loading...

Συναγερμός για τη γρίπη στις γιορτές





















Βαριά επίπτωση στα άτομα άνω των 60 ετών και στα συστήματα υγείας θα έχει πιθανόν η γρίπη τη φετινή περίοδο, παρότι η κυκλοφορία της βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και το Περιφερειακό γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα περιστατικά γρίπης για την περίοδο 2019-2020 δεν αποτελούν μέχρι τώρα ένδειξη για αξιοσημείωτη αύξηση της θνησιμότητας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι έπεται έξαρση, σε κάποιες χώρες μάλιστα μέσα στις γιορτές που τα «αντανακλαστικά» των συστημάτων υγείας είναι μειωμένα, όπως αναφέρει το ECDC στην ενημέρωσή του. Επιπλέον, ο κυρίαρχος τύπος για τη φετινή περίοδο θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη Α(Η3Ν2), που συνήθως, όπως έχει διαπιστωθεί σε άλλες περιόδους, σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία στα άτομα 60 ετών και άνω.

Στη χώρα μας μέχρι και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν τρία σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σήμερα αναμένεται το νέο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), που θα περιλαμβάνει τα επίσημα στοιχεία μέχρι την Κυριακή 15/12.

Την περίοδο 2-8 Δεκεμβρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 50 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 3 (6%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Από τα τρία στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκε το ένα και ανήκε στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Σύμφωνα με το ECDC, οι πρώτες αναλύσεις δειγμάτων από τη σεζόν 2019/2020 δείχνουν ότι οι ιοί της εποχικής γρίπης που επικρατούν στην Ευρώπη είναι οι τύποι Α (71%) και Β (29%).

«Από όλες τις λοιμώδεις νόσους, η εποχική γρίπη είναι αυτή που σχετίζεται με υψηλή θνησιμότητα στην Ευρώπη. Προτρέπουμε τις χώρες να συνεχίσουν να εστιάζουν στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, όπως τα άτομα με καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα», σημειώνει ο Pasi Penttinen, επικεφαλής του προγράμματος για την αντιμετώπιση της γρίπης και των αναπνευστικών νόσων του ECDC.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, φέτος ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό έχει καταγράψει «ρεκόρ», καθώς έχουν εμβολιαστεί 3 εκατομμύρια πολίτες, σε σχέση με την περυσινή περίοδο που εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και των επαγγελματιών υγείας, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι μη ικανοποιητικό, περίπου 20%, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου



https://www.eleftherostypos.gr/     

on 4:05:00 μ.μ.. Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Συναγερμός για τη γρίπη στις γιορτές

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.