Πήρατε σήμερα το φάρμακό σας; Αγάπη το λένε!
9:29:00 π.μ.
Η αγάπη είναι φάρμακο
Με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να έχει μόλις παρέλθει, οι σκέψεις μας στρέφονται στο ρομάντζο. Δυστυχώς, πολλοί από τους πολιτισμικούς μύθους για την αγάπη, από τα παραμύθια έως τις ρομαντικές ...
κομεντί, παρουσιάζουν μια πολύ διαστρεβλωμένη εικόνα. Στις ιστορίες αυτές, η αγάπη είναι μια στατική επιβράβευση - βγαίνεις εκεί έξω και βρίσκεις έναν πρίγκιπα ή μια πριγκίπισσα, ξεπερνάς ότι εμπόδια ρίξει στο διάβα σου η ζωή και επιτυγχάνεις την ρομαντική ευτυχία. Όμως η αγάπη δεν είναι το χρυσάφι που μας περιμένει στο τέλος της αναζήτησής μας, προσωποποιημένο σε έναν τέλειο σύντροφο. Αντίθετα, είναι κάτι που χρειαζόμαστε μαζί μας σε όλη τη διαδρομή για να μας δίνει ενέργεια, κουράγιο και να μας καθοδηγεί και μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί.
Φαίνεται πως όλα τα είδη αγάπης - για φίλους, οικογένεια και εραστές - προκαλούνται από παρόμοια νευροχημικά κυκλώματα στον εγκέφαλό μας. Όπως εξηγούν ο Δρ. Λάρι Γιάνγκ και ο Δρ. Μπράιαν Αλεξάντερ, όταν αυτά τα κυκλώματα ενεργοποιούνται, πλημμυριζόμαστε από έξαρση χαράς και όλος ο κόσμος μας φαίνεται πιο φωτεινός. Ο Δρ. Γιανγκ εξηγεί ότι μέσα στις χιλιετίες, ο άνθρωπος εξελίχθηκε σε κοινωνικό ζώο. Για να συμβεί αυτό, οι κοινωνικές διασυνδέσεις έπρεπε να προσφέρουν ανταμοιβές και να σε αποζημιώνουν για τις δυσκολίες που συνεπάγονται οι σχέσεις. Το μυαλό και το σώμα μας εξελίχθηκαν, όχι μόνο για να αντλούν απόλαυση από την αναπαραγωγή, αλλά και από την αίσθηση της μακροπρόθεσμης συντροφικότητας. Είμαστε φτιαγμένοι για να νιώθουμε γεμάτοι από την ευτυχία, την πληρότητα και τη χαρά που παίρνουμε από το αίσθημα του έρωτα και να υποφέρουμε από δυστυχία όταν το αίσθημα αυτό απουσιάζει.
Το να ερωτευόμαστε, ή να μην τα καταφέρνουμε, μπορεί πραγματικά να μας μεταμορφώσει. Είναι ίσως το πιο ισχυρό φάρμακο που υπάρχει. Η ψυχοθεραπεύτρια Ρουθ Μπέτελχαιμ, αναφέρει στην Huffington Post πως ασθενείς της, καθηλωμένοι στο σπίτι, ξεπέρασαν σοβαρά σωματικά και πνευματικά προβλήματα και έζησαν τη ζωή τους στο έπακρο μόλις ερωτεύτηκαν. Ο Δρ. Γιανγκ συμπληρώνει πως άνθρωποι που απωθούνται από τα μικρά παιδιά, τα βρέφη και τις σωματικές τους εκκρίσεις, μεταμορφώνονται κατά παρόμοιο τρόπο από την έκρηξη ορμονών που ακολουθεί την γέννηση ενός παιδιού. Ερωτεύονται και γεμίζουν από ενέργεια, παρά τον σωματικό πόνο και την εξάντληση και απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα που πριν τους αηδίαζαν.
Όλοι ευδοκιμούμε όταν περιτριγυριζόμαστε από αγάπη και μελαγχολούμε όταν δεν την έχουμε. Παρόλο όμως που κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται προφανές, η χρήση αυτού του φυσικού θαυματουργού "φαρμάκου" για την καταπολέμηση πνευματικών και σωματικών προβλημάτων, δεν έχει συζητηθεί από την εποχή του Φρόυντ. Το αίσθημα του έρωτα κάνει τις περιπέτειες της ζωής, αν όχι χαρούμενες, τουλάχιστον πιο υποφερτές. Και όμως, το θέμα δεν έχει μελετηθεί συστηματικά, παρά τα νέα επιστημονικά ευρήματα πως το στρες, το άγχος και ο σωματικός πόνος μπορούν να μειωθούν σημαντικά από την αγάπη.
πηγη