loading...

Νέο είδος οργανισμού, μοναδικό στον κόσμο ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι στην Αιτωλοακαρνανία




























Του έδωσαν το όνομα του Έλληνα Βιοσπηλαιολόγου που το ανακάλυψε.

Νέο είδος ενός εντόμου (γρύλλου των σπηλαίων) εντοπίστηκε και συλλέχθηκε από το εσωτερικό σπηλαίου, από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα και τον προπτυχιακόφοιτητή του Γεωλογικού του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτη Καρούτσο, που πρώτος κατέβηκε στο βαραθρώδες σπήλαιο, η δε δημοσίευση της εργασίας στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Zootaxa είναι θέμα ημερών.

Το σπήλαιο υπέδειξαν στους σπηλαιολόγους κάτοικοι της περιοχής, την δε ειδική άδεια για την συλλογή των οργανισμών από το σπήλαιο χορήγησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί «έκπληξη» για την επιστημονική κοινότητα η οποία θεωρούσε μέχρι σήμερα την περιοχή καλά μελετημένη.

Η γεωλογία του όρους Πεταλά (Θύαμον όρος) και η γεωγραφική απομόνωσή του, βοήθησε την εξελικτική διαδικασία να δημιουργήσει ένα ακόμη σημαντικό είδος οργανισμού.

Την μορφολογική μελέτη και την δημοσίευση της εργασίας ανέλαβαν οι Βιοσπηλαιολόγοι ερευνητές Αλεξίου Σωτήρης (που είναι και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Parnassiana), καιοι Claudio Di Russo, MauroRampini από το Laboratory of Biospeleology, Department of Biology and Biotechnology «C. Darwin» , του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

Για να τιμήσει η επιστημονική κοινότητα τους σπηλαιολόγους που ανακάλυψαν τον οργανισμό,του έδωσαν το όνομα Dolichopodabakolitsasi.

Ο κ. Μπακολίτσας δήλωσε πως ήταν πολύ μεγάλη η τιμή που του έκαναν,τονίζοντας ταυτόχρονα πως χωρίς την βοήθεια του επί πολλά χρόνια συνεργάτη του Παναγιώτη Καρούτσου, δεν θα μπορούσε η ομάδα να κάνει όλες αυτές τις σημαντικές ανακαλύψεις σε σπήλαια της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, όπως αυτή του σπηλαίου της «Δόβραινας» στη Λεπενού.

jdaudya3Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της «Ομάδας Δολιχόποδων» και τους φίλους κατοίκους Λεπενούς, που τους υπέδειξαν το σπήλαιο και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή είναι μόνο η αρχή σημαντικών ανακαλύψεων στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πεταλά.

agriniopress.gr

ntokoumenta.gr

on 8:55:00 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Νέο είδος οργανισμού, μοναδικό στον κόσμο ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι στην Αιτωλοακαρνανία

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.