Μαύρο ή λευκό ψωμί; Τρεις μύθοι και μία αλήθεια
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ 7:01:00 μ.μ.
Λάθος! Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει περίπου ίδια θερμιδική αξία με το λευκό. Η διαφορά του είναι ότι παρασκευάζεται από αναποφλοίωτο σιτάρι, με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο δείκτη κορεσμού.
Λάθος! Σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνεται συγκεκριμένη ποσότητα υδατάνθρακα ανά γεύμα. Με τη βοήθεια ενός ειδικού, μπορεί το ψωμί να ενσωματωθεί στο διαιτολόγιο ενός διαβητικού.
Πρέπει όμως να προτιμάται ψωμί ολικής αλέσεως, λόγω χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το οποίο δεν ανεβάζει πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Λάθος! Κάτι τέτοιο αποτελεί ακόμα έναν διατροφικό μύθο. Το χωριάτικο ψωμί, ή αλλιώς ψωμί με προζύμι, έχει ελαφρώς μικρότερη θερμιδική αξία από όλα τα υπόλοιπα είδη.
Σωστό! Για κάποιο λόγο είναι ευρέως γνωστό πως το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που περιέχει αποκλειστικά και μόνο υδατάνθρακα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού 1 φέτα ψωμί 30 γραμμαρίων περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακα αλλά και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.