Όλες μας γνωρίζουμε σήμερα (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο) για τους τρόπους προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης: ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ!!!
Πόσες όμως το χρησιμοποιούμε; Πόσες από εμάς το ζητάμε από τον σύντροφό μας; Και το πιο σημαντικό, πόσες από εμάς το ζητάμε από τον ευκαιριακό ερωτικό σύντροφο ή στη δημιουργία μιας νέας σχέσης; Πηγαίνουμε διακοπές, έχουμε πιο ανοιχτή διάθεση, φλερτάρουμε… φτάνουμε και στο σεξ. Είμαστε σίγουρες ότι εκείνος «προσέχει» και ότι δεν έχει κάποιο νόσημα; Μάλλον ούτε και εκείνος γνωρίζει αν πραγματικά αυτό που λέει είναι η αλήθεια! Γιατί με την ευκολία που έρχεται μαζί μας για μία σεξουαλική συνεύρεση, με την ίδια ευκολία θα έχει πάει στο παρελθόν και με άλλες γυναίκες χωρίς την χρήση προφύλαξης. Πως λοιπόν ξέρει ότι δεν θα μας μολύνει; Ή ακόμη ότι δεν θα τον μολύνουμε εμείς; Επειδή έτσι τόσο απλά και εύκολα λέμε ότι δεν έχουμε τίποτα;
Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε, δεν αρκεί η «ομολογία» του «είμαι καλά» για να συνεχίσουμε και εμείς να είμαστε καλά. Δεν είναι τυχαίο που στις μέρες μας παρόλη την ενημέρωση έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων – και δεν αναφέρομαι μόνο στο aids– τα κονδυλώματα έχουν πάρει αυξητικούς ρυθμούς, η σύφιλη το ίδιο, υπάρχουν και οι ηπατίτιδες…
Ένας λοιπόν είναι ο τρόπος προφύλαξης: η χρήση προφυλακτικού και μόνο. Θα με ρωτήσετε τώρα «τι να κάνω όμως που εκείνος δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει; λέει ότι δεν νιώθει το ίδιο, ότι χάνεται η αίσθηση, ότι δεν απολαμβάνει το σεξ…» Αρκετοί άνδρες μάλιστα το αποφεύγουν, φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν τη στύση τους.
Στην πραγματικότητα, το προφυλακτικό δεν στερεί τίποτα από την ηδονή στη σεξουαλική ευχαρίστηση. Άλλωστε σήμερα είναι φτιαγμένο τόσο λεπτό που σχεδόν θα λέγαμε ότι δεν το καταλαβαίνει. Κάθε άνθρωπος που θέλει να σέβεται πρώτα τον εαυτό του και μετά τους άλλους βέβαια, θα πρέπει να κάνει χρήση προφυλακτικού όταν αυτό χρειάζεται – σε μη μόνιμους συντρόφους. Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε να μας σέβεται ο σύντροφός μας, θα χρειαστεί αν εκείνος δεν το θεωρεί απαραίτητο να του το μάθουμε εμείς, Θα ζητήσουμε την χρήση του, θα του εξηγήσουμε ότι θα νιώσουμε πιο ωραία και οι δύο την ώρα της σεξουαλικής συνεύρεσης, ότι θα είμαστε πιο καλά συγκεντρωμένοι και οι δύο στη σεξουαλική πράξη και θα απολαύσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον όταν δεν υπάρχει η υποψία του να «αρπάξουμε» κάποιο νόσημα. Δεν τον προσβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο, το αντίθετο μάλιστα!
Αν εκείνος δεν το δεχτεί, σημαίνει ότι μάλλον δεν είναι «αρκετός» για εμάς, εφόσον δεν υπάρχει καθόλου σεβασμός σε αυτό που λογικά ζητάμε. Αν μας πει ότι δεν θέλει να συνευρεθεί μαζί μας και μας βάζει να διαλέξουμε, τότε η επιλογή είναι μία: «Επιλέγω να είμαι υγιής έστω και μακριά σου!» Αν δεν δέχεται κάτι τόσο εύκολο και απλό γιατί να δεχτεί καθώς προχωράει μία σχέση και άλλα πράγματα που ευνόητα θα χρειαστεί να υπάρξουν; Πως θα δεχτεί τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματα μας;
Καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας προφυλακτικά, είναι μύθος το ότι μόνο ο άνδρας πρέπει να τα έχει, να τα έχουμε σε σημείο που προφυλάσσονται από τη ζέστη, καθώς και να είναι σε σημείο τέτοιο που δεν θα χρειαστεί στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης να σηκωθούμε για να πάμε να τα φέρουμε. Αν λοιπόν εκείνη την ώρα του το προσφέρουμε και εκείνος αρνηθεί να το φορέσει, τότε εξαρτάται από εμάς η συνέχεια…
Μαρίνα ΜόσχαΨυχοθεραπεύτριαΕπιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
http://www.askitis.gr/