Τσίπρας: Οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Συνταγματική Αναθεώρηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 5:41:00 μ.μ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτυχημένες τις προηγούμενες δύο προσπάθειες αναθεώρησης (2001, 2008) κατά τις οποίες το πελατειακό κράτος παρέμεινε αλώβητο, ο κοινοβουλευτισμός αδύναμος, ενώ «εγκαθιδρύθηκε η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης με το ντροπιαστικό άρθρο 86».
Πιο ειδικά ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις για τα νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας με την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Ως προς το τελευταίο προέβαλλε ως προσπάθεια εξάντλησης των περιθωρίων συναίνεσης την πρόταση των διαδοχικών ψηφοφοριών, καθώς όπως είπε, οποιαδήποτε άλλη λύση μετά από δύο ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες αυξημένης πλειοψηφίας (απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία),ενέχουν κινδύνους.
Στην πρώτη περίπτωση είπε υπάρχει ο κίνδυνος να διαμορφωθεί ένας δυισμός στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών.
Επίσης κάλεσε να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ειδικών προνομίων ή και ασυλίας των βουλευτών με:
την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση με εκείνη όλων των πολιτών.
την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών.
την πρόβλεψη για το όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να σταματήσει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να θεωρεί ότι είναι επαγγελμα, είναι λειτούργημα για να εκπροσωπεί το λαό να είναι δίπλα στο λαό (να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα).
Κράτος-Εκκλησία:Διακριτοί ρόλοι αλλά και επωφελής συνεργασία
Αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» και επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων καθώς και για διακριτούς ρόλους αλλά και επωφελή συνεργασία όπου αρμόζει.
Εκτίμησε ότι και σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή και να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Κατοχύρωση που όπως είπε θεωρεί ότι δεν θα βρει αντίθετη την Εκκλησία καθώς «και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος».
Σημείωσε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος από τη μία και για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την άλλη.
Ως προς το δεύτερο είπε πάντως ότι δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά «ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη». Αντίθετα πρόσθεσε «προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια, προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία». Και παρέπεμψε στην πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως παράδειγμα που αποδεικνύει ότι με καλή θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα.
topontiki.gr