Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΟΗ 5:59:00 μ.μ.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ακολούθησε τη σύγκρουση σε υψηλούς τόνους κατά τη συζήτηση, επί της αρχής «υπερ» ψήφισαν 187 βουλευτές και «κατά» 101, σε σύνολο 288 ψηφισάντων.
Απείχαν από την ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, καθώς και ο Χάρης Καστανίδης.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις, καταλογίζοντας θράσος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, όπως είπε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής πως το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου ορίζει πώς μπορούν να γίνονται οι συναθροίσεις χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. «Θέλω να μου υποδείξετε μία χώρα όπου να μην υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πλαίσιο όρων διεξαγωγής δημόσιων συναθροίσεων» επεσήμανε τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.
Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι «εσείς απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν όποτε σας βόλευε» και πρόσθεσε ότι «εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές του Συντάγματος», ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν είναι εύκολη αυτή η άσκηση». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο» και τόνισε ότι «50 άτομα κλείνουν καθημερινά την Αθήνα όποτε το επιθυμούν». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του δεν κινδυνεύει». «Λάβαμε υπόψη πλήρως τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής» συνέχισε.
Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ και την επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε λεκτική υπερβολή ότι το νομοσχέδιο ξαναγράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι, ενώ τόνισε πως σέβεται και τιμά ένα κόμμα που προσέρχεται σε διάλογο, επισημαίνοντας πως το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση να βελτιώσει το νομοθέτημα. Καταλήγοντας, εξαπέλυσε πυρά του κατά κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, μας κρεμάσατε στα μανταλάκια». «Είστε θρασύς, θρασύτατος, τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση» είπε και τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη μεταπολίτευση και σας επέτρεψε να έχετε τη διαδρομή που έχετε».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι χρεοκόπησαν τη χώρα. Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν.
Όπως είπε, υπάρχει ήδη ένα θεσμικό πλαίσιο που είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο λόγους για τους οποίους μπορεί να περιορίζεται το δικαίωμα μιας συνάθροισης, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί πως ήδη υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης.
Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι προσθέτει και άλλους δύο λόγους για περιορισμό μιας συνάθροισης: «η μη γνωστοποίηση από τους διοργανωτές και η άρνηση να υπακούσουν στις εντολές της αστυνομίας, οι οποίες κάθε φορά υπόκειται στην υποκειμενική κρίση της πολιτικής της ηγεσίας. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι πέρα έξω από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος» επέμεινε.
https://www.kathimerini.gr/