Τι προμηνύουν τα γερμανικά δημοσιεύματα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΟΗ, ΧΡΗΜΑ 10:47:00 μ.μ.
του Αργύρη Παπαστάθη
Τροφή για νέα σενάρια δίνει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel (κυκλοφορεί Σάββατο 18/2) το οποίο αναφέρει ότι το ΔΝΤ «ανέχεται» τις απόψεις των Ευρωπαίων για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό ως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Η πληροφορία προέκυψε λίγες ώρες μετά από δύο ακόμη δημοσιεύματα από τη γερμανική πλευρά. Πρώτον, το άρθρο της εφημερίδας Die Welt το πρωί της Παρασκευής, το οποίο ανέφερε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ-Λαγκάρντ.
Ακολούθησε διευκρίνιση της Deutsche Welle, η οποία ανέφερε ότι το Βερολίνο επιβεβαιώνει εμμέσως τη συνομιλία Μέρκελ-Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου.
Το Ταμείο απορρίπτει προς ώρας όλες τις πληροφορίες. «Δεν σχολιάζουμε φήμες, οι θέσεις του Ταμείου είναι ήδη γνωστές και δεν έχει αλλάξει κάτι», απαντάει στο Newmoney εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Τα δημοσιεύματα αφήνουν ανοιχτά ερωτήματα. Από την μια πλευρά, η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ τώρα, όπως αναφέρει το Spiegel, είναι το βασικό σενάριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το ποσό αυτό έχει ακουστεί ξανά. Η λύση αυτή απαιτεί (τουλάχιστον) την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τους Ευρωπαίους για να δεχτεί να μπει το Ταμείο.
Αν η περιγραφή γίνει τώρα το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να εκταμιεύσει δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει μεν σκληρά μέτρα για μετά το 2018 αλλά θα πάρει ως αντάλλαγμα την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (ίσως στις 27 Απριλίου) και θα «κλειδώσει» τη λύση για το χρέος, ακόμη κι αν εφαρμοστεί μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.
Αντιθέτως, αν το όλο θέμα παραπεμφθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ο μόνος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση είναι το σενάριο του «επιδέσμου», το οποίο περιέγραψε το Newmoney την Πέμπτη. Η Ελλάδα θα δεχτεί κάποια μέτρα, θα συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για 3 χρόνια μετά το 2018, αλλά τα ανταλλάγματα, πέραν της δόσης που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τον Ιούλιο, θα μπουν στην αναμονή.
Διότι αν η συμμετοχή του Ταμείου και το περίγραμμα για το χρέος παραπεμφθούν για τον Οκτώβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς την αναγκαία για τις τράπεζες ρευστότητα από μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ ως το Φθινόπωρο. Σε αυτή την περίπτωση η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ αλλά και των στόχων για τα έσοδα και το πλεόνασμα το 2017 τίθεται εν αμφιβόλω.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πριν από μερικές ήμερες. Η κ. Ντέμερ δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το ΔΝΤ συμμερίζεται πλέον την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» γράφει το δημοσίευμα του Spiegel και προσθέτει ότι οι δανειστές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία αναμένεται να ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.
Σημειώνεται, ότι όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ ασχολήθηκε και με τη δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους.
Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Λαγκάρντ σε συνομιλία της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Newmoney.gr