Το Theodorovias blog σας προτείνει μία εκλεκτή συνταγή για Εκμέκ με τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη
ΓΛΥΚΟ, ΔΙΑΦΟΡΑ, ΡΟΗ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ 2:06:00 μ.μ.
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. μέλι
φλούδες από 1 λεμόνι
Για τη βάση
400 γρ. τσουρέκι (περίπου 10 φέτες)
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
½ κ.γ. κακουλέ σε σκόνη
¼ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
Για το σερβίρισμα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τις φλούδες λεμονιού.
Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC στον αέρα.
Κόβουμε το τσουρέκι σε φετες, και το απλώνουμε σε ένα ταψί 25x32 εκ., σε όλη του την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας, σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.
Το τσουρέκι με το ψήσιμο θα μαζέψει, αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε (προσοχή: θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας, και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αυγά έτσι ώστε να ανεβάσουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.
Τέλος ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Το κορν φλάουρ μέχρι να ψηθεί δίνει μία γεύση αλευριού που δεν τη θέλουμε. Οπότε συνεχίζουμε το ανακάτεμα, και όταν δοκιμάσουμε και δεν καταλαβαίνουμε το κορν φλάουρ, τότε η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει με μια μαρίζ.
Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη και καλά κρυωμένη βάση. Στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα), και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη.
Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ.
Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.
akispetretzikis.com/