Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο στο οποίο η νομιμότητα από τη… διανυκτέρευση στο κρατητήριο απέχουν ελάχιστα αντικρίζει όποιος επιχειρεί να διαπιστώσει τι ακριβώς ισχύει με τα capital controls και την εκκαθάριση σε ξένη τράπεζα  συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Μόλις μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας και η επιχείρηση ανάγνωσης όσων ισχύουν δημιουργούν στην καλύτερη περίπτωση σύγχυση και στη χειρότερη… πονοκέφαλο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, 24 καταστηματάρχες οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης επειδή παραβίασαν συγκεκριμένη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για τη διάταξη στο άρθρο 10 παράγραφος β. Τι ορίζει αυτή;
Ότι "απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών". Με άλλα λόγια δεν επιτρέπεται σε έναν έμπορο να εγκαταστήσει συσκευή POS εφόσον τα χρήματα που εισπράττει μεταφέρονται σε λογαριασμό του εξωτερικού. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι όπως παραδέχθηκε χθες ο ίδιος ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας υποστράτηγος κος Μανώλης Πλουμής, η πρακτική αυτή ήταν καθόλα νόμιμη πριν την επιβολή των capital control. Αλλά και από τη διάταξη προκύπτει ότι απαγορεύεται από την έκδοση της ΠΝΠ και μετά η κατάρτιση συμβάσεων, που αφήνει περιθώριο για εύλογη ερμηνεία ότι όποιος έχει εγκαταστήσει POS συνδεδεμένο με ξένο τραπεζικό λογαριασμό πριν τα capital controls μπορεί να το χρησιμοποιεί νόμιμα. Αρκεί, βέβαια, να έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση πριν την έκδοση της ΠΝΠ για τα capital controls.
To πράγμα αρχίζει να γίνεται περισσότερο περίπλοκο και σίγουρα αντιφατικό στις περιπτώσεις συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων.  Με εγκύκλιο που υπέγραψε στις 4 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής (ΠΟΛ 1055/16) και  την οποία έφερε στην επιφάνεια με ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής και γνώστης των φορολογικών θεμάτων ως προκάτοχος του κ. Πιτσιλή στη γραμματεία Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης δημιουργείται υπόβαθρο φορολογικής νομιμότητας για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό.
Ο κ. Θεοχάρης θέτει ερωτήματα για την σκοπιμότητα της  πρόβλεψης της εγκυκλίου στην παράγραφο 6 ότι "για την εξασφάλιση του δικαιώματος έκπτωσης μιας δαπάνης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της περ. β’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013, η καταβολή μπορεί να γίνεται και σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή σε αλλοδαπή τράπεζα, του νόμου μη διακρίνοντος"