Κοτζιάς: Εθνικός συκοφάντης και ψεύτης ο Καμμένος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 2:26:00 μ.μ.
«Η άποψη ότι τα δώσαμε όλα στους Αμερικάνους δεν ευσταθεί. Είναι εθνικό μας ζήτημα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι επιλογή του λαού τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των πολιτών στη γειτονική μας χώρα θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ πρέπει να θυμηθεί πώς άνοιξε το μακεδονικό ζήτημα», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή.
«Επί κυβερνήσεων ΝΔ είχαν γίνει αρκετές διαπραγματεύσεις με διαφορετική στόχευση. Η σύνθετη ονομασία δεν ήρθε για πρώτη φορά το 2008. Από το 1993 ήταν στις προτάσεις της ΝΔ η σύνθετη ονομασία. Με την ενδιάμεση συμφωνία αναγνωρίστηκε η σύνθετη ονομασία με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ. Η ΝΔ έκανε τις πιο περίεργες διαπραγματεύσεις όπως όταν δέχθηκε το «Μακεδονία-Σκόπια» μεταξύ 1992 και 2008».
«Το καλύτερο όνομα που διεκδικεί είναι το Βόρεια Μακεδονία. Ο κ. Σαμαράς στην πρώτη φάση δέχθηκε νέτο σκέτο Μακεδονία σε κείμενα στην τότε ΕΟΚ, μετά δεν δεχόταν καθόλου τον όρο Μακεδονία, τέλος όταν διεκδικούσε την ηγεσία δήλωσε ότι η σύνθετη ονομασία θα πρέπει να είναι έναντι όλων και να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Αυτό όμως είναι που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευσή μας», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που δίνουν συντριπτικά ποσοστά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Οταν η πλειοψηφία των κομμάτων ορύονται ότι έγινε προδοσία και τα ΜΜΕ φωνάζουν για ξεπούλημα λογικό είναι να επηρεάζεται ο κόσμος. Εχω πολλές αγκαλιές, συγχαρητήρια, καλά λόγια από τους πολίτες, είμαι ένας τυχερός άνθρωπος στη δημόσια ζωή. Μια κυρία με ρώτησε γιατί παραδώσαμε τη Μακεδονία. Το άκουσε στο ραδιόφωνο. Δεν είναι μεγάλη η πλειοψηφία που αντιτίθεται στις Πρέσπες. Τα 80-20 δεν υπάρχουν. Διαμορφώνεται ρεύμα υπέρ της λύσης».
«Δεν περίμενα τις εξελίξεις σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι»
Αναφερόμενος στο θέμα της στάσης των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσών, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Ότι υπάρχει πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών το είχα πει από τον Δεκέμβριο του 2017. Δεν περίμενα ότι το Ποτάμι θα έχει τέτοια αποδιοργάνωση ούτε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα άφηναν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. Όταν φτιάχτηκε το ΚΙΝΑΛ υπήρχε Πολιτικό Συμβούλιο που πήρε απόφαση 5-1 υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Φώφη έμεινε μόνη της και δεν σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας. Ανάγκασε τον Σταύρο Θεοδωράκη να φύγει και διέγραψε τον Θεοχαρόπουλο. Τι σχέση έχουν αυτά με δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων; Σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης λόγω της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία για να προστατεύονται στελέχη από διαγραφές που δεν γίνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».
«Πρέπει να μελετήσετε την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μέρτζου. Τότε νόμιζα ότι είναι κοντά στη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Νομίζω ότι είναι επηρεασμένος από την πολιτική συγκυρία, παρά ότι είναι πεισμένος ότι δεν είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών. Η κα Γεννηματά δεν έχει καταλήξει τι ακριβώς θα τον κάνει στις εκλογές. Ο κ. Θεοχαρόπουλος λέει ότι του προσφέρθηκε η θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Νόμιζα ότι αυτή η θέση θα προσφερόταν στον κ. Βενιζέλο», πρόσθεσε ο πρώην ΥΠΕΞ.
in.gr