Με το βλέμμα στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ Μαξίμου και Καμμένος - Το αποτέλεσμα θα κρίνει τη συνέχεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 4:14:00 μ.μ.
Η συμμετοχή και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το «Ναι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος πιθανόν να αποτελέσουν δείκτη για τις εξελίξεις από εκεί και πέρα.
Το τελευταίο διάστημα και υπό τον φόβο της αποχής, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ανέβασε ψηλά τη γραμμή πως το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό, ωστόσο εκτιμάται πώς αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό, θα ανέβει ο βαθμός δυσκολίας στην πορεία προς την Συνταγματική Αναθεώρηση καθώς σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί η πίεση της αντιπολίτευσης.
Αν όλα εξελιχθούν κατά πώς αναμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τότε ανοίγει ο δρόμος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα κλείσει τον κύκλο των υποχρεώσεων της γείτονος και θα ακολουθήσει η σειρά της Αθήνας που θα κληθεί να την κυρώσει στη Βουλή. Επίσης, μένει να φανεί αν θα ευοδωθούν σενάρια που ακούγονται πως ο Ζάεφ, σε περίπτωση ενός πολύ καλού αποτελέσματος θα επιχειρήσει να το κατοχυρώσει και με εκλογές, κάτι που θα επιφέρει σχετική καθυστέρηση στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εκτιμάται πάντως ότι δε θα επιφέρει σημαντική ανατροπή του χρονοδιαγράμματος.
Προς Μάρτιο στην ελληνική Βουλή
Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με επίσημη διαρροή προσδιόρισε τον χρόνο που η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή τον προσεχή Μάρτιο και ως τότε κήρυξε μορατόριουμ σε ό,τι αφορά δηλώσεις από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛΛ αλλά και από την πλευρά αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, γύρω από τη Συμφωνία και τις πολιτικές εξελίξεις που τυχόν θα επιφέρει η προώθησή της στη Βουλή.
Ωστόσο σχετικές δηλώσεις έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, καθώς στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα WSJ ανέφερε: «Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου». Στην ίδια συνέντευξη διαβεβαίωσε πως δεν θα παίξει παιχνίδια και πως η συμφωνία θα έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ως χρόνο κύρωσης της Συμφωνία από την Αθήνα τον Μάρτιο.
«Θα περάσει» και χωρίς τον Καμμένο
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ευρισκόμενος σε αμερικανικό έδαφος παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία θα περάσει, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας έστειλε με τον πιο ηχηρό τρόπο το παράλληλο μήνυμα ότι η συμφωνία θα περάσει ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος, ότι άρα, οι απειλές του πως θα ρίξει την κυβέρνηση πριν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή είναι «άσφαιρες» (κι εφόσον, οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί δείχνουν ότι εφόσον χρειαστεί θα βρεθεί πλειοψηφία να στηρίξει την κυβέρνηση και ακολούθως τη Συμφωνία).
Τα παραπάνω μάλλον καθιστούν τον Πάνο Καμμένο στην πολιτική πίεση της ΝΔ η οποία ούτως ή άλλως θα αυξηθεί εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείξει ότι η υλοποίηση της συμφωνίας προχωράει κανονικά.
Πάντως η κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και η ρητορική που χρησιμοποιεί, θα επιχειρήσει να ισοφαρίσει το όποιο κόστος της Συμφωνίας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, «πλασάροντάς» τη ως (διπλωματικό) επίτευγμα που προστίθεται στην έξοδο από τα μνημόνια και εστιάζοντας στα θετικά, ότι δηλαδή, σύμφωνα με την επίσημη επιχειρηματολογία ότι πρόκειται για την επίλυση μιας χρόνιας διαφοράς με τρόπο που εξασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Εν ολίγοις δε θα «παίξει» αμυντικά, αλλά το αντίθετο, εφόσον διαφανεί ότι και στη γείτονα η Συμφωνία έχει αποδοχή, και προχωράει χωρίς εμπόδια.
topontiki.gr