loading...

Νίκη για τον Ρούτε με 31 έδρες, μικρά κέρδη για τον Βίλντερς





















Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το ξενοφοβικό κόμμα του Χερτ Βιλντερς στην Ολλανδία, αυξάνοντας την δύναμή του κατά 4 έδρες, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παραμένει πρώτο κόμμα χάνοντας όμως 10 έδρες, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll που πραγματοποίησε ο οίκος Ipsos για λογαριασμό του κρατικού δικτύου NOS. Μεγάλος νικητής αναδεικνύεται το κόμμα των Πρασίνων που κερδίζουν 12 έδρες, φθάνοντας τις 16. Ο κυβερνητικός συνασπισμός Λαϊκου και Εργατικού Κόμματος χάνει την μισή κοινοβουλευτική δύναμή του.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα του exit poll έχουν ως εξής:

-Λαϊκό Κόμμα VVD: 31 έδρες (απώλεια 10 εδρών)

-Εργατικό Κόμμα PvdA: 9 έδρες (απώλεια 29 εδρών)

- Κόμμα της Ελευθερίας PVV (Χερτ Βίλντερς) 15 έδρες (κέρδος 4 εδρών)

- Σοσιαλιστικό Κόμμα SP: 15 έδρες (απώλεια μιας έδρας)

- Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDA : 19έδρες (κέρδη 6 εδρών)

- D66: 19 έδρες (κέρδη 7 εδρών)

- Χριστιανική Ενωση: 6 έδρες (κέρδος μιας έδρας)

- Πράσινοι: 16 έδρες (κέρδη 12 εδρών)









































Συνολικά οι απώλειες για τα δύο κόμματα που στήριζαν την κυβέρνηση Ρούτε, το Λαϊκο και το Εργατικό ανέρχονται σε 39 έδρες και από 79 έδρες που κατειχαν στην προηγούμενη βουλή πέφτουν στις 40.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πρι την πάροδο μιας εβδομάδας.

Οκτώ στους δέκα ψήφισαν

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα. Η συμμετοχή εκτιμάται στο 82%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 31 χρόνια.

Βίλντερς: "δεν εχω πει την τελευταία μου λέξη"

Σε μια σιβυλλική του δήλωση πριν λίγο, ο Χερτ Βίντερς δήλωσε πως "ο Μαρκ Ρουτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", ενώ πρόσθεσε πως "θεωρεί το κόμμα του κερδισμένο καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του".

Βερολίνο: "φανταστικό αποτέλεσμα"

O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ συνεχάρη την Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls που προβλέπουν την νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

«Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα. «Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».

Εκλογές στην σκιά της Ολλανδο-Τουρκικής κρίσης

Ενω παραμένει ανοικτό το μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να παρέμβει στην διαδικασία ανήμερα των εκλογών, καλώντας τους τούρκους πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ολλανδία, να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του Μαρκ Ρουτε ή τα "ρατσιστικά κόμματα".

"Καλώ τον λαό μου που ψηφίζει στις εκλογές εκεί, να μην ψηφίσουν ρατσιστικά κόμματα και να μην ψηφίσουν υπέρ της νοοτροπίας που απαγόρευσε την ομιλία του υπουργού μας" δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην απαγόρευση των Ολλανδικών αρχών προς τον τουρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναλυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, αυτό που θα κρίνει την ψήφο των πολιτών να είναι τελικά η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ολλανδίας με την Τουρκία, η έντονα επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους γνωστούς ανιστόρητους χαρακτηρισμούς περί "ναζισμού" και οι απειλές για επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρουτε με μεγάλη προσοχή τηρεί μια άκαμπτη στάση έναντι της Τουρκίας χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα των εμπρηστικών δηλώσεων, φοβούμενη ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί τελικά να ευνοήσει εκλογικά όχι το δικό του κεντροδεξιό κόμμα αλλά τον ακροδεξιό Χερτ Βίλντερς.

Χερτ Βίλντερς: "Το τζίνι βγήκε ήδη από το μπουκάλι"

"Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, το τζίνι έχει ήδη βγει από το μπουκάλι. Οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν αντιπροσωπεύονται σωστά" δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Χερτ Βιλντερς προσερχόμενος στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει.

Το ζητούμενο αυτής της ψηφοφορίας είναι το ποσοστό και οι έδρες που θα πάρει το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, ο οποίος ευνοείται τόσο από την ξενοφοβία που ενισχύθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης, όσο και από την έντονη αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit. Ολα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το κόμμα του Χερτ Βίλντερς σε μια κυβέρνηση, ακόμη κι αν αναδειχθεί πρώτο στην κάλπη. Ομως και μόνο το γεγονός ότι ένα ξενοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα τερματίζει πρώτο στην κάλπη μιας τόσο σημαντικής χώρας που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς, ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία , την Ιταλία και τη Γερμανία.

http://www.thetoc.gr/

on 11:47:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Νίκη για τον Ρούτε με 31 έδρες, μικρά κέρδη για τον Βίλντερς

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.