loading...

Πώς να φτιάξετε σπιτικά πατατάκια


Ένα απ’ τα πιο αγαπημένα και τα πιο αμαρτωλά σνακ του εμπορίου είναι τα πατατάκια, τηγανητά ή φουρνιστά, που τα παιδιά μάς ζητούν διαρκώς και τρωνε ένα σακουλάκι στην καθισιά τους. Ένας τρόπος να ικανοποιήσουμε τη λαχτάρα τους αυτή χωρίς να καταφεύγουμε σε κακής ποιότητας ετοιματζίδικα προϊόντα είναι να τα κάνουμε μόνες μας, στο σπίτι. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί απλοί τρόποι και μερικά tips, ώστε να μοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται με τα «αμαρτωλά» σνακ που καλούνται να αντικαταστήσουν στις καρδιές τους.

Στο τηγάνι

Για να είναι τα πατατάκια σας όπως του εκείνα του εμπορίου, τραγανά και χρυσοκίτρινα, πρέπει να εστιάσετε σε 2 πράγματα: να είναι όσο γίνεται πιο λεπτά και να έχουν όσο γίνεται λιγότερο άμυλο. Το πρώτο επιτυγχάνεται με τον κόφτη-μαντολίνο, καθώς είναι αδύνατο να κόψουμε με το μαχαίρι τις πατάτες τόσο λεπτές και ομοιόμορφες. Το δεύτερο επιτυγχάνεται προβράζοντας τις πατατόφετές μας (που έχουμε ήδη ξεπλύνει σε κρύο νερό και στραγγίσει μία φορά) για 3 λεπτά σε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και 2 λίτρα νερό, στεγνώνοντας, κατόπιν, πολύ καλά, επάνω σε χαρτί κουζίνας (για 5-7 λεπτά, συνήθως).

Μόλις «ξεπλύνουμε» το άμυλο απ’ τις πατατόφετες (κομμένες από 1 κιλό πατάτες, περίπου, ή 2 μεγάλες και μακρόστενες), ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ, στους 160 βαθμούς (μετρήστε με ειδικό θερμόμετρο ή ρίξτε ένα κυβάκι ψωμιού, αν ψηθεί σε 30 δευτερόλεπτα το λάδι είναι στην επιθυμητή θερμοκρασία) ή στη φριτέζα, αν υπάρχει. Το λάδι καλύτερα να είναι ελαιόλαδο που αντέχει στη θερμότητα ή ακόμη και λάδι καρύδας που έχει ντε φάκτο υγιεινότερη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες.
Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις πατατοφέτες σε μικρές δόσεις και περιμένουμε να γίνουν πατατάκια ανακατεύοντας και γυρίζοντας με ένα τρυπητό ώσπου να σταματήσουν να αφρίζουν (το νερό τους έχει φύγει εντελώς). Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 10 και 20 λεπτών. Κατόπιν, μεταφέρουμε τα πατατάκια σε ένα μπολ που έχουμε επενδύσει με χαρτί κουζίνας, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού. Μόλις στραγγίσουν καλά, βάζουμε τα πατατάκια μας στο μπολ για σερβίρισμα κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες φέτες.

Στο φούρνο

Μία πιο υγιεινή, αλλά λιγότερο πιστή στο πρωτότυπο, εκδοχή είναι τα πατατάκια στο φούρνο. Αφού κόψουμε και προβράσουμε τις λέπτες φέτες πατάτας, σύμφωνα με τα παραπάνω (ίσως λίγο πιο χοντρές φέτες για το ψήσιμο), λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα, απλώνουμε τις φέτες τη μία δίπλα στην άλλη, αλλά χωρίς ν’ ακουμπάνε, και τις αλείφουμε από πάνω με λίγο βούτυρο. Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς και σε λειτουργία πάνω-κάτω, τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση και ψήνουμε για 20 λεπτά, περίπου. Κατόπιν, βγάζουμε τα πατατάκια μας, τα αλατίζουμε και απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων μας.

Στα μικροκύματα

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία προετοιμασίας (ή απλώς ξεπλένουμε κάτω απ’ τη βρύση μέχρι το νερό στο δοχείο να μη θολώνει, μιας και εδώ μας ενδιαφέρει και η ταχύτητα), αλλά απλώνουμε τις πατατόφετες σε ένα πιάτο αυτή τη φορά, πάλι χωρίς ν’ ακουμπάνε μεταξύ τους. Τις βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στην πιο υψηλή θερμοκρασία και τις αφήνουμε για 3 λεπτά. Τις βγάζουμε, τις γυρίζουμε απ’ την άλλη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και τις αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμη. Τις ξαναβγάζουμε, τις γυρίζουμε για ακόμη μία φορά και τις βάζουμε πάλι στο φούρνο ανά 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν όσο τραγανές θέλουμε. Πασπαλίζουμε με αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.

Σε... παραλλαγή

Ένας εναλλακτικός τρόπος να φάμε «πατατάκια» χωρίς να μπούμε σε όλον αυτόν τον κόπο, είναι να πάρουμε μερικές έτοιμες αραβικές, μεξικάνικες ή λιβανέζικες πίτες, να τις χωρίσουμε στα δύο αν είναι κούφιες και να τις κόψουμε σε τριγωνάκια με ένα ψαλίδι κουζίνας για να θυμίζουν σνακς του εμπορίου. Στη συνέχεια, τις ραντίζουμε με ένα μίγμα από λάδι, μέλι, αλατοπίπερο και πάπρικα ή όποιο ξερό μυρωδικό προτιμάμε, τις απλώνουμε σε μια λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς. Το αποτέλεσμα είναι γευστικό και τραγανό και, αντίθετα με τα πατατάκια που απολαμβάνονται καλύτερα σκέτα, συμπληρώνεται άριστα με ένα ντιπ γιαουρτιού.

on 10:10:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Πώς να φτιάξετε σπιτικά πατατάκια

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.