί. Οπως επεσήμανε με την επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, η Αρχή επιδιώκει να βοηθήσει ώστε το κράτος να προχωρήσει σε έναν σχεδιασμό που δεν θα στοιχίζει πια ανθρώπινες ζωές.
Στα πιο σημαντικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να παρθούν για όλη τη χώρα λοιπόν, είναι η εγκατάσταση και ενεργοποίηση συστημάτων ειδοποίησης του πληθυσμού, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν από το 2014. Η Αρχή θίγει, παράλληλα, το ζήτημα του ελέγχου των γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής και μέσης τάσης αλλά ζητά και την επανεξέταση των νομοθετικών ρυθμίσεων (τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, περίφραξη παραθαλάσσιων οικοπέδων και οικιστικών πυκνώσεων εντός δασικών εκτάσεων). Ακόμα, προτείνει τον έλεγχο των δήμων ως προς την υποχρέωσή τους να καθαρίζουν τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και να γίνει μελέτη υδρονομίας σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
eleftherostypos.gr/