Το Theodorovias blog σας προτείνει λαχταριστό ΣΑΡΑΓΛΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ από την Ντίνα Νικολάου
ΓΛΥΚΟ, ΔΙΑΦΟΡΑ, ΡΟΗ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ 2:22:00 μ.μ.
Μοντέρνο και παραδοσιακό συνυπάρχουν σ’ αυτό το απίθανο γλύκισμα. Το παραδοσιακό σαραγλί γεμιστό με παγωτό. Αν δεν σας αρέσει το καϊμάκι μπορείτε να βάλετε ότι γεύση θέλετε.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
για το σιρόπι
600 ml νερό
1 νεροπότηρο ζάχαρη
3 κουτ. σούπας μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλοίδα λεμονιού, ακέρωτο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
για τη γέμιση και το σερβίρισμα
400 γρ. παγωτό καϊμάκι
βύσσινο, γλυκό του κουταλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1Για το σιρόπι:
Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζω για 4-5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνω το σιρόπι να γίνει χλιαρό πριν το χρησιμοποιήσω.
ΒΗΜΑ 2Για τα σαραγλί:
Αυτό που είναι βασικότερο είναι να βρείτε μια βέργα (ξύλινη ή μεταλλική) όχι πολύ λεπτή και όχι πλαστική, γιατί τα σαραγλί θα μπουν στο φούρνο μαζί με τη βέργα. Μια ιδέα είναι να ενώσετε πολλά καλαμάκια για σουβλάκια ή να χρησιμοποιήσετε τον λεπτό πλάστη που ανοίγετε το φύλλο, αρκεί να τον χωράει ο φούρνος σας.
ΒΗΜΑ 3
Ανοίγω με προσοχή το φύλλο Βυρητού και το σκεπάζω με μια νοτισμένη πετσέτα για να το διατηρήσω φρέσκο και να μην ξεραθεί.
ΒΗΜΑ 4
Απλώνω ένα φύλλο επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετώ την βέργα από την στενή πλευρά στο κέντρο του φύλλου. Διπλώνω το φύλλο επάνω στη βέργα και αλείφω καλά με βούτυρο.
ΒΗΜΑ 5
ΒΗΜΑ 5
ΒΗΜΑ 5Κυλάω την βέργα με προσοχή και τυλίγω το φύλλο γύρω της χωρίς να το πιέζω πολύ. Σουρώνω για να κάνει τις ιδιαίτερες ζάρες και με ένα μαχαίρι χαράζω σε 2 ή 3 κομμάτια χωρίς να αφαιρέσω την βέργα. Βάζω την βέργα με τα σαραγλί σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Αν δεν διαθέτετε πολλές βέργες μπορείτε να τα ψήσετε σταδιακά. Επίσης, αν ο πλάστης χωράει 2 φύλλα δίπλα-δίπλα μπορείτε να τα τυλίγετε ταυτόχρονα.
ΒΗΜΑ 6
Αλείφω καλά με λιωμένο βούτυρο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
ΒΗΜΑ 7
Βγάζω τα σαραγλί από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Αφαιρώ τα σαραγλί από τις βέργες και τα ρίχνω λίγα λίγα στο χλιαρό σιρόπι. Δεν τα αφήνω για πάνω από 1 λεπτό. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω επάνω σε σχάρα να στραγγίξουν.
ΒΗΜΑ 8
Αφήνω το παγωτό να μαλακώσει λίγο ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Βάζω το παγωτό σε σακούλα ζαχαροπλαστική και γεμίζω τα σαραγλί. Μπορείτε να τα γεμίσετε και με μικρό κουτάλι.
ΒΗΜΑ 9
Βάζετε τα σαραγλί στην κατάψυξη για να παγώσουν καλά.
ΒΗΜΑ 10
Σερβίρω με λίγες κουταλιές γλυκό βύσσινο.
dinanikolaou.gr