Θέμα «οκτώ» επανέφερε ο Ερντογάν - «Κράτος δικαίου η Ελλάδα», τόνισε ο Τσίπρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 9:41:00 μ.μ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας...Θα πρέπει να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση. Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες από τέτοια κινήματα να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε αυτούς που έχασαν την ζωή τους την 15η Ιουλίου. Περιμένουμε και η Ελλάδα να το σεβαστεί αυτό».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, προσθέτοντας ότι «καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατάσταση των πολιτών μας ελληνικής καταγωγής και περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση».
Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι «οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση».
Η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Απαντώντας στον κ. Ερντογάν ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι «η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών στην οποία αναφερθήκατε αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία». Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η Ελλάδα, ως κράτος δικαίου, οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», αν και επισήμανε ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».
Παζάρι Ερντογάν για τους μουφτήδες
Στο ερώτημα πώς αξιολογεί την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να συνδέει το διαχρονικό ελληνικό αίτημα για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής με την επίλυση του θέματος των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη που θέτει η τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως το αίτημα αυτό το φέρνει στην ατζέντα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί και τότε η απάντηση είναι «ελάτε να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη». Μάλιστα σημείωσε ότι όταν χρειάστηκε ο ίδιος έδωσε τουρκική ιθαγένεια σε 8 από τα 15 συνολικά μέλη της Ιεράς Συνόδου ώστε να μπορεί να λειτουργεί κανονικά στο Πατριαρχείο, όπως λέει και στη Συνθήκη της Λωζάννης.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας», προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος - της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν, στην εισήγησή του είχε τονίσει ότι «έχουμε υπερβολικό φόρτο ως Τουρκία σε σχέση με τους μετανάστες. [...] Η Τουρκία έχει τηρήσει όσες υποσχέσεις έχει δώσει. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει τηρήσει».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο». «Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας».
Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας», υπενθυμίζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017, την πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια και τονίζοντας ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες γαι τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».
Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της Ε..Ε, και σημείωσε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας στον οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα και η Τουρκία.
Τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή.
Προσέθεσε, δε, ότι «συμφωνήσαμε ότι το καλοκαίρι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοική σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης», λέγοντας ότι συμφώνησε, επίσης, με τον κ. Ερντογάν να προχωρήσουν στη διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από μια κρίση που την ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια.
topontiki.gr