loading...

Το θαύμα και η επόμενη μέρα





















Ναι, λοιπόν, γίνονται θαύματα. Θαύματα στην Ελλάδα του 2020. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας υπερδιπλασιάστηκαν. Τα νοσοκομεία μας μοιάζουν σαν την «Μπαρτσελόνα». Αν και γνωρίζαμε ότι διαθέτουμε χιλιάδες γιατρούς «Μέσι», περιζήτητους σε όλο τον κόσμο. Για δεκαετίες -είτε όταν δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα είτε πρόσφατα με τα μνημόνια- τα νοσοκομεία βρίσκονταν σε μια μόνιμη παρακμή. Και ξάφνου τώρα άλλαξαν όλα.




Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΟ Δημόσιο. Ναι, οι δημόσιες υπηρεσίες που μας ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες μεταμορφώθηκαν. Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε το θαύμα του. Εκλεισαν τις πόρτες τους, άνοιξαν τις πύλες του διαδικτύου. Εξυπηρετούν άμεσα και γρήγορα χωρίς ουρές και ταλαιπωρίες του τύπου: «πηγαίνετε στο διπλανό γραφείο»! Το ένα τέταρτο των δημοσίων υπαλλήλων δουλεύουν με τηλεργασία. Και σχεδόν όλοι οι πολίτες σε λίγες εβδομάδες δεν θα χρειάζεται να τρέχουμε από εδώ και από εκεί δίχως λόγο και αιτία για να πάρουμε κάποιο πιστοποιητικό ή έγγραφο.

ΣΤΗΘΗΚΕ από το μηδέν ολόκληρη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Κάτι που ούτε στην Ελλάδα του 2050 δεν θα είχε συμβεί. Μοναδικό -εξαιρετικά σοβαρό βέβαια- πρόβλημα το ότι δεν συμμετέχουν με το ίδιο… πάθος όλοι οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να «κάνουν αγγαρεία, να εκτίουν ποινή», όπως είχε πει πριν από χρόνια και ο «σαμουράι» της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Βέβαια, τον μισθό τους τον παίρνουν ολόκληρο στα ΑΤΜ.

Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από εκεί που απλά δεν υπήρχε το καλοκαίρι του 2018 και ζήσαμε την τραγωδία στο Μάτι τώρα αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή τη μάχης κατά της πανδημίας. Και υπηρετεί την αποστολή της: προστατεύει τους πολίτες.

ΑΚΟΜΑ και στον πολύπαθο τομέα των επενδύσεων έγιναν θαύματα. Με πραγματικές -όχι στα λόγια- fast track διαδικασίες κινήθηκαν τελωνεία και υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Ετσι εργοστάσια ξεκίνησαν να παράγουν μάσκες μέσα σε λίγα 24ωρα. Σε κανονικές συνθήκες οι επενδυτές μπορεί να περίμεναν και χρόνια!

ΝΑΙ, έγιναν πολλά θαύματα. Και έγιναν όλα ταυτόχρονα. Δεν έγιναν, όμως, τυχαία. Τα πέτυχε η κυβέρνηση χάρη στη ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Με πυγμή και αποφασιστικότητα. Η εντολή ήταν «να γίνουν εδώ και τώρα»! Και έτσι έγιναν. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την τεράστια ελληνική επιτυχία στη μάχη κατά της πανδημίας έπαιξαν και όλοι οι πολίτες.

ΥΠΑΡΧΕΙ όμως ένα συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές τις πενήντα ημέρες. Οταν θέλουμε μπορούμε να πετύχουμε. Ή αν το διαβάσουμε από την ανάποδη, δεν θέλαμε τόσα χρόνια και δεν τα καταφέρναμε.

ΤΟ ζήτημα δεν είναι να αποθεώσουμε την κυβέρνηση. Το στοίχημα είναι, πλέον, τεράστιο. Δεν θα έχει πια δικαιολογίες. Εδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Θα μπορέσει να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και με την ίδια αποφασιστικότητα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Ή μαζί με την κανονικότητα θα επιστρέψει και το ελληνικό ρητό: ό,τι μπορείς να το κάνεις αύριο μην το κάνεις σήμερα;

Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί, με την καλή έννοια. Πρέπει να συνεχίσει να πατάει γκάζι. Να υλοποιεί σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν συμβεί αυτό θα γίνουν και άλλα θαύματα. Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τεράστια ύφεση που έρχεται. Και το σημαντικότερο; Θα χτίσουμε τη νέα Ελλάδα! Μια Ελλάδα που για χρόνια αρνιόμασταν να αποδεχθούμε πως μπορούμε να χτίσουμε!



*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση


https://eleftherostypos.gr/     



on 10:15:00 μ.μ.. Filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Το θαύμα και η επόμενη μέρα

Leave comment

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.

 aw2  aw2

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.

<b>ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΕΓΩ, ΘΑ ΦΩΝΑΖΩ, ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΩ ΟΣΟ ΖΩ.</b>
loading...

2010 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Provided by Free Blogger template.